Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Metodologii de raportare ANRE
10.09.2008 | JURIDICE.ro, BADEA CLIFFORD CHANCE

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 644 din data de 9 septembrie 2008 a fost publicat Ordinul Presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 117 din data de 14 august 2008 pentru aprobarea Metodologiei privind raportarea informatiilor referitoare la consumatorii industriali de gaze naturale si a Metodologiei privind raportarea informatiilor referitoare la consumatorii de energie electrica ("Ordinul").

Cele doua metodologii au fost adoptate in scopul imbunatatirii transparentei preturilor la gaz si energie electrica pentru utilizatorii finali din industrie, transpunand in legislatia interna prevederile Directivei 90/377/CEE a Consiliului, astfel cum aceasta a fost amendata prin Decizia Comisiei 2007/394/CE de modificare a Directivei 90/377/CEE a Consiliului.

Metodologia privind raportarea informatiilor referitoare la consumatorii industriali de gaze naturale se aplica Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei ("ANRE") si titularilor de licente de furnizare a gazelor naturale care furnizeaza gaze naturale catre consumatorii industriali. Sunt exceptati consumatorii industriali care folosesc gaze naturale pentru producerea energiei electrice in centrale electrice publice sau in unitati de productie in cogenerare, consumatorii industriali care folosesc gazele naturale pentru alte utilizari decat cele energetice si consumatorii industriali cu un consum de gaze naturale mai mare de 4.000.000 GJ/an. Metodologia introduce un sistem unitar de raportare in domeniul gazelor naturale, structurat in trei etape. Astfel, la datele de 1 ianuarie si 1 iulie, titularii licentelor de furnizare a gazelor naturale vor intocmi rapoarte care acopera cele 6 luni anterioare datelor de colectare, si pe care le transmit catre ANRE pana cel tarziu la datele de 28 februarie, respectiv 31 august ale fiecarui an. Rapoartele vor cuprinde urmatoarele informatii: preturile si conditiile practicate de catre acestia pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii industriali, sistemul de preturi practicat, categoriile de consumatori industriali si cantitatile de gaze naturale furnizate, aferente fiecarei categorii. Intr-o a doua etapa, pe baza informatiilor colectate, ANRE va intocmi un raport care va include preturi medii ponderate cu cotele de piata ale titularilor de licente de furnizare a gazelor naturale, pe care il va transmite Institutului National de Statistica. Acesta din urma va trimite raportarile obtinute catre Oficiul Statistic al Comunitatilor Europene.

Metodologia privind raportarea informatiilor referitoare la consumatorii de energie electrica are de asemenea ca scop stabilirea unui sistem unitar de raportare a furnizorilor de energie electrica catre autoritatea competenta (ANRE) a structurii preturilor platite de consumatorii de energie electrica. Aceasta se aplica atat furnizorilor de energie electrica, pentru colectarea si raportarea preturilor medii platite de consumatori cat si in relatia dintre furnizorii de energie electrica si ANRE privind transmiterea datelor referitoare la structura preturilor platite de consumatori. In vederea indeplinirii obligatiei de raportare, fiecare furnizor va trimite catre ANRE doua rapoarte pe an privind preturile colectate, la inceputul fiecarei perioade de 6 luni (respectiv pana la datele de 15 ianuarie si 15 iulie). In rapoarte se va face referire la preturile medii pentru energia electrica facturata consumatorilor pe perioada ultimelor 6 luni. Preturile medii vor fi exprimate in lei/kWh si nu vor include taxele de racordare.

Ordinul intra in vigoare la data publicarii, si abroga Decizia Presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale nr. 184/2007 si Ordinul Presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 15/2001.

Pentru STIRI.JURIDICE,

BADEA CLIFFORD CHANCE

Badea Clifford Chance

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti