Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Piteşti. Abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, neglijență în serviciu. Trimitere în judecată


18 martie 2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU,Mădălina MIHALCEA

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

DNA-Piteşti. Abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, neglijență în serviciu. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpaților:
S. I., primar al comunei Davidești, jud. Argeș, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea, în formă continuată, a infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (şase acte materiale),
complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată (nouăsprezece acte materiale),
neglijență în serviciu (două acte materiale).
L. Ş. F., director general al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (12 acte materiale).
D. G., director general al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de:
complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
N. A. S., director general al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (două acte materiale).
C. A. A., administrator de fapt al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
participație improprie la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (şase acte materiale),
complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
I. V. M., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de:
complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
M. D., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (cinci acte materiale),
complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
C. A., secretar al Primăriei comunei Davidești, jud. Argeș, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea, în formă continuată, a infracțiunii de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două acte materiale).
D. C. L., referent în cadrul Primăriei comunei Davidești, jud. Argeș, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu,
neglijență în serviciu, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpatul S. I., în calitatea sa de primar al comunei Davidești, jud. Argeș, în exercițiul atribuțiilor sale de serviciu, beneficiind de ajutorul inculpaților L. Ş. F., D. G., C. A. A. și N. A. S., a achitat în mod nelegal și necuvenit către societățile comerciale administrate de aceștia, în contextul derulării mai multor contracte de lucrări, suma totală de 1.463.264 lei, producând în acest fel o pagubă bugetului local al primăriei comunei Davidești, reprezentând:
– lucrări neefectuate și utilaje nelivrate, privind contractul încheiat cu societatea comercială administrată de inculpatul L. Ş. F., având ca obiect execuția, finalizarea și întreținerea obiectivului „Canalizare menajeră în comuna Davidești, jud. Argeș”;
– lucrări care nu au fost executate în realitate, privind contractul încheiat cu societatea comercială administrată de inculpatul D. G. având ca obiect execuția, finalizarea și întreținerea obiectivului „Modernizare ulița Vâlcel – sat Contești, com. Davidești”;
– lucrări care nu au fost executate în realitate, privind contractele încheiate cu societatea comercială administrată de fapt, de inculpatul C. A. A., având ca obiect execuția obiectivelor „Rețea alimentare cu apă sat Davidești – zona Mărășești”, ”Alimentare cu apă sat Conțești – școala Olteanca”, ”Alimentare cu apă sat Conțești – Cămin Cultural” și „Hidranți pe rețele apă sat Conțești și tronson Han” și
– lucrări care nu au fost executate în realitate, privind contractul încheiat cu societatea comercială administrată de inculpatul N. A. S., având ca obiect execuția obiectivului „Reparații Cămin Cultural Davidești”.
În același context, inculpatul S. I., în calitate de primar al comunei Davidești, jud. Argeș, i-a ajutat pe inculpații L. Ş. F. și N. A. S. să falsifice mai multe înscrisuri prin contrafacerea subscrierii, acestea materializându-se prin acceptarea la plată, ordonanțarea și achitarea lucrărilor menționate în aceste înscrisuri, dar neexecutate în realitate.
În acest sens, inculpatul C. A. A. a determinat o angajată a firmei sale să falsifice, fără intenție, mai multe acte, prin atestarea unor lucrări nereale, în scopul producerii de consecințe juridice și obținerii unui folos material.
Totodată, inculpații I. V. M. și M. D., în calitate de diriginți de șantier, desemnați din partea Primăriei comunei Davidești, privind contractele de lucrări menționate anterior, au semnat și avizat prin ștampilare mai multe situații de lucrări în care au fost menționate lucrări neexecutate, dar achitate de conducerea UATC Davidești în contextul derulării contractelor.
Inculpatul S. I., în calitate de primar al comunei Davidești, jud. Argeș, împreună cu D. C. L., în calitate de referent în cadrul Primăriei comunei Davidești, nu au urmărit evidențierea în evidența fiscală și raportarea prin situațiile financiare aferente anului 2010 a creanței (rămășiță) în sumă totală 742.376 lei (reprezentând 665.941 lei debite și 76.435 lei majorări de întârziere aferente) prin nepreluarea debitelor neîncasate la data de 31 decembrie 2009 și neînregistrarea în evidența fiscală a amenzilor contravenționale neachitate, transmise spre executare silită, începând cu data de 1 ianuarie 2010 și până la data de 31 martie 2011, cu consecința imposibilității încasării, în termenele legale, a unor venituri substanțiale ale bugetului local și denaturarea situației financiare întocmită la 31 decembrie 2010, prin neîndeplinirea acestei îndatoriri de serviciu producându-se bugetului local un prejudiciu total în sumă de 742.376 lei.
Inculpatul S. I., în calitate de primar al comunei Davidești, jud. Argeș, nu a stabilit și înregistrat taxa de autorizare pentru foraje și excavări, în legătură cu operațiuni de exploatări de carieră și balastiere, având drept consecință neevidențierea și neîncasarea la bugetul local a veniturilor din autorizarea lucrărilor de excavare aferente acestei balastiere, în sumă totală de 189.000 lei, ce trebuiau achitate cel târziu în data de 30 iulie 2010, producând astfel un prejudiciu bugetului local în sumă de 226.800 lei (pentru neplata în termen a acestei obligații, s-au calculat majorări de întârziere în sumă de 37.800 lei).
La data de 23 decembrie 2010, inculpatul S. I., în calitate de primar al comunei Davidești, jud. Argeș, împreună cu inculpata C. A., în calitate de funcționar public în cadrul primăriei comunei Davidești, au dispus angajarea, lichidarea și ordonanțarea la plată, în mod nelegal, a sumei totale de 14.384 lei (din care 7.944 lei drepturi salariale nete, 3.382 lei plăți reprezentând impozitul pe venit și contribuțiile salariale ale angajatului și 3.058 lei contribuțiile salariale ale angajatorului), reprezentând premii de 20%, respectiv 15%, aferente diplomei Gheorghe Lazăr, unui număr de două cadre didactice de la Școala cu clasele I – VIII Davidești, producând un prejudiciu bugetului local în sumă de 14.781 lei (14.384 lei plăți nelegale și 397 lei despăgubiri civile aferente calculate până la data plății efective).
În perioada ianuarie – decembrie 2010, inculpatul S. I., în calitate de primar al comunei Davidești, jud. Argeș, împreună cu inculpatele C. A., în calitate de funcționar public în cadrul primăriei comunei Davidești și D. C. L., în calitate de referent în cadrul Primăriei comunei Davidești, au dispus plata nelegală din creditele bugetare aprobate pentru „Bunuri și servicii” a sumei de 24.431 lei, reprezentând indemnizație de hrană acordată salariaților din cadrul Primăriei comunei Davidești, având drept consecință prejudicierea bugetului local cu suma totală de 25.740 lei (din care suma de 24.431 lei reprezentând plăți nelegale și suma de 1.309 lei reprezentând despăgubiri civile la nivelul ratei dobânzii de referință a BNR pentru perioada cât bugetul local a fost lipsit de această sumă achitată nelegal).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică