Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Trafic de influenţă. Dare de mită. Provocare


26 martie 2015 | Paula VÂRBAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că fapta de trafic de influenţă, săvârşită de persoana care are calitatea de ofiţer de poliţie din categoria organelor de cercetare penală ale poliţiei judiciare, se încadrează în varianta agravată a infracţiunii de trafic de influenţă, prevăzută în art. 291 alin. (1) C. pen. raportat la art. 7 lit. c) teza I din Legea nr. 78/2000, indiferent dacă fapta are sau nu are legătură cu atribuţiile de serviciu ale făptuitorului, pentru reţinerea dispoziţiilor art. 7 lit. c) teza I din Legea nr. 78/2000 fiind suficientă întrunirea cerinţei ca făptuitorul să aibă calitatea de organ de cercetare penală.
În ceea ce privește fapta de dare de mită săvârşită în legătură cu o persoană care are calitatea de director executiv adjunct în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, instanța supremă a decis că aceasta se încadrează în dispoziţiile art. 290 C. pen., iar nu în dispoziţiile art. 290 raportat la art. 308 C. pen. privitoare la varianta atenuată a infracţiunii de dare de mită, întrucât directorul executiv adjunct din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură are calitatea de funcţionar public, în accepţiunea art. 175 alin. (1) C. pen.
În acord cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului privind art. 6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, nu există o provocare a colaboratorului care acţionează pentru organele judiciare, dacă iniţiativa comiterii faptei i-a aparţinut persoanei acuzate şi nu există niciun indiciu că fapta nu ar fi fost comisă în absenţa intervenţiei colaboratorului. (Decizia nr. 404/A din 27 noiembrie 2014 pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect infracțiunea de trafic de influență)

Avocat Paula VÂRBAN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii