Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Luare de mită, abuz în serviciu, dare de mită. Punere în mișcare a acțiunii penale, control judiciar


25 martie 2015 | Elena TOMACINSCHI, Georgiana-Camelia LUCIU, Elena TOMACINSCHI

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal

PICCJ. Luare de mită, abuz în serviciu, dare de mită. Punere în mișcare a acțiunii penale, control judiciar. 

Prin ordonanţa din data de 24 martie 2015, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de:
P. D. și A. C. A. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu;
B. E., D. C. şi N. F. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită;
I. M. D. C. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

Totodată, la aceeaşi dată, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoanele mai sus menţionate.

În cursul zilei de astăzi, inculpaţii P. D. şi A. C. A. (aflaţi în stare de reţinere) au fost prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
Inculpatul P. D., în calitate de director general administrativ, şi A. C. A., în calitate de director tehnic în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” (UMF) din Bucureşti, au atribuit contracte de achiziţie publică, cu încălcarea cadrului legislativ care reglementează sistemul achiziţiilor publice, unor societăţi comerciale deţinute sau controlate de oameni de afaceri aflaţi în cercul lor relaţional.
Pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică, cu încălcarea cadrului legislativ care reglementează sistemul achiziţiilor publice, P. D. şi A. C. A. au pretins şi primit de la administratorii firmelor beneficiare diferite sume de bani.
De asemenea, cei doi inculpaţi au dispus divizarea achiziţiilor publice în mai multe contracte distincte care să se încadreze în limitele valorice impuse de OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de servicii, astfel încât să poată fi aplicată fie procedura de achiziţie directă, fie cea simplificată a cererii de ofertă, iar contractele să fie direcţionate către firmele agreate.
Pentru acelaşi tip de activitate, în speţă reabilitarea unor imobile aflate în patrimoniul UMF şi aproximativ în aceeaşi perioadă de timp, iunie-noiembrie 2009, au fost încheiate mai multe contracte cu societăţile deţinute sau controlate de oameni de afaceri aflaţi în cercul relaţional al celor doi inculpaţi.
Din cercetări a mai reieșit că inculpatul P. D. a solicitat sume de bani sub formă de „sponsorizare”, în favoarea unor persoane/entităţi din cercul său relaţional, de la reprezentanții societăților cu care se afla în relații contractuale.
Toate aceste societăți menţionate derulează sau au derulat cu UMF contracte de prestări servicii, în care au beneficiat de tratament preferenţial, precum si de sprijin din partea directorului administrativ P. D.

În cauză, procurorii au dispus față de inculpații B. E. și D. C. (administratori societăți comerciale) măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Elena TOMACINSCHI

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică