Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Deşi judecătorii şi avocaţii au roluri diferite în procedura judiciară, ei au totuşi un obiectiv comun
23.03.2015 | Constantin COSTEA

Secţiuni: Interprofesional, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

În data de 13 martie 2015, a avut loc la Timişoara, Conferinţa cu tema „Minoritatea. Răspunderea persoanei juridice. Infracţiuni contra justiţiei. Aspecte teoretice şi practice ale judecătorilor şi avocaţilor în cursul procesului penal”, organizată de Uniunea Naţională a Barourilor din România, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor, Centru teritorial Timişoara al INPPA, reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Curtea de Apel Timişoara, Baroul Timiş, Baroul Caraş-Severin, Baroul Arad.

Aceasta a fost cea de a şaptea conferinţă din seria de conferinţe regionale organizate în vederea implementării Proiectului privind relaţiile dintre judecători şi avocaţi din perspectiva Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.

La conferinţa de la Timişoara au participat un număr de aproximativ 80 de judecători şi avocaţi, care îşi desfăşoară activitatea la instanţele din raza Curţii de Apel Timişoara şi Barourile Timiş, Arad şi Caraş-Severin, ceea ce demonstrează interesul deosebit manifestat pentru această întâlnire.

Dezbaterile au avut ca puncte de plecare materialele prezentate de participanţii la conferinţă, pregătite în acest sens, structurate pe aspecte de ordin teoretic şi practic întâlnite în activitatea de judecată, precum pe aspecte deontologice ale judecătorilor şi avocaţilor.

S-a reliefat, în special, necesitatea îmbunătăţirii relaţiilor procedurale dintre cele două categorii profesionale, plecând de la ideea că, deşi judecătorii şi avocaţii au roluri diferite în procedura judiciară, ei au totuşi un obiectiv, comun acela de a respecta regulile procedurale, principiile procesului echitabil, având ca finalitate aflarea adevărului în cauzele instrumentate.

S-a subliniat, de asemenea, necesitatea unei mai bune comunicări  dintre judecători şi avocaţi pentru a se asigura judecarea cu celeritate a cauzelor, precum şi stabilirea unor relaţii între cele două categorii bazate pe înţelegere şi respect reciproc, dezvoltarea dialogurilor şi schimburilor între judecători şi avocaţi cu privire la relaţiile reciproce.

Chestionarele întocmite de fiecare participant la conferinţă au scos în evidenţă interesul atât al avocaţilor, cât şi al judecătorilor pentru întâlniri comune periodice, sub egida conducerilor instanţelor şi barourilor, în care fiecare parte să-şi prezinte modul cum interacţionează cu cealaltă parte, dificultăţile ivite şi propuneri de soluţionare, precum şi pentru dezvoltarea unor forme comune de formare profesională continuă, desfăşurate atât la nivel naţional, cât şi la nivel regional, concretizate în conferinţe, seminarii, mese rotunde etc.

Judecător Constantin COSTEA
Preşedintele Secţiei penale a Curţii de Apel Timişoara

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti