Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Atelierul Juridic „Fiat Iustitia” / 13-15 martie 2015, Târgu-Mureş. Cum a fost


24 martie 2015 | Alexandra CĂLUGĂR, Nicolae PLOEȘTEANU
Secţiuni: Universitaria
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Între 13-15 martie 2015, a avut loc, la Târgu-Mureș, prima ediţia a Atelierului Juridic „Fiat Iustitia”, organizat de Cercul de drept „Ius Iuventutis” al Universităţii „Petru Maior” din Tîrgu Mureș, în colaborare cu Asociaţia Română de Drept şi Afaceri Europene şi Asociaţia Europeană a Studenţilor în Drept Târgu-Mureș. Acest proiect a constituit o mutaţie semnificativă în evoluţia concursului de pledoarii pe tema drepturilor omului „Fiat Iustitia”, reușind să reunească, în același cadru de prestaţie academică, trei concursuri de tip moot-court, o conferinţă naţională și un workshop. Bucuria organizatorilor și a invitaţilor a fost impulsionată și amplificată de onoarea de a fi avut printre oaspeţi somităţi incontestabile pe planul juridic academic și profesional românesc. În cele ce urmează, vom prezenta o succintă retrospectivă a activităţilor desfășurate în acest weekend la Târgu-Mureș.

Conferinţa naţională ”Arbitrajul Comercial Internaţional. Actualitate și Perspective”

Vineri, 13 martie 2015, a avut loc, la Universitatea Petru Maior din Târgu-Mureș, conferinţa naţională cu tema „Arbitrajul Comercial Internaţional. Actualitate şi Perspective”. Evenimentul a fost organizat sub egida Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României și a făcut parte din compendiumul de manifestări academice organizate în cadrul Atelierului Juridic.

Printre invitaţii de seamă care au prezidat acest eveniment se numără prof. univ. dr. Marin Voicu, fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg în perioada 1996-1999, în prezent arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României de la Bucureşti. Din prezidiu au făcut parte prof. univ. dr. Mihai Şandru – arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, conf. univ. dr. Ştefan Daniel – prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative a UPM Târgu-Mureș, prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop, asist. univ. dr. Raul-Felix Hodoş şi conf. univ. dr. Nicolae Ploeşteanu. De asemenea, în cadrul evenimentului, prof. univ. dr. Marin Voicu, judecător cu o carieră de patru decenii, a lansat volumul „Arbitrajul Comercial. Jurisprudenţă Adnotată și Comentată 2004-2014”, în care a reunit o serie de sentinţe și încheieri pronunţate de Curtea de Arbitraj în perioada 2004-2014.

Prin intermediul conferinţei, organizatorii au urmărit să reunească sub aceeași umbrelă personalităţi ale mediului academic şi ai comunităţii profesionale implicate în studiul şi soluţionarea disputelor pe calea arbitrajului comercial internaţional, practicieni ai dreptului, precum și studenţi interesaţi de metode alternative de soluţionare a litigiilor. „Valoarea pe care o dobândiţi în facultate trebuie să fie o valoare practică, românească. Institutul Naţional al Magistraturii nu trebuie să producă magistraţi numai de export, trebuie să-i producă pentru acest amărât de popor, să ştie să-i asculte. Şi judecători şi procurori şi în viaţa noastră de arbitri, pentru că tot un fel de judecători privaţi suntem”, le-a transmis prof. univ. dr. Marin Voicu celor aproximativ 100 de studenţi participanţi la conferinţă. La rândul lor, studenţii s-au declarat foarte încântaţi de eveniment: „Suntem onoraţi să îl avem printre noi ca invitat pe domnul prof. Marin Voicu, fost judecător, în numele României, la CEDO și sperăm ca universitatea noastră să organizeze cât mai des asemenea manifestaţii pe care le consider esenţiale pentru formarea profesională a oricărui viitor jurist”, a declarat Alex Suciu, student la Drept al Universităţii „Petru Maior”.

