Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Acțiune având capete de cerere principale ce atrag competența unor instanțe diferite


19 martie 2015 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Dreptul muncii, Jurisprudență ÎCCJ curentă, Procedură civilă, RNSJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că prorogarea de competență, instituită de legiuitor prin prevederile art. 99 alin. (2) NCPC, în favoarea instanței de grad mai înalt, atunci când competența de soluționare a diferitelor capete principale de cerere aparține unor instanțe de grad diferit, operează doar dacă cererile au aceeași natură, în sensul că atrag competența unor complete sau secții cu aceeași specializare, dar aparținând unor instanțe de grad diferit. În speță, prin acțiune, s-a solicitat anularea dispoziţiei Preşedintelui AFM privind încetarea contractului individual de muncă, dar și anularea ordinului conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, act pe care s-a fundamentat dispoziţia Preşedintelui AFM. Înalta Curte a apreciat că prorogarea de competenţă nu poate opera în favoarea curţii de apel, secţia de contencios administrativ şi fiscal, în privinţa capetelor de cerere izvorând din raporturile de muncă, care sunt de competenţa, în primă instanţă, a secţiei specializate din cadrul tribunalului, astfel că, în această situație, este aplicabilă soluţia preconizată de legiuitor în art. 99 alin. (1) NCPC, anume disjungerea şi declinarea corespunzătoare a competenţei. (Decizia nr. 552 din 14 februarie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect conflict negativ de competență)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică