Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Decanul Baroului Dolj ref. eradicarea fenomenului avocaturii clandestine
24.03.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. av. Ion Turculeanu, Decanul Baroului Dolj, a publicat luni, 23 martie 2014, un comunicat cu privire la eradicarea fenomenului avocaturii clandestine.

Textul integral:

„Scriu aceste rânduri după ce citesc Revista Presei de luni dimineața. Evident, știrea cea mai des întâlnită este cea privitoare la reținerea unei avocate din Baroul București. Sigur că din majoritatea știrilor rezultă că cei care își dau cu părerea nu cunosc foarte bine modul de organizare și exercitare a profesiei de avocat și poate că din acest motiv a venit vremea să punem capăt ambiguității existenței barourilor nelegale.

Este cert că nu putem nega faptul că aceste barouri nelegale (evit să le spun paralele) au avut acte de înființare, dar la fel de cert este faptul că aceste asociații au și acte de desființare (nu le redau acum pentru că nu este spațiul și nici timpul să fac acest lucru, dar dacă va fi nevoie o voi face). Ceea ce vreau eu să scot în evidență în legătură cu această situație sunt două chestiuni.

Prima chestiune, reținerea unui avocat dintr-un Barou și zornăitul cătușelor cu care ne-am obișnuit de către cei care ani de zile au tolerat impostura.

A doua chestiune se referă la atitudinea avocatei de a-și alege colaborator o persoană care nu are calitatea de avocat.

Cu privire la prima chestiune, lucrurile sunt așa de clare și de bine știute de toți avocații din această țară, precum și de structurile de conducere ale acestei profesiei, ba chiar și de Guvernul Italian prin Ambasada Italiei la București, iar cei care nu le cunosc și sunt dornici să le afle, le recomand să citească ziarul „La Republica”.

La fel de gravă este și a doua chestiune care privește apărarea din interiorul profesiei și cred că fapta colegei noastre avocat reprezintă o gravă abatere disciplinară. Și atunci se pune problema de solidaritate de breaslă. Ca avocat sunt solidar cu avocata la încercarea prin care trece. Ca și coleg, dezaprob practica dumneaei, dar și a altor colegi de a fi complici ai imposturii (de altfel, nu este cazul să ne amăgim, crezând că acest caz este singular).

A venit, cred, momentul, deși foarte târziu, ca cei care nu știu să afle că avocatura în România este reglementată numai de Legea nr. 51/1995 și că avocații sunt numai cei înscriși în barourile înființate potrivit acestei legi!

Prof. univ. dr. av. Ion Turculeanu
Decanul Baroului Dolj”

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.