Concursul de drepturile omului „Fiat Iustitia”

Competiţia „Fiat Iustitia” este deja o tradiţie pentru Universitatea „Petru Maior”, fiind organizată încă din 2001 de către Cercul studenţesc de drept Ius Iuventutis. Concursul Fiat Iustitia abordează şi supune spre analiză probleme specifice drepturilor omului, având structura unui moot court, în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Aflat la cea de-a XI-a ediţie, concursul urmăreşte promovarea principiilor şi valorilor europene în ceea ce priveşte protecţia juridică a drepturilor omului, oferind un cadru competitiv în care studenţii să îşi poată consolida cunoştinţele în acest domeniu devenit imperativ în portofoliul oricărui jurist modern.

Ediţiile precedente ale concursului s-au bucurat de un real succes, notorietatea lor pe plan naţional și internaţional concretizându-se în numărul impresionant de echipe înscrise. În acest an, Atelierul Juridic „Fiat Iustitia” a reușit din nou să reunească la Târgu-Mureș un număr impresionant de reprezentanţi ai centrelor universitare din ţară.

Speţa supusă spre analiză în această ediţie a avut la bază o cauză din sfera dreptului penal, care punea probleme precum încălcarea dreptului la viaţă, încălcarea dreptului la un proces echitabil, precum și încălcarea dreptului la viaţă privată și de familie. La concursul de Drepturile Omului au participat opt echipe: „Aequitas” (Universitatea „Eftimie Murgu” Reşiţa), „Alis Volat Propriis” (Universitatea din Bucureşti), „Alpha” (Universitatea din Bucureşti), „Defensio Gubernations” (Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti), „Justice in Balance” (Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa), „Nec Plus Ultra” (Universitatea din Piteşti) „Veritatem” (alcătuită din Andreea Moldovan şi Andreea Greblă, studente ale UPM Târgu-Mureș), precum și „Fiat Lux” (echipa Universităţii „Petru Maior” compusă din Suceavă Florin, Maior Alexandru și Toma Dragoș, ei fiind și câștigătorii competiţiei din acest an).

Premiul pentru cel mai bun memoriu în calitate de reprezentanţi ai Guvernului a revenit echipei „Alis Volat Propriis”, iar cel mai bun memoriu în calitate de reprezentanţi ai reclamantului a fost considerat cel al echipei „Veritatem”. Cel mai bun pledant a fost desemnat Alexandru Şotropa („Alpha”), iar după acesta, imediat în ordinea punctajului, a fost Alexandru Maior („Fiat Lux”); pledanţii nominalizaţi vor beneficia de un stagiu de vizită la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, lucru posibil prin amabilitatea doamnei judecător prof. univ. dr. Camelia Toader şi a domnului judecător prof. univ. dr. Andrei Popescu.

Printre membrii juriului s-au numărat reprezentanţi de seamă ai domeniului juridic, precum: prof. univ. dr. Marin Voicu (fost judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în perioada 1996-1999), prof. univ. dr. Valerius Ciucă (fost judecător la Tribunalul Uniunii Europene în perioada 2007-2010), dr. Irina Alexe (înalt funcţionar public în cadrul Ministerului Afacerilor Interne), prof. univ. dr. Mihai Şandru (arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României), conf. univ. dr. Laura Crăciunean (cadru didactic la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu), Daniel Vale (procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureș), prof. univ. dr. Lucian Chiriac (avocat şi cadru didactic la UPM Târgu-Mureș), Gabriela Gheorghiu (judecător la Curtea de Apel Târgu-Mureş) şi Leda Panaiot (Consilier Juridic Senior – E.ON Distribuţie România SA).

Unul dintre participanţii fideli ai concursului a declarat după ediţia din acest an: „Echipa Nec Plus Ultra transmite sincere felicitări echipei de organizare care reușește la fiecare ediţie să creeze o atmosferă atât caldă, cât și competitivă. Sincere felicitări domnului Nicolae Ploeșteanu pentru modul în care se face iubit de studenţii dumnealui, cât și pentru sufletul enorm pe care îl deschide în faţa studenţilor altor centre universitare. Vivat, crescat, floreat!”

Workshop privind modul de valorificare a jurisprudenţei în doctrina şi practica jurisdicţională

Sâmbătă, 14 martie 2015, la sediul Facultăţii de Știinţe Economice, Juridice și Administrative a Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureș, a avut loc workshop-ul privind modul de valorificare a jurisprudenţei în doctrina şi practica jurisdicţională, eveniment din cadrul Atelierului Juridic. Această manifestare fost organizată sub egida Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, în parteneriat cu ARDAE, cercul studenţesc „Ius Iuventutis”, publicaţiile „Dreptul” și Universitatea „Petru Maior”.

În cadrul acestui workshop, organizatorii au urmărit să faciliteze participanţilor – practicieni, lectori, studenţi – înţelegerea rolului pe care îl are jurisprudenţa în ceea ce priveşte afirmarea dreptului, crearea dreptului şi, în final, fundamentarea doctrinară a unor teorii. Invitaţii care au prezidat acest eveniment au fost prof. univ. dr. Valerius Ciucă – judecător în numele României la Tribunalul Uniunii Europene între 2007-2010 și prof. univ. dr. Mihai Şandru – arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Atelierul a abordat într-o manieră originală acea jurisprudenţă a cărei cunoaştere este încă tranzitorie, dat fiind că rolul acesteia a devenit hotărâtor abia în perioada contemporană, datorită influenţelor tipice dintre sistemul de drept internaţional şi sistemul de drept naţional, Valerius Ciucă afirmând că „Legea se citește prin toate legile. Ea nu este un manual de instructaj”. De asemenea, în cadrul acestui eveniment s-au supus spre dezbatere și probleme privind echitatea judecătorilor, rolul și scopul acestora în cadrul societăţii: „judecătorii sunt cei mai cinstiţi din cetate. Ei sunt gardieni ai procesului”, concluzionând Valerius Ciucă în faţa celor aproximativ 100 de persoane prezente la eveniment.

Concursul de drept european – cerere preliminară la CJUE

Concursul de Drept European, organizat pentru prima dată în România, în cadrul simpozionului academico-juridic „Fiat Iustitia”, a avut loc în zilele de 14 și 15 martie la Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureș și sediul Curţii de Apel din Târgu-Mureș.

Organizatorii acestui eveniment, Cercul de drept „Ius Iuventutis” din cadrul Universităţii „Petru Maior” în colaborare cu ARDAE (Asociaţia Română de Drept și Afaceri Europene) și ELSA Târgu-Mureș au decis să urmeze structura unui concurs de procese simulate. Concursul a presupus parcurgerea unei faze scrise și susţinerea pledoariilor în cadrul fazei orale.

Ţelul concursului de drept european a fost să reunească studenţii pasionaţi de acest domeniu, oferindu-le posibilitatea să analizeze şi să dezbată o cauză fictivă construită în jurul unei componente extrem de importante a dreptului Uniunii Europene şi anume trimiterile preliminare. În cadrul fazei scrise a concursului, care a propus elaborarea unui memoriu, studenţii au construit și au folosit cele mai bune argumente, care au susţinut atât Aplicantul, cât și Apărarea, cele două calităţi procesuale atribuite fiecărei echipe în parte.

În cadrul rundelor de pledoarii de la Târgu-Mureș s-au întâlnit echipele Corpus Juris, reprezentând Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșiţa, formată din Albu Ecaterina, Bircă Mariana, Damaschin Ana, Nica Natalia și Popovici Zinaida; Domino, reprezentând Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureș, formată din Crișan Antonia, Grama Teodora, Frandeș Adelin și Pop Mădălina și Invictus, reprezentând Universitatea din Pitești, formată din Ilie Cristina Gianina, Nicolae Maria Minodora și Zamfir Andreea Ancuţa.

Completele de judecată au avut în componenţă juriști cu experienţă în materia dreptului Uniunii Europene și a concursurilor de tip moot-court, astfel facilitându-se dialogul dintre studenţi şi practicieni ai domeniului.

Membrii juriilor care au audiat rundele preliminarii au fost Alexandra Văcaru (Consilier pentru Afaceri Europene al Agentului Guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene – Ministerul Afacerilor Externe), Viorela Bubău (Avocat – Baroul București), Lucia Iacob (Consilier Juridic – Ministerul Afacerilor Interne), Brîndușa Marian (Lector universitar doctor – Universitatea „Petru Maior”, Târgu-Mureș), Andrei Palade (Expert moot-court, Târgu-Mureș), Leda Panaiot (Consilier Juridic Senior – E.ON Distribuţie România S.A), Adina Rusu (Expert Relaţia cu Angajaţii și Legislaţia Muncii-E.ON Servicii SRL) și Daniel Vale (Procuror – Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureș).

Membrii juriului au avut dificila misiune de a alege cele două echipe care aveau să se confrunte în finală, dar, după deliberări, o decizie unanimă a fost luată: echipele Domino și Invictus au fost finalistele concursului de Drept European.

Cele două echipe și-au prezentat pentru ultima dată argumentele și au dezbătut problema în faţa unui juriu de renume, format din Alexandra Văcaru (Consilier pentru Afaceri Europene al Agentului Guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene – Ministerul Afacerilor Externe), prof. univ. dr. Mihai Șandru (arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României), Constantin Nedelcu (Consilier juridic – Ministerul Afacerilor Interne), Cătălin Giulescu (Consilier Juridic – Ministerul Afacerilor Interne) și lect. univ. dr. Brîndușa Marian (Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureș).

Juriul a deliberat și a declarat câștigătoare a concursului echipa Domino. Premiul pentru cel mai bun memoriu în calitate de reprezentanţi ai aplicantului a revenit echipei Domino, iar cel mai bun memoriu în calitate de reprezentanţi ai Guvernului a fost considerat cel al echipei Invictus.

Premiile în cărţi au fost asigurate de Editura Universitară, astfel încât nicio echipă nu a plecat acasă fără cele mai relevante cărţi în domeniu. Urmând adagiul mens sana in corpore sano, cei mai buni au primit un coș de fructe de la Fru by Snack Box.

Cel mai bun pledant a fost declarat Adelin Frandeş (Domino), care va beneficia de un stagiu de vizită la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene oferit prin amabilitatea prof. univ. dr. Camelia Toader și a judecătorului prof. univ. dr. Andrei Popescu.

Al doilea pre-moot Willem C. Vis din România

Pre-moot-ul concursului de arbitraj comercial internaţional a reprezentat o etapă importantă în pregătirea echipelor pentru concursul Willem C. Vis care se va desfășura în Viena în perioada 27 martie – 2 aprilie 2015. Cauza supusă analizei presupune un litigiu între două sau trei societăţi comerciale din state diverse, aducând în discuţie elemente din dreptul internaţional privat și din domeniul comercial. Trăsături specifice instrumentelor de plată bancare, legislaţia aplicabilă arbitrajului, consecinţele pe care le atrage alegerea unor termeni de livrare, efectele hotărârii emise de arbitrul de urgenţă și alte aspecte s-au îmbinat într-o speţă fictivă, care trebuie analizată prin perspectiva a trei arii principale: posibilitatea extinderii clauzei arbitrale asupra unei companii mamă, motivele anulării sau menţinerii unei hotărâri provizorii și modalităţile de reziliere a unui contract.

Echipele participante la cea de a doua ediţie a Willem C. Vis Pre-moot România au fost jurizate de practicieni în insolvenţă, avocaţi, arbitri, profesori universitari, majoritatea foști participanţi ai concursurilor de tip moot-court. Rundele preliminare s-au desfăşurat sâmbătă în blocul C a Universităţii „Petru Maior”, iar finala, la Curtea de Apel din Târgu-Mureș între echipa Universităţii din Auckland, Noua Zeelandă, și echipa Universităţii „Petru Maior”. În cele din urmă, în finală, s-au impus reprezentanţii Universităţii din Auckland, Noua Zeelandă.

Participanţii la primul pre-moot desfășurat în Târgu-Mureș au fost încântaţi de organizarea atelierului juridic, ospitalitatea gazdelor și atracţiile orașului. Pe parcursul acestor trei zile, echipele au legat adevărate prietenii cu studenţi din diverse universităţi și cu practicieni, care le-au oferit sfaturi cu privire la pledoarii și feed-back util după fiecare rundă.

În loc de concluzie

Fidel vechilor tradiţii, dar vizionar în ceea ce priveşte dinamica mediului academic, din dorinţa de a facilita dialogul dintre studenţi şi practicieni, respectiv profesionişti ai dreptului, pe parcursul a trei zile marcate de evenimente care au permis crearea unui asemenea mediu, Atelierul Juridic Fiat Iustitia – 2015 și-a propus și credem că a reușit să fie o însemnată celebrare a domeniului juridic.

Alexandra CĂLUGĂR
Masterand, Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş
Conf. univ. dr. Nicolae PLOEȘTEANU
Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative, Universitatea Petru Maior din Târgu-Mureș

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro