Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Dezlegare chestiune de drept. Desființarea hotărârii atacate de către instanța de apel și rejudecarea cauzei de către instanţa competentă


26 martie 2015 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Ministerul Public a dat publicității marți, 24 martie 2015, concluziile procurorului general al României formulate în cauza nr. 822/1/2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, având ca obiect rezolvarea de principiu a problemei de drept în sensul dacă, raportat la soluţiile prevăzute de art. 488 alin. 4 lit. a, b, c, dispoziţiile art. 488 alin. 2 şi art. 47 alin. 1 din Codul de procedură penală, instanţa de apel poate să analizeze cazul de nulitate absolută prevăzut de art. 281 alin. 1 lit. b şi să dispună soluţia prevăzută de art. 421 alin. 1 pct. 2 lit. b teza a II‐a din Codul de procedură penală, respectiv desfiinţarea hotărârii atacate şi rejudecarea cauzei de către instanţa competentă.

Tiberiu Nițu, procurorul general al PICCJ, propune următoarea dezlegare a chestiunii de drept:
1. Admiterea sesizării Curții de Apel Bacău, în dosarul nr. 14434/180/2014, în temeiul art. 475 din Codul de procedură penală a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile prin care să se dea o rezolvare de principiu problemei de drept constând în posibilitatea instanței de apel, raportat la soluţiile prevăzute de art. 488 alin. 4 lit. a, b, c, art. 488 alin. 2 şi art. 47 alin. 1 din Codul de procedură penală, de a analiza cazul de nulitate absolută prevăzut de art. 281 alin. 1 lit. b şi, în consecință, de a dispune soluţia prevăzută de art. 421 alin. 1 pct. 2 lit. b teza a II‐a din Codul de procedură penală, respectiv desfiinţarea hotărârii atacate şi rejudecarea cauzei de către instanţa competentă.
2. În aplicarea dispozițiilor art. 488 alin. 4 lit. a, b, c, art. 488 alin. 2 din Codul de procedură penală, stabilirea faptului că, în procedura acordului de recunoaștere a vinovăției, instanța de apel nu poate analiza cazul de nulitate absolută prevăzut de art. 281 alin. 1 lit. b şi, în consecință, să dispună soluţia prevăzută de art. 421 alin. 1 pct. 2 lit. b teza a II‐a din Codul de procedură penală, constând în desfiinţarea hotărârii atacate şi rejudecarea cauzei de către instanţa competentă.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii