« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 
 1 comentariu

Apelul UNBR privitor la protejarea secretului profesional al avocatului prin înlăturarea obligației de a raporta zilnic operațiunile de plată mai mari de 5.000 Euro, potrivit proiectul Codului de procedură fiscală
02.04.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității joi, 2 aprilie 2015, apelul adresat Consiliului UNBR de Comisia Permanentă privitor la protejarea secretului profesional al avocatului prin înlăturarea obligației de a raporta zilnic operațiunile de plată mai mari de 5.000 Euro, potrivit proiectul Codului de procedură fiscală, aprobat de Guvern în ședința din 25 martie 2015, aflat în procedură parlamentară la Senat.

Apelul integral:

”Către,

MEMBRII CONSILIULUI UNIUNII NAȚIONALE A BAROURILOR DIN ROMÂNIA

Stimați colegi,

Comisia Permanentă a UNBR vă adresează invitația ca toate barourile din România, în numele membrilor lor, să sprijine Hotărârea Comisiei Permanente a UNBR de a adresa un

APEL

Către:
Comisia juridică a Senatului României;
Comisia juridică a Camerei Deputaților;
avocații parlamentari, senatori și deputați,

pentru a se amenda proiectul Codului de procedură fiscală, aprobat de Guvern în ședința din 25 martie 2015, aflat în procedură parlamentară la Senat, în sensul eliminării dispozițiilor relative la obligația avocaților de a informa zilnic ANAF cu privire la operațiunile în lei sau valută, despre care au luat cunoștință cu ocazia desfășurării activității, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 5.000 Euro.

Corpul de avocați solicită eliminarea acestor prevederi care încalcă grav secretul profesional deoarece obligația de raportare către ANAF a operațiunilor care depășesc un anumit plafon valoric transformă avocații în agenți administrativi și știrbește grav independența profesională a avocatului.

Prevederile art. 67 din proiectul susmenționat precizează că legea fiscală recunoaște dreptul avocatului de a refuza furnizarea de informații către organul fiscal, cu privire la datele de care au luat cunoștință în exercitarea activității sale profesionale.

În mod contradictoriu, art. 62 din același proiect impune avocaților obligația de a raporta operațiunile de peste 5.000 de Euro sau echivalentul acestei sume, despre care au luat cunoștință, inclusiv pe cele sub acest plafon valoric care sunt mai multe și „par a avea o legătură între ele”. Această prevedere este inacceptabilă și este de natură să genereze abuzuri, inclusiv sub forma unor presiuni ce afectează grav crezul profesional al avocatului – singurul criteriu care garantează, prin conștiința profesională, confidențialitatea informațiilor de care a luat cunoștință avocatul, confidențialitate ce constituie temeiul încrederii în avocat. Securitatea juridică și securitatea profesională – garanții ale profesiei legale de avocat – sunt grav afectate.

Potrivit art. 62 din proiect:

(1) Entitățile prevăzute la art. 10 lit. b)-k) din Legea nr. 656/2002, republicată, cu modificările ulterioare, precum și cele care realizează transferuri electronice de numerar, sunt obligate să transmită organului fiscal central, zilnic, operațiunile în lei sau în valută despre care au luat cunoștință cu ocazia desfășurării activității, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 5.000 euro, indiferent dacă tranzacția se realizează prin una sau mai multe operațiuni ce par a avea o legătură între ele. Prin operațiuni ce par a avea o legătură între ele se înțelege operațiunile aferente unei singure tranzacții decurgând dintr-un singur contract sau înțelegere de orice natură între aceleași părți a căror valoare este fragmentată în tranșe mai mici de 5.000 euro ori echivalentul în lei, atunci când acestea sunt efectuate în cursul aceleiași zile.
(2) Conținutul informațiilor, standardul de transmitere, tipurile de informații în legătură cu operațiunile și soldurile aferente conturilor bancare, precum și procedura de transmitere a informațiilor prevăzute la art. 61 și în prezentul articol se aprobă prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală.”

Aceste dispoziții excedează chiar și sfera informațiilor pe care avocații sunt obligați să le raporteze Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, potrivit procedurii prevăzute în PROTOCOLUL încheiat între Uniunea Națională a Barourilor din România și Oficiu cu privire la schimbul reciproc de date și informații în vederea stabilirii aplicării procedurii aplicării de către avocați a prevederilor Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor precum și pentru instituirea unor măsuri pentru prevenirea și combaterea finanțării actelor de terorism, cu modificările și completările ulterioare (publicat pe site-ul www.unbr.ro la rubrica Legislație > 2005).

Corpul profesional al avocaților nu acceptă să raporteze zilnic informații organelor fiscale, în formatul, cu conținutul și detaliile pe care le va stabili Președintele ANAF, prin norme infra-parlamentare, pe baza unei norme de atribuire de competență într-un domeniu ce vizează activități care țin de domeniul vieții private a clienților ori de secretul comercial al afacerilor, cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale specifice privind secretul profesional.

Apelul Corpului de avocați vizează atât protecția profesiei, cât și protecția, pe bază de lege, a cetățeanului și a entităților care apelează la avocat.

Reamintim că în dreptul comunitar și internațional, principiul confidențialității și al secretului profesional avocatului este recunoscut ca având un rol fundamental în garantarea dreptului cetățeanului și al entităților legal organizate de a beneficia de siguranța privind accesul la drept prin avocat, mai ales în ceea ce privește securitatea procedurii de realizare a actului de justiție prin asistența legală calificată, principiu care este reafirmat în toate demersurile legislative moderne, inclusiv în corpul prezentului Proiect al Codului de procedură fiscală.

Menționăm că CCBE (Consiliul Barourilor Europene) a publicat recent o informare în legătură cu Decizia Curții Constituționale din Canada care a declarat parțial neconstituțională legea împotriva spălării banilor, deoarece încalcă principiul confidențialității avocat – client, iar Curtea Constituțională din Belgia a dat o interpretare restrictivă în ceea ce privește obligația avocaților de a raporta tranzacțiile clienților lor.

La aceasta se adaugă orientările contemporane ale legislațiilor din țări cu tradiție democratică, în care se refuză asocierea avocaților în activități specifice agenților administrativi, impun ca Apelul Corpului de avocați să fie avut în vedere cu prioritate la examinarea în procedura parlamentară a dispozițiilor ce fac obiectul prezentului Apel.

În consecință, este imperios necesară eliminarea din categoria celor obligați de a face astfel de raportări a avocaților, care altfel sunt puși în situația de a furniza informații în privința clienților cu privire la date despre care au luat cunoștință în exercitarea activității lor.

Elaborat în baza votului majoritar al Comisiei Permanente (prin consultare electronică) din 30-31 martie 2015.”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Secţiuni/categorii: Fiscalitate, UNBR+INPPA+Barouri

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Apelul UNBR privitor la protejarea secretului profesional al avocatului prin înlăturarea obligației de a raporta zilnic operațiunile de plată mai mari de 5.000 Euro, potrivit proiectul Codului de procedură fiscală”

  1. Constantin STANCU spune:

    Este inadmisibil ce s-a intamplat cu proiectul de lege. Cum de le-a trecut prin minte, sunt minţi bolnave! ANAF vrea ciripitori, de ce se mai condamnă trecutul, atunci? ANAF vrea informaţii gratuit, nu se poate. Profesiile liberale nu au obligaţia să devină agenţi sub acoperire pentru fisc! Este degradant şi o întoarcere şi mai adâncă în feudalismul original românesc! Mi-e tot mai ruşine de „intelectualii” români din instituţiile statului!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD