Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Dezlegare chestiune de drept. Desființarea hotărârii atacate de către instanța de apel și rejudecarea cauzei de către instanţa competentă
26.03.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Public a dat publicității marți, 24 martie 2015, concluziile procurorului general al României formulate în cauza nr. 822/1/2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, având ca obiect rezolvarea de principiu a problemei de drept în sensul dacă, raportat la soluţiile prevăzute de art. 488 alin. 4 lit. a, b, c, dispoziţiile art. 488 alin. 2 şi art. 47 alin. 1 din Codul de procedură penală, instanţa de apel poate să analizeze cazul de nulitate absolută prevăzut de art. 281 alin. 1 lit. b şi să dispună soluţia prevăzută de art. 421 alin. 1 pct. 2 lit. b teza a II‐a din Codul de procedură penală, respectiv desfiinţarea hotărârii atacate şi rejudecarea cauzei de către instanţa competentă.

Tiberiu Nițu, procurorul general al PICCJ, propune următoarea dezlegare a chestiunii de drept:
1. Admiterea sesizării Curții de Apel Bacău, în dosarul nr. 14434/180/2014, în temeiul art. 475 din Codul de procedură penală a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile prin care să se dea o rezolvare de principiu problemei de drept constând în posibilitatea instanței de apel, raportat la soluţiile prevăzute de art. 488 alin. 4 lit. a, b, c, art. 488 alin. 2 şi art. 47 alin. 1 din Codul de procedură penală, de a analiza cazul de nulitate absolută prevăzut de art. 281 alin. 1 lit. b şi, în consecință, de a dispune soluţia prevăzută de art. 421 alin. 1 pct. 2 lit. b teza a II‐a din Codul de procedură penală, respectiv desfiinţarea hotărârii atacate şi rejudecarea cauzei de către instanţa competentă.
2. În aplicarea dispozițiilor art. 488 alin. 4 lit. a, b, c, art. 488 alin. 2 din Codul de procedură penală, stabilirea faptului că, în procedura acordului de recunoaștere a vinovăției, instanța de apel nu poate analiza cazul de nulitate absolută prevăzut de art. 281 alin. 1 lit. b şi, în consecință, să dispună soluţia prevăzută de art. 421 alin. 1 pct. 2 lit. b teza a II‐a din Codul de procedură penală, constând în desfiinţarea hotărârii atacate şi rejudecarea cauzei de către instanţa competentă.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti