Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Cyberlaw, Interviuri, Universitaria

Andrei Săvescu: Facebook prefigurează o nouă orânduire socială: Computerismul

25 martie 2015 | Florin CÂMPEANU

AESEste debordant si bulversant. Iar amandoua cuvintele trebuie luate in sensul bun al definitiilor date de dictionar. Pentru ca amandoua sunt o stare de spirit liber. Si amandoua lasa urme. Indeamna la o actiune, la supunere sau nesupunere. La un punct de vedere. In nici un caz dupa o intalnire cu Andrei Savescu nu poti sa fii in starea de „placinta”. Esti, asta in zilele lui cele mai proaste, o placinta cu ravas. Iar in zilele bune, te simti de parca te-ar fi lovit direct in stomac, dar prin interior, o cutie de Red Bull.

Florin Câmpeanu: Daca ar fi sa te descrii intr-un singur cuvant, care ar fi acela?
Andrei Săvescu: Simplu.

Florin Câmpeanu: Unde te-ai nascut, unde ai crescut, unde ai mers la liceu/facultate? Ce moment ti-a marcat cel mai mult copilaria si adolescenta?
Andrei Săvescu: Se pare ca am fost nascut la spital, aproape de locuinta parintilor, la tara, in satul Sintesti, comuna Margina, judetul Timis. La liceu am mers in Drobeta Turnu-Severin, unde locuiau parintii, Liceul Traian. Am absolvit Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. Mai multe momente mi-au marcat copilaria si adolescenta, cand citeam carti, pentru ca dupa aproape fiecare carte, pe vremea aceea, mi se parea ca realitatea este altfel. Cartile sunt o lume mai reala decat lumea reala, pentru ca pricinuiesc mai multa gandire decat realitatea de zi cu zi. Am avut mereu un sentiment de recunostinta pentru cei care au scris carti, pentru ca au gasit timp sa impartaseasca gandurile lor, intr-o forma cel mai frecvent foarte concentrata. Mi se pare foarte interesant sa urmaresti felul in care gandesc oamenii. Am citit cartile din biblioteca parintilor mei, care erau foarte bogati, vreo doua mii de volume, apoi am mers la biblioteca Bibicescu, la sectia de imprumut, unde imi placea sa citesc in semiintuneric, stupefiat de numarul cartilor, mi-am dat seama ca oamenii au gandit foarte mult. Am observat ca in general cartile fusesera scrise de oameni care au murit, ceea ce mi s-a parut foarte trist.

Florin Câmpeanu: Cand te-ai angajat prima data? Unde si, mai ales, de ce?
Andrei Săvescu: Destul de tarziu m-am angajat, la Universitatea Artifex din Bucuresti, de unde am migrat foarte repede la Universitatea Romano-Americana… De ce? Pentru ca m-am gandit ca in mediul universitar pot pastra contactul cu tinerii. S-a dovedit a fi o optiune inspirata, intrucat foarte multi dintre fostii mei studenti de la Universitatea Romano-Americana s-au dovedit a fi oameni exceptionali, de care nu as fi reusit sa fiu si sa raman aproape daca nu as fi avut norocul sa le fiu in preajma in perioada studiilor lor universitare.

Florin Câmpeanu: Esti unul din cei mai respectati actori din universul juridic romanesc. Care sunt, din punctul tau de vedere, cele mai importante 3 reguli pentru a reusi in acest domeniu?
Andrei Săvescu: Cred ca exagerezi foarte mult… Sunt de foarte multa vreme un simplu avocat si un cititor universitar, iar de 12 ani coordonator al JURIDICE.ro. Nu cred ca pot sa raspund corect la intrebarea referitoare la cele mai importante 3 reguli pentru a reusi in domeniul juridic…, asa incat o sa dau un raspuns colocvial… O prima regula este sa stii ce vrei, caci altfel nu o sa stii daca ai reusit sau nu… A doua este sa fii harnic, intrucat norocul poate sa vina sau nu, iar daca vine este politicos sa te gaseasca lucrand… A treia regula este sa fii cat poti de generos, caci armonia universala este cu ochii pe noi… Nu stiu daca e un raspuns potrivit, intrucat nu are nimic specific domeniului juridic…

Florin Câmpeanu: Ce are si ce nu are mediul de afaceri romanesc?
Andrei Săvescu: Are multi oameni energici. Are nevoie de mai multi oameni onesti.

Florin Câmpeanu: Ce urasti cel mai mult in Romania? Ce-ti place cel mai mult?
Andrei Săvescu: Mai bine ma indepartez decat sa urasc. Daca ar fi un lucru foarte incomod in Romania, l-as schimba, daca pot, sau as pleca. Cel mai mult imi place apa rece de izvor.

Florin Câmpeanu: Ce planuri ai pentru business-ul tau? Pe termen mediu, 3-5 ani si pe termen lung.
Andrei Săvescu: JURIDICE.ro nu este un business. Este o platforma care reflecta lumea in care traim, cu bune si rele. Proiectul este sustinut prin contributiile multor oameni care, firesc, culeg avantaje din faptul ca JURIDICE.ro exista si este asa cum este. Imi propun sa mentinem linia proiectului, sa reusim sa nu ne abatem de la Politica JURIDICE.ro, pastrand proiectul viabil baneste.

Florin Câmpeanu: De ce nu ai emigrat?
Andrei Săvescu: M-am luat cu treaba aici, in Romania.

Florin Câmpeanu: Ai calatorit mult. Care sunt cele mai frumoase 3 locuri in care ai fost? Dar cele mai urate 3 locuri?
Andrei Săvescu: Am calatorit putin, pana cand am sesizat elementele comune ale locurilor si oamenilor. Intotdeauna calatoresc cu treaba, niciodata doar de placere. Cele mai frumoase 3 locuri unde am fost: Heidelberg, Viena si Roma. In locuri urate nu am fost…

Florin Câmpeanu: Unde ai fi vrut sa mergi si inca nu ai ajuns? De ce?
Andrei Săvescu: Pe Luna as fi vrut sa merg, eram curios cum este. Nu am mers inca pentru ca m-am luat cu treaba…

Florin Câmpeanu: Daca te trezeste cineva noaptea si te intreaba „Ce carte ti-a placut cel mai mult?” care este raspunsul? La fel pentru film si pentru o melodie.
Andrei Săvescu: Dune. Matrix. Fur Elise.

Florin Câmpeanu: Comenteaza: „Eu nu am cerut sa fiu nascut in Romania. Am avut noroc”.
Andrei Săvescu: Cred ca o asemenea atitudine este foarte pozitiva, ultra-optimista. Cand cunosc astfel de oameni incerc sa le raman aproape.

Florin Câmpeanu: Ce inseamna pentru tine Facebook?
Andrei Săvescu: Un mediu de viata pentru oameni care prefigureaza o noua oranduire sociala: Computerismul.

Florin Câmpeanu: Alege intre:

Lamborghini sau Land Rover
Aleg Land Rover, pentru ca Lamborghini cunosc doar din afara…

Rusia sau Statele Unite ale Americii
Mi se pare ca Statele Unite ale Americii este un stat mai aproape de viitor: Computerismul.

Bucuresti sau Marginimea Sibiului
Bucuresti, pentru ca este mai aproape de Computerism…

Paris sau Londra
Londra, pentru ca ploua mai mult…

Euro sau Dolar
Euro

Aur sau Actiuni
Aur, pentru ca il cunosc mai bine…

Apple sau Samsung
Apple, pentru ca este mai tasty

Mamaia sau Delta Dunarii
Mamaia, pentru ca este mai aproape de Computerism…

Google sau Yahoo
Google, pentru ca yahooii sunt lacomi, rautaciosi, invidiosi, dominati de cele mai josnice instincte de acaparare…

Coldplay sau Mirabela Dauer
Cine este Coldplay?

Mamaliga sau Sushi
Asta este cea mai grea intrebare. As raspunde ca impreuna cel mai bine, insa, pentru ca trebuie sa aleg, aleg mamaliga, pentru ca o cunosc mai bine.

Face sens sau Are sens
Sunt optimist, cred ca sensul se face.

Singur pe malul marii / Cu prietenii pe malul marii
Cu prietenii, daca e de bine. Daca inainte de tsunami, atunci singur.

Ziarul financiar sau Cancan
Ziarul financiar, pentru ca se refera la altfel de cancanuri decat Cancan…

Florin Câmpeanu: Ai copii sau planuri in acest sens? Daca da, cum ai vrea sa te caracterizeze, intr-un singur cuvant, copiii tai atunci cand vor implini varsta de 18 ani?
Andrei Săvescu: Nu stiu…

Florin Câmpeanu: Care este cel mai mare defect al romanilor? Dar cea mai importanta calitate?
Andrei Săvescu: Cel mai mare defect este ghinionul. Cea mai importanta calitate este zambetul cu ochii.

Florin Câmpeanu: La ce te gandesti cand esti singur?
Andrei Săvescu: Cand sunt singur ma gandesc la ceea ce fac si la ceea ce trebuie sa fac. In momentele de ragaz, ma gandesc cat de norocos sunt ca am fost nascut si am supravietuit pana acum, si la cat de norocos sunt ca imi petrec zilele in imediata apropiere a unor oameni buni. Foarte buni!

Florin Câmpeanu: Crezi ca Romania este in criza (economica)? Daca da, cand se va termina?
Andrei Săvescu: Cred ca Romania se restructureaza. Daca restructurarea se petrece repede, asta se cheama criza. Criza este a noastra: adaptarea este grea.

Florin Câmpeanu: Esti invitat la o receptie de inalta clasa. Poti aduce cu tine 3 politicieni, din orice perioada si din orice tara. Pe cine ai lua?
Andrei Săvescu: Nu inteleg ce inseamna “politician” si nu-mi pot imagina situatia in care as putea sa fiu invitat la o receptie de inalta clasa, intrucat nu m-am nascut in pozitia potrivita.

Florin Câmpeanu: Esti invitat la un barbecue la poalele muntilor. Poti aduce cu tine 3 lideri, din orice perioada si din orice tara. Pe cine ai lua?
Andrei Săvescu: Pe Florin Campeanu, Mihai Viteazul si Tudor Vladimirescu. Serios. Am inteles intrebarea, raspunsul este serios.

Florin Câmpeanu: Cum ai descrie, intr-o fraza, succesul?
Andrei Săvescu: As descrie succesul intr-o fraza fara propozitii, subiect sau predicat: Cuminte si harnic.

* mulțumim Manager.ro

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică