Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Baroul Satu Mare. Prezentare candidatură la funcția de Decan și consilier
23.03.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Baroul Satu Mare a dat publicității vineri, 20 martie 2015, prezentarea candidaturii av. dr. Oana Mihaela Pop la funcția de Decan și consilier al Baroului.

Textul integral:

„Dragii mei,
Voi începe prezentarea prin a vă spune ce m-a determinat să îmi depun candidatura pentru funcţia de consilier şi decan al Baroului Satu Mare. În urma protestului pe care avocaţii din Satu Mare l-au iniţiat anul trecut, am fost curioasă să aflu reacţiile şi să văd care a fost ecoul acestuia în rândul justiţiabililor.

Am constatat cu regret că, pe forumurile presei online, avocaţii sunt apreciaţi, şi, citez nesimţiţi; ce mai vor şi ăştia; nu le ajunge câte fac; neserioşi; promit şi nu fac nimic; doar ne iau banii etc.” Cei care au solidarizat cu cauza şi au înţeles exact motivul pentru care s-a făcut acest demers au fost doar avocaţi, şi aceştia puţini…

M-am întristat şi mi-am dat seama că cei pentru care noi, avocaţii, am ales să facem parte din acest sistem nu ştiu, nu înţeleg şi nu percep în mod real importanţa muncii pe care o desfăşurăm în fiecare zi în primul rând pentru a-i ajuta pe ei! NOI NU SUNTEM AŞA!

Simt şi văd că această profesie nu mai este ceea ce se crede că a fost, de altfel nici nu mai poate fi ca înainte. Cu toţii cunoaştem felul în care legislaţia s-a modificat din anul 2011 încoace şi mă refer acum doar la dreptul material (civil şi penal) şi la cel procedural, astfel că, din punctul meu de vedere, este momentul să ne facem simţită prezenţa, să subliniem că avocatul este cea mai importantă verigă din întregul sistem de justiţie.

1. Trebuie să ne asigurăm un confort al muncii noastre şi un prim pas poate fi făcut, în opinia mea, prin informarea publică a justițiabililor despre profesia de avocat – campanii în presă, prin articole periodice; emisiuni televizate; întâlniri şi conferinţe cu instituţiile publice etc., în care să oferim detalii despre: persoanele care pot să exercite profesia de avocat; drepturile şi obligaţiile noastre; modalitatea de organizare şi exercitare a profesiei; onorariul şi ce înseamnă el propriu-zis; volumul de muncă pe care îl depunem pentru fiecare dosar şi, bineînţeles, orice alte informaţii care pot fi făcute publice. Cred că în acest fel vom ajunge să fim percepuţi la nivelul şi valoarea muncii pe care o depunem. Acest mit care însă se mai păstrează, „ce e mare lucru să fii avocat”, trebuie demontat.
DA, nu e puţin lucru să poţi să fii cu adevărat avocat azi!!! DA, nu e uşor să poţi să îţi menţii valorile şi principiile în societatea actuală, pe care nu cred că mai trebuie să o descriu!!! DA, e nevoie de avocaţi pentru asigurarea calităţii actului de justiţie!!! Aşa că vă invit ca împreună să începem să mişcăm lucrurile şi să le îndreptăm în direcţia normală, pentru că e păcat să ne irosim.

2. Noi toţi trebuie să înţelegem că cei pe care îi vom alege să ne reprezinte nu vor putea singuri, fără sprijinul nostru să îşi exercite atribuţiile. Cu atât mai mult, decanul fără consilieri este un simplu reprezentant, iar demersurile consilierilor fără susţinerea colegilor avocaţi îşi vor pierde consistenţa. Unitatea şi implicarea este ceea ce va da forţă acestei profesii, aşa că vă îndemn ca în momentul în care vă veţi da votul să aveţi certitudinea că interesul fiecăruia dintre voi va fi apărat cu profesionalism, cu bună credinţă şi dincolo de orice orgoliu şi ambiţie personală. Relaţiile cu instituţiile publice trebuie îmbunătăţite cu răbdare, tact şi comunicare transparentă şi vă propun în acest sens un protocol de colaborare pentru stabilirea unui cadru general de activitate, care să includă un program orar adecvat pentru avocaţi; prioritatea în situaţii speciale; celeritatea în comunicarea unor informaţii ori înscrisuri (aici mă refer în special la felul în care noi, avocaţii, trebuie să pregătim dosarele în materie civilă şi în materiile conexe); crearea unui spaţiu adecvat (cel puţin la nivelul instanţei) care să ne asigure desfăşurarea în condiţii normale a activităţii pe care o desfăşurăm câteva ore pe zi în Palatul Justiţiei (ceea ce a fost odată garderoba).

3. De asemenea, cred că este oportun ca, periodic şi oridecâteori e nevoie, să organizăm întâlniri între conducerea Baroului Satu Mare şi a instituţiilor publice pentru a discuta toate problemele care apar pe parcurs, precum şi viziunea fiecăruia legată de aplicarea noutăţilor legislative, pentru a ajunge la un punct de vedere comun şi a nu îngreuna şi mai mult activitatea fiecăruia dintre noi.

4. Latura financiară a profesiei de avocat nu este de neglijat şi cred că face parte din acelaşi confort minim ce trebuie să ne fie asigurat. În opinia mea, ar fi bine ca, cel puţin la nivel local, să elaborăm un ghid de stabilire a onorariilor pe categorii de cauze, (unde este posibil) şi în acest mod vom conştientiza şi opinia publică privind importanţa muncii noastre şi în aceeaşi măsură ne vom valorifica în mod corespunzător şi activitatea depusă. Dacă vom iniţia acest demers, cred că se vor împuţina şi situaţiile penibile, dacă îmi permiteţi acest termen, unde onorariile noastre se reduc la sume derizorii şi mai mult se va înţelege faptul că nu avocatul este sancţionat prin acest lucru, ci justiţiabilul este privat de dreptul său de a-şi recupera cheltuielile pe care de multe ori este nevoit să le facă pentru că nu există sau nu i se oferă o altă cale pentru a-şi rezolva problemele. Iar ca efectul să fie maxim, dispoziţiile procedurale prin care este permisă aprecierea muncii avocatului în cauze, fără a se stabili nişte minime criterii în acest sens (a se vedea Codul de procedură civilă) trebuie revizuite la rândul lor, fie prin contestarea sub aspectul constituţionalităţii lor, fie prin stabilirea unor criterii concrete de reducere a onorariilor. În acelaşi sens, cred că trebuie să fie evidenţiate, măcar aproximativ, şi costurile pe care avocaţii le au cu profesia şi cu fiecare cauză în parte, precum şi procentul scăzut al cheltuielilor ce pot fi decontate, acest demers putând să continue până la o modificare a legislaţiei fiscale.

5. Accesul la justiţie este un drept al oricărui cetăţean, care însă la acest moment este îngrădit indirect, prin taxele stabilite de legiuitor pentru promovarea acţiunilor. Este o problemă reală, care din păcate ne afectează în mod direct şi pe noi. Mi se pare absurd ca, de multe ori, sumele datorate cu titlu de taxe de timbru să fie disproporţionat mai mari decât propriile noastre onorarii! Este o anormalitate pe care cred că şi noi o putem corecta prin pârghiile legislative pe care le avem la dispoziţie şi astfel vom putea ajuta atât justiţiabilii, cât şi profesia noastră.

6. O altă problemă cu care profesia noastră se confruntă de ceva vreme este cea legată de obiectul de activitate şi de competenţa profesională, care au fost reduse periodic şi am ajuns la un punct în care munca noastră este limitată, în opinia mea, nejustificat. În acest sens, cred că se impune, în primul rând, să punem în discuţia celorlalte Barouri şi a UNBR o modificare legislativă pentru a lărgi cadrul de activitate al profesiei având în vedere în primul rând reglementările europene (dacă şi noile coduri s-au dorit a fi „europene”, ar trebui şi profesia de avocat să urmeze acelaşi curs), nevoile justiţiabililor şi bineînţeles cele ale profesiei. Sunt foarte multe de spus, dar şi mai multe de făcut. Închei prin a vă spune că, cel puţin din punctul meu de vedere, avocatura trebuie reinventată şi reconstruită de la bazele sale. Paşii sunt mulţi, dar trebuie parcurşi unul câte unul, pentru a solidifica fiecare demers. Trebuie să fim hotărâţi, fermi şi să ducem la capăt tot ceea ce am început. Poate sunt eu puţin visătoare, dar speranţa că sistemul de valori se va reaşeza şi că profesia de avocat îşi va regăsi locul meritat există în continuare. Am nevoie să simt că aparţin din nou corpului de avocaţi şi cred că nu sunt singura în această situaţie, astfel că vă invit pe toţi să începem să ne regăsim.

Vă mulţumesc,
av. dr. Oana Mihaela POP”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti