Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Citeşte mai mult în legătură cu Drept penal

DIICOT-Sibiu. Infracțiuni informatice, spălare de bani. Percheziții domiciliare

19 martie 2015 | Elena TOMACINSCHI, Georgiana-Camelia LUCIU, Elena TOMACINSCHI

DIICOT-Sibiu. Infracțiuni informatice, spălare de bani. Percheziții domiciliare. 

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sibiu împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi Bucureşti şi Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Sibiu şi Vâlcea au efectuat, la data de 19 martie 2015, un număr de 20 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Sibiu, Vâlcea, Braşov şi a municipiului Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea a trei grupări infracţionale organizate constituite în vederea săvârşirii de infracţiuni informatice şi spălare de bani.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada ianuarie 2012 – decembrie 2014, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat transfrontalier, care a acţionat atât pe raza judeţului Sibiu, cât şi pe teritoriul Marii Britanii, având ca principală preocupare infracţională intermedierea unor retrageri frauduloase de bani proveniți din săvârşirea de fraude informatice de către alţi membri ai unor grupări infracţionale.
S-a reţinut că sumele de bani obţinute din vânzări fictive de bunuri prin internet erau transmise prin sisteme de transfer rapid, iar ulterior ridicate în numele destinatarului iniţial (identitatea fictivă folosită de autorii fraudelor informatice în relaţia cu partea vătămată), de către persoane racolate, de către membrii grupării stabiliţi în Marea Britanie, respectiv agenți autorizaţi să efectueze astfel de operaţiuni.
Totodată, din cercetările efectuate în cauză, există suspiciunea rezonabilă că gruparea din Sibiu a fost sprijinită de către suspectul P. G. A., ofiţer de poliţie în cadrul IPJ Vâlcea – Serviciul de Investigare a Fraudelor.
Astfel, s-a reţinut că, în cursul anului 2014, suspectul P. G. A., în virtutea atribuţiilor de serviciu, a luat la cunoştinţă despre faptul că membrii grupării sunt cercetaţi pentru săvârşirea de infracţiuni în domeniul criminalităţii informatice.
Din probele administrate în cauză, a rezultat că, ulterior, suspectul P. G. A. i-a divulgat suspectului N. V., date confidențiale privind obiectul și existența acestui dosar penal precum şi faptul că urmează să fie efectuate percheziţii domiciliare.
Din investigaţiile efectuate până în prezent, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada ian. 2012–2014, prin acest mod de operare au fost prejudiciate peste 580 de persoane vătămate, cu o sumă de 850.000 USD.
Totodată, procurorii DIICOT au documentat activitatea infracţională a două grupări sprijinite şi coordonate de gruparea din Sibiu, care au acţionat pe raza municipiilor Braşov şi Râmnicu Vâlcea.
În cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada ianurie 2012–2014, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, grupul infracţional organizat care a acţionat pe raza municipiului Braşov, a prejudiciat mai multe persoane vătămate din Europa de Est, prin introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice privind diverse bunuri ce erau postate fictiv spre vânzare pe site-uri de licitaţii online, în special din ţări din Europa de Est (Federaţia Rusă, Uzbekistan, Turkmenistan, Ucraina, Kazahstan), în scopul obţinerii de beneficii materiale ilicite.
În ceea ce priveşte gruparea din Râmnicu Vâlcea, denumită „JUST”, aceasta era specializată în comiterea de fraude informatice prin intermediul unor site-uri de vânzări online din Spania, Portugalia, Brazilia, Mexic, SUA, în aceeaşi modalitatea descrisă mai sus.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu, vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 33 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Serviciilor de Acţiuni Speciale Sibiu, Alba, Vâlcea şi Braşov şi Grupării Mobile de Jandarmi “Fraţii Buzeşti” Craiova.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Jurisprudenta

Servicii JURIDICE.ro

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Elena TOMACINSCHI

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories