« Secţiuni « Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 

Gestionarea deseurilor din industriile extractive
29.08.2008 | JURIDICE.ro, BADEA CLIFFORD CHANCE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 624 din data de 27 august 2008 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 856 din 13 august 2008 privind gestionarea deseurilor din industriile extractive ("Hotararea").

Aceasta hotarare reglementeaza modul de gestionare a deseurilor rezultate in urma activitatilor extractive ( explorare, exploatare, extractie si stocare) si are ca scop reducerea pe cat posibil a efectelor negative asupra mediului.

O precizare importanta pe care o face hotararea este aceea ca pentru deseurile din domeniul de aplicare a acestei hotarari nu se aplica prevederile Hotararii Guvernului nr. 349/2005 privind depozitarea deseurilor. Prezenta Hotarare deroga de la prevederile Hotararii Guvernului nr. 349/2005 avand un regim special in raport cu aceasta din urma. Hotararea transpune in legislatia nationala prevederile Directivei 2006/21/CE din 15 martie 2006 privind gestionarea deseurilor din industriile extractive.

Sunt definite notiunile cu care se opereaza in continutul Hotararii printre care si acelea de: instalatie pentru deseuri, deseuri periculoase si operator, acesta din urma fiind orice persoana responsabila cu gestionarea si stocarea deseurilor extractive. Operatorii au obligatia de a gestiona in mod eficient instalatiile pentru deseuri iar autoritatile au obligatia de a verifica ca acestia iau toate masurile necesare pentru a preveni efectele adverse.

Operatorii mai sunt responsabili si cu elaborarea unui plan de gestionare a deseurilor care trebuie sa includa printre obiectivele sale: prevenirea sau reducerea generarii de deseuri, incurajarea valorificarii deseurilor extractive prin reciclare si reutilizare si asigurarea eliminarii in siguranta a deseurilor pe termen lung. Planul de gestionare a deseurilor trebuie revizuit la fiecare 5 ani si trebuie supus spre aprobare Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile prin autoritatile teritoriale pentru protectia mediului.

Fiecare operator, inainte de inceperea exploatarii, are obligatia de a elabora un plan de prevenire a accidentelor majore pentru gestionarea deseurilor extractive si de a implementa un plan de urgenta intern care are in vedere masurile care trebuie luate in caz de accident.

Conform Hotararii este interzisa abandonarea, aruncarea sau depozitarea necontrolata a deseurilor extractive.

De asemenea este interzisa functionarea instalatiei pentru deseuri fara autorizatia de mediu emisa de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile prin autoritatile teritoriale competente. Hotararea prevede toata documentatia necesara care trebuie depusa de catre operator pentru a obtine autorizatia de mediu.

Instalatiile pentru deseuri trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa fie amplasate corespunzator avand in vedere printre alti factori si ariile geografice protejate, instalatia sa fie corespunzator construita si sa fie elaborate toate planurile referitoare la monitorizare, inspectie periodica si inchiderea instalatiei.

O alta prevedere importanta este aceea ca inainte de inceperea oricarei activitati de depozitare a deseurilor Agentia Nationala pentru Resurse Minerale va cere dovada constituirii unei garantii financiare. Scopul este acela ca in orice moment sa existe fonduri disponibile pentru reabilitarea amplasamentului unei instalatii pentru deseuri.

Hotararea contine si prevederi pentru cazul in care efectele datorate depozitarii de deseuri apar si pe plan transfrontalier. Nerespectarea prevederilor acestei Hotarari constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda.

O ultima precizare ar fi aceea ca Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile are obligatia de raportare fata de Comisia Europeana, la interval de 3 ani, cu privire la aplicarea acestei hotarari.

Pentru STIRI.JURIDICE,

BADEA CLIFFORD CHANCE

Badea Clifford Chance

 
Secţiuni: Lege 9 | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD