Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Dezlegare chestiune de drept. Desființarea hotărârii atacate de către instanța de apel și rejudecarea cauzei de către instanţa competentă
26.03.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Public a dat publicității marți, 24 martie 2015, concluziile procurorului general al României formulate în cauza nr. 822/1/2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, având ca obiect rezolvarea de principiu a problemei de drept în sensul dacă, raportat la soluţiile prevăzute de art. 488 alin. 4 lit. a, b, c, dispoziţiile art. 488 alin. 2 şi art. 47 alin. 1 din Codul de procedură penală, instanţa de apel poate să analizeze cazul de nulitate absolută prevăzut de art. 281 alin. 1 lit. b şi să dispună soluţia prevăzută de art. 421 alin. 1 pct. 2 lit. b teza a II‐a din Codul de procedură penală, respectiv desfiinţarea hotărârii atacate şi rejudecarea cauzei de către instanţa competentă.

Tiberiu Nițu, procurorul general al PICCJ, propune următoarea dezlegare a chestiunii de drept:
1. Admiterea sesizării Curții de Apel Bacău, în dosarul nr. 14434/180/2014, în temeiul art. 475 din Codul de procedură penală a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile prin care să se dea o rezolvare de principiu problemei de drept constând în posibilitatea instanței de apel, raportat la soluţiile prevăzute de art. 488 alin. 4 lit. a, b, c, art. 488 alin. 2 şi art. 47 alin. 1 din Codul de procedură penală, de a analiza cazul de nulitate absolută prevăzut de art. 281 alin. 1 lit. b şi, în consecință, de a dispune soluţia prevăzută de art. 421 alin. 1 pct. 2 lit. b teza a II‐a din Codul de procedură penală, respectiv desfiinţarea hotărârii atacate şi rejudecarea cauzei de către instanţa competentă.
2. În aplicarea dispozițiilor art. 488 alin. 4 lit. a, b, c, art. 488 alin. 2 din Codul de procedură penală, stabilirea faptului că, în procedura acordului de recunoaștere a vinovăției, instanța de apel nu poate analiza cazul de nulitate absolută prevăzut de art. 281 alin. 1 lit. b şi, în consecință, să dispună soluţia prevăzută de art. 421 alin. 1 pct. 2 lit. b teza a II‐a din Codul de procedură penală, constând în desfiinţarea hotărârii atacate şi rejudecarea cauzei de către instanţa competentă.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.