PT-Buzău. Abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale. Punere în mișcare a acțiunii penale, control judiciar
2 aprilie 2015 | Elena TOMACINSCHI, Georgiana-Camelia LUCIU, Elena TOMACINSCHI
PT-Buzău. Abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale. Punere în mișcare a acțiunii penale, control judiciar.
Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au dispus, la data de 1 aprilie 2015, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii H. R. N., C. R., S. M. C., L. I., D. C. L. şi H. C. A., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals material în înscrisuri oficiale şi instigare la aceste infracţiuni.
Inculpaţii H. R. N., S. M. C. şi L. I. (reţinuţi) urmează a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Buzău.
Faţă de ceilalţi 3 inculpaţi s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar şi obligarea acestora de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 60 de zile.
Din probatoriul administrat, până în acest moment al urmăririi penale, au rezultat următoarele:
Inculpaţii C. R. şi H. R., în calitate de preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Comisiei de evaluare de la Centrul Zonal Buzău din sesiunea august-septembrie 2013, nu şi-au îndeplinit în mod corespunzător atribuţiunile de serviciu, fapt ce a permis falsificarea lucrărilor pentru un număr de peste 50 de elevi, prin completarea de către unii din profesorii corectori sau chiar de către membrii comisiei, care au efectuat rezolvări ale subiectelor, facilitând astfel obţinerea unor note de promovare pentru respectivele persoane.
Inculpatele D. C., S. M. C. și L. I. au falsificat prin alterarea conţinutului (ştersături, adăugiri, completări) lucrările a peste 50 de elevi, din care o parte la cererea inculpatului H. R. De asemenea, inculpata H. C. A. a falsificat prin modalităţile expuse două lucrări.
Precizăm că în cursul zilei de ieri, în baza unor autorizaţii emise de către instanţă, sub coordonarea procurorilor, au fost efectuate percheziţii domiciliare la mai multe adrese din judeţul Buzău.
În documentarea activităţii infracţionale procurorii au beneficiat de suportul tehnic şi informativ al lucrătorilor de poliţie din cadrul IPJ Buzău – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, a Serviciului Judeţean Anticