Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Dreptul muncii Dreptul Uniunii Europene Revista revistelor juridice

Detaşarea, termen juridic plurivalent | Cătălin Ţacu

25 martie 2015 | Andreea BREBU

Drd. Cătălin Ţacu a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 1/2015 articolul intitulat „Detaşarea, termen juridic plurivalent”.

Dezvoltarea economică şi socială de pe plan internaţional a dat naştere necesităţii unor categorii diferite de nevoi ce se resimt în statistica migratorie din ultimele decenii. Mobilitatea mărfurilor şi a capitalului, dar şi nevoia de dezvoltare tot mai mare au creat în prezent un adevărat fenomen de deplasare a lucrătorilor dinspre Europa de Est către Europa de Vest. Deşi mobilitatea geografică în Europa nu depăşeşte nivelul din America, Australia sau Canada, totuşi, antropologia poate face studii interesante pe seama acestui fenomen şi în Europa. Specialiştii vorbesc despre fenomenul mobilităţii europene a resurselor umane în scopul căutării unui loc de muncă pe care nu îl găsesc în locul de origine, din perspectivă activă, atunci când persoanele din proprie voinţă pleacă în căutarea unui loc de muncă peste graniţele ţării de origine şi, din perspectivă pasivă, când relaţiile dintre angajator şi angajat existente anterior relocării transnaţionale se păstrează şi după acest moment. Această a doua situaţie este în fapt o detaşare transnaţională care devine din ce în ce mai des întâlnită ca urmare a obiectivului de dezvoltare a companiilor.

Importanţa fenomenului a determinat şi reglementarea acestuia prin Directiva 96/71/CE privind detaşarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii, directivă transpusă în dreptul intern prin adoptarea Legii nr. 344/2006 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale.

Contextul multicultural în care s-a dorit clarificarea termenului de detaşare, asociat şi cu unele imperfecţiuni legate de traducerea în limba română au dus la un rezultat uşor diferit privind definirea termenului de detaşare la nivel european faţă de definiţia acordată acestui termen de Codul muncii. În vreme ce, conform Directivei nr. 96/71/CE, este considerat detaşat acel lucrător ce trece graniţele ţării, în funcţie de legislaţia naţională a statului membru al Uniunii Europene pe teritoriul căruia lucrătorul îşi va desfăşura activitatea pentru o perioadă de timp, prin această definiţie rezultând aplicarea a două sisteme de drept naţionale faţă de acelaşi raport transnaţional, Codul muncii, în art. 45, defineşte detaşarea ca fiind actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În acest din urmă caz este incidentă doar legea statului român, iar din pricina acestei neconcordanţe între cele două definiţii se impune problema unei analize mai atente cu privire la înţelegerea şi aplicarea termenului de detaşare atât în situaţia cetăţenilor români detaşaţi de către angajator într-un stat membru al Uniunii Europene, cât şi a cetăţenilor străini ce lucrează temporar în România ca urmare a detaşării.

În acest sens, autorul face o paralelă în cuprinsul articolului cu privire la înţelesul naţional şi cel european al termenului de detaşare, iar prin prisma prevederilor Directivei 96/71/CE, în calitate de element de uniformizare a legislaţiei naţionale cu dreptul european, în cazurile în care este incidentă detaşarea la nivel transnaţional, termenul naţional al acestei noţiuni trebuie ignorat.

Din pricina riscului de confuzie al unor termeni consacraţi în Codul muncii, cum sunt detaşarea şi delegarea, ar fi fost mult mai benefică, pentru o interpretare unitară a termenilor folosiţi în legislaţia Uniunii Europene, utilizarea unor noţiuni alternative, cum sunt deplasarea, relocarea sau schimbarea temporară a locului de muncă, ce nu ar fi reprezentat sursa unor confuzii ale căror consecinţe pot fi vătămătoare pentru părţile implicate în raportul juridic.

Andreea BREBU

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Citeşte mai mult despre , , , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale