ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
4 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Despre solidaritate…
22.03.2015 | Daniel FENECHIU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Joia trecuta, colega noastră Laura Voicu a fost adusă cu mandat de aducere la DNA si reținuta… A doua zi, DNA a solicitat Curtii de Apel Bucuresti arestarea preventivă a avocatului Laura Voicu, pentru 30 de zile… Favorizarea făptuitorului si instigare la săvârșirea infracțiunii de exercitare fara drept a unei profesii sau activități…

Reținerea Laurei Voicu si formularea de catre DNA a propunerii de arestare preventivă a acesteia a învolburat apele in interiorul profesiei si a împărțit confratii in doua tabere. Prima, formată in principal din avocați litiganti- multi dintre ei prieteni sau amici ai Laurei, care s-au solidarizat cu avocatul retinut – condamnând măsura retinerii unui avocat si considerând-o ca pe o forma inadmisibila de presiune exercitata de DNA împotriva unui confrate , cea de a doua, structurata in jurul organelor profesiei, care au apreciat ca fapta avocatului Laura Voicu de a colabora cu o persoana care exercita profesia ilegal este de neacceptat si au salutat faptul ca procurorii au intervenit in scopul eradicării avocaturii ilegale…

S-a declanșat o amplă dezbatere: solidari cu Laura Voicu sau solidari cu profesia… O polemica pe care o apreciez ca falsa… Avocatul Laura Voicu a încălcat in mod evident regulile profesiei… Înțeleg, din referatul procurorilor, in mod repetat… Si evident in mod constient… Nu poti, in opinia mea, sa colaborezi cu o persoana care nu este avocat si despre care stii ca nu este avocat… Iar daca o faci, este firesc sa iti asumi si consecintele… Atât in fata organelor judiciare, cât si – după ce procedura judiciara se finalizează printr-o hotarâre definitiva, in fata organelor profesiei… Pe de alta parte insa, tragerea la răspundere a Laurei Voicu trebuie făcută cu respectarea regulilor procedurale si fara excese… Nu e normal, raportandu-ne la criteriile firești de rezonabilitate si proporționalitate, sa ceri arestarea unei persoane inculpate pentru săvârșirea a doua infracțiuni, ambele sanctionate alternativ cu amenda… Mai ales cand, cu o săptămana in urma, ICCJ respinsese o solicitare similară… Iar aceasta anormalitate a generat solidaritatea multor confrați cu Laura Voicu… In opinia mea, solidaritatea confratilor – așa cum am arătat, multi dintre ei, prieteni si amici cu Laura Voicu, a vizat strict riposta excesivă a procurorilor DNA… Nicidecum, încălcarea de catre avocatul Laura Voicu a legii si regulilor profesiei…

Așa cum am arătat in comunicatul nostru, ADSA critica reactia exagerata a procurorilor fata de avocatul Laura Voicu, dar isi manifesta totalul dezacord fata de încălcarea de catre aceasta a legii si regulilor profesiei… Solidaritatea umană – fireasca ori de cate ori un confrate face obiectul unui exces, nu exclude solidaritatea cu profesia… Din contra… Întâi suntem oameni si doar apoi avocati…

Daniel FENECHIU
Avocat, FENECHIU SAVU & ASOCIAȚII

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Au fost scrise până acum 4 de comentarii cu privire la articolul “Despre solidaritate…”

 1. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

  Chiar dacă am uita noi să fim oameni, instituția drepturi fundamentale nu ne lasă și pace. Și de aceste drepturi beneficiază inclusiv presupușii vinovații și chiar condamnații. Dovada acestui fapt stă chiar în faptul că noi, contribuabilii din România, le plătim milioane de euro în urma condamnărilor României la CEDO. Plus banii plătiți direct la nivel național, în urma aplicării directe a Convenției de către instanțe.

 2. Sa punem punctul pe I: singura problema legata de acest incident este ca un avocat a ales sa incalce legea atacand in acelasi timp si propria profesie. Astfel incat s-a ajuns ca un avocat sa afirme ca cei care practica profesia ilegal nu sunt in afara ei. Or eu cu aceasta afirmatie si mod de actiune nu pot fi de acord. Acel avocat a creat aceasta problema (nu e deloc falsa): sa alegi intre un prieten (om, in cazul general cum il defineste distinsul meu coleg si prieten) si profesie. Eu aleg in mod clar PROFESIA!

  • Mihai COSTACHE spune:

   D-le Lovin, solidaritatea noastra (a celor ce am fost la CAB in acea seara) a fost strict LIMITATA la ABUZUL savirsit de catre DNA si in nici un caz la fondul problemei.

   Din punctul nostru de vedere, luind in considerare si o speta similara petrecuta cu citeva zile inainte de acea seara, masura arestului preventiv nu avea nici o logica juridica fiind cunoscut faptul ca avea sanse minime de a fi admisa de catre Curtea de Apel.

   Din aceasta cauza, este evidenta intentia DNA de a savirsi un abuz prin retinerea unei persoane timp de 24 de ore in arest si de a demonstra avocatilor implicati in dosare de coruptie ca DNA este pe post de primadona si ca avocatii ar trebui sa aibe rol de mobilier in biroul procurorului pina la finalizarea anchetei.

   Asta a fost esenta protestului nostru si a solidaritatii. suntem satui ca arestarile preventive sa devina regula in loc de exceptie in cazul dosarelor de coruptie iar cazul colegei noastre a fost picatura care a umplut paharul.

   Acum este rolul organelor de conducere sa isi faca treaba si sa sanctioneze conform Statutului conduita colegei noastre insa – personal – asteptam o reactie a UNBR / Baroului Bucuresti fata de solicitarea arestarii preventive a unui avocat ptr. o infractiune sanctionata cu AMENDA (alternativ) mai ales cind acel avocat este APARATOR ALES intr-un dosar aflat si el pe rolul DNA.

   Chiar nu vi se pare nimic suspect aici? Chiar asa?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate