Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Continuarea urmăririi penale faţă de fostul Preşedinte al României pentru infracţiunea de şantaj
18.03.2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

PICCJ. Şantaj. Continuare a urmăririi penale.

Ca urmare a solicitărilor reprezentanţilor mass-media, referitoare la calitatea în care a fost citat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Băsescu Traian, fost Preşedinte al României, Biroul de informare publică şi relaţii cu presa este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
În cauza constituită ca urmare a plângerii formulate de către Firea Gabriela, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus, prin ordonanţa din data de 11 martie 2015, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Băsescu Traian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj.

Miercuri, 18 martie 2015, Băsescu Traian s-a prezentat la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a-i fi adusă la cunoştinţă învinuirea, context în care apărătorii acestuia au solicitat un termen pentru consultarea dosarului.

:: sursa: www.mpublic.ro

Prin ordonanţa emisă la data de 17 aprilie 2014, s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la fapta sesizată prin plângerea penală formulată de către Firea Gabriela, în temeiul dispoziţiilor art. 305 alin. (1) din Noul Cod de procedură penală. Ulterior, prin ordonanţa din data de 11 martie 2015, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Băsescu Traian, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj, în formă continuată, prevăzută de art. 207 alin. (2) din Noul Cod penal (două acte materiale), referitoare la declaraţiile publice ale acestuia, din datele de 13 aprilie 2014 şi 15 aprilie 2014.

La momentul dispunerii efectuării în continuare a urmăririi penale faţă de Băsescu Traian, s-a avut în vedere faptul că acesta nu mai deţinea nicio funcţie publică de natură a atrage competenţa de soluţionare a cauzei în raport de calitatea persoanei, fapt pentru care dispoziţiile art. 1 litera a) din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie nu sunt aplicabile. Pe cale de consecinţă, nici dispoziţiile art. 131 din acelaşi act normativ nu sunt aplicabile.

Menţionăm faptul că Preşedintele României se bucură de imunitate penală, fapt pentru care nu a fost menţionată această calitate, în mod expres, în nicio dispoziţie procesual-penală.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti