HG nr. 500/2011 privind REVISAL. Omisiunea angajatorului de a înregistra contractele individuale de muncă. Sancțiune contravențională. Lipsa consemnării obiecțiunilor contravenientului
31 martie 2015 | Florin Ionuț PASCU
În conformitate cu prevederile art. 16 alin. 7 din OG nr. 2/2001, în momentul încheierii procesului-verbal, agentul constatator ”este obligat să aducă la cunoştinţa contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare, obiecţiunile fiind consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica „Alte menţiuni”, sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal.”
Din interpretarea literară a acestui text de lege, rezultă, în mod indubitabil, lipsit de echivoc, că agentul constatator are o astfel de îndatorire, numai în cazul în care contravenientul este prezent la momentul la care se constată contravenţia.
Prin Decizia XXII din 19 martie 2007 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție într-un recurs în interesul legii s-a stabilit că nerespectarea cerințelor înscrise în art. 16 alin. 7 din OG nr. 2/2001 atrage nulitatea relativă a procesului-verbal astfel încheiat.
Având în vedere că reprezentantul legal al societății a fost prezent la desfășurarea controlului și a și semnat procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, devine incidentă în prezenta speță obligativitatea agentului constatator de a insera obiecțiunile efective ale prezumtivului contravenient. Astfel cum a rezultat din probele ce s-au administrat, cei 3 „angajați”, identificați ca fiind lucrători, se aflau în perioada de probă, respectiv chiar în prima zi de muncă. Fără a antama fondul cauzei într-un motiv de nelegalitate, administratorul societății nefiind lăsat să indice efectiv obiecțiunile și nu strict literal „am obiecțiuni”, s-a cauzat un prejudiciu prin aceea că respectivele obiecțiuni puteau constitui împrejurări privind aprecierea gravității faptei, a modului concret de săvârșire etc., astfel cum prevede în mod expres art. 16 alin. 1 din OG nr. 2/2001. Cu atât mai mult cu cât reprezentantul legal învederase verbal inspectorilor că elementele prevăzute de HG nr. 500/2011 fuseseră trimise chiar în dimineața efectuării controlului, deși, potrivit art. 4, aceste registre electronice se remit cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activității de către salariatul în cauză. S-a mai învederat, fără a se și consemna în procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, că persoana împuternicită să transmită registrele în format electronic a fost în imposibilitate obiectivă de prezentare la locul de muncă.
Împrejurarea inserării strict literale la capitolul Mențiuni a faptului că „am obiecțiuni” nu este de natură să complinească obligativitatea agentului constatator de a insera, în mod efectiv, aceste obiecțiuni care ar fi putut fi avute în vedere inclusiv la stabilirea unei sancțiuni contravenționale mai blânde, respectiv măsura avertismentului. În acest caz, vătămarea nu mai este prezumată, ci este și dovedită. (Judecătoria Sectorului 5 București, Sentința Civilă nr. 4843/2014 având ca obiect anulare proces-verbal de contravenție)
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro