Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Motiv de contestaţie în anulare invocat după admiterea în principiu
03.04.2015 | Paula VÂRBAN

Secţiuni: Drept penal, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în privința contestaţiei în anulare formulată împotriva deciziilor pronunţate de instanţa de recurs, potrivit dispoziţiilor legii vechi privitoare la recurs – în temeiul normelor tranzitorii cuprinse în Legea nr. 255/2013 -, aceasta se judecă în conformitate cu dispoziţiile noului Cod de procedură penală în materia contestaţiei în anulare. Incidenţa cazului de contestaţie în anulare, prevăzut în art. 426 lit. h) din noul Cod de procedură penală, referitor la ipoteza în care „instanţa nu a procedat la audierea inculpatului prezent, dacă audierea era legal posibilă”, se apreciază, însă, în raport cu legea procesual penală aplicabilă la soluţionarea recursului.
Motivele de contestaţie în anulare noi, care nu au format obiectul examinării în etapa admiterii în principiu, nu pot fi invocate direct în procedura de judecare a contestaţiei în anulare reglementată în art. 432 din noul Cod de procedură penală, prin eludarea etapei admiterii în principiu a contestaţiei în anulare. (Decizia nr. 3033 din 25 noiembrie 2014 pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect contestație în anulare)

Avocat Paula VÂRBAN

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti