Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Mediere
Mediere
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Mediere

Motivarea organizării teritoriale a corpului profesional al mediatorilor în asociații profesionale

1 aprilie 2015 | JURIDICE.ro

Consiliul de Mediere a dat publicității luni, 30 martie 2015, Motivarea organizării teritoriale a corpului profesional al mediatorilor în ”asociații profesionale”, în condițiile art. 17 alin. 1 coroborat cu art. 24 din Legea nr. 192/2006, semnată de Mugur Bogdan Mitroi – Președinte, Zeno Daniel Șuștac – Vicepreședinte și de membrii Anca Iacob, Gabriela Ichim, Ion Dedu.

Motivarea integrală:

”Prin Hotărârea nr. O/4/25.03.2015, Consiliul de Mediere din Romania a decis organizarea teritorială a corpului profesional al mediatorilor.

Hotărârea este întemeiată pe prevederile art. 17 alin. 1 din Legea nr. 192/2006, potrivit cărora Consiliul de Mediere este organismul național autonom, înființat prin lege, în vederea organizării activității de mediere în Romania.

Prin dispozițiile art. 24 ale Legii nr. 192/2006, mediatorii se constituie în “asociații profesionale, locale și naționale”.

Având în vedere necesitatea coroborării art. 17 alin. 1 cu art. 24, Consiliul de Mediere din Romania a adoptat Hotărârea nr. O/4/25.03.2015, prin care se face aplicarea prevederilor legale în vederea organizării activității de mediere, prin determinarea condițiilor de exercitare a acesteia.

Hotărârea sus-citată a Consiliului de Mediere preia sintagma “asociații profesionale” din cuprinsul art. 24 al Legii nr. 192/2006 – forme de organizare teritorială a corpului profesional al mediatorilor din România, denumite C.P.M.J., care se constituie de drept de la data hotărârii din totalitatea mediatorilor al căror sediu profesional principal se află în raza teritorială a fiecărui C.P.M.J.

Termenul “asociații profesionale” din cuprinsul Hotărârii nr. O/4/25.03.2015 nu se referă la “asociațiile” înființate în temeiul O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații – adică acele entități non-profit cu personalitate juridică distinctă, constituite exclusiv pe baza voinței membrilor fondatori și a căror existență și desființare depind discreționar de voința acestora.

Potrivit art. 40 alin. (1) din Constituția României, mediatorii se pot asocia în mod liber. Totuși, legiuitorul are libertatea de a reglementa condițiile în care pot fi constituite, organizate și în care funcționează diferite tipuri și forme de asociație, inclusiv să dispună constituirea obligatorie a unor asociații pentru exercitarea unor profesii ori îndeplinirea unor activități de interes public. Această libertate se întemeiază pe prevederile art. 9 teza întâi din Constituție, republicată, potrivit cărora: „Sindicatele, patronatele și asociațiile profesionale se constituie și își desfășoară activitatea potrivit statutelor lor, în condițiile legii”.

Or, potrivit art. 4 alin. 1 din Legea nr. 192/2006, “Medierea reprezintă o activitate de interes public”, iar art. 24 prevede că mediatorii se constituie în asociații profesionale. Însuși Consiliul de Mediere este un organism de interes public (art. 17 alin. 1).

Mediatorii exercită așadar o activitate de interes public și este necesar ca elementele și condițiile de organizare a acestei activități de interes public să fie stabilite nu discreționar, ci prin reglementări de natură să reflecte necesitățile reale cu privire la organizarea activității de mediere. Tipurile, modurile și condițiile de realizare a acestor asocieri profesionale sunt prevăzute de art. 24 din Legea nr. 192/2006 și de Hotărârea de aplicare nr. O/4/25.03.2015 a Consiliului de Mediere, în temeiul atribuției legale conferite de art. 17 alin. 1 din aceeași Lege.

Astfel, C.P.M.J.-urile sunt asociații profesionale cu un specific deosebit. Întreaga activitate desfășurată de aceste asociații și de membrii lor este una de interes public.

Prevederile sus-citate nu obligă nicio persoană să facă parte, contrar voinței sale, dintr-o asociație profesionalăÎnscrierea în C.P.M.J. constituie o condiție legală pentru a putea exercita profesia de mediator. Așadar, nu mediatorul este obligat să adere la asociația profesională (C.P.M.J.), ci calitatea de membru al asociației profesionale (C.P.M.J.) condiționează practicarea profesiei.

Libertatea alegerii profesiei, a meseriei și a locului de muncă nu înseamnă că orice persoană, oricând și în orice condiții poate exercita profesia sau meseria pe care o dorește. Alegerea profesiei și a meseriei presupune, înainte de toate, pregătirea și calificarea corespunzătoare în vederea exercitării acesteia. Această libertate este condiționată sau limitată și de alte criterii legale, justificate constituțional, cum ar fi, de exemplu: starea sănătății, aptitudinea și altele, determinate de specificul profesiei, meseriei ori al locului de muncă.

Astfel, reglementarea unor condiționări pentru exercitarea profesiei de mediator nu reprezintă o îngrădire a dreptului la asociere, la muncă și nici a libertății de alegere a profesiei sau a locului de muncă – practică în deplină concordantă cu jurisprudența constantă a Curții Constituționale a României.”

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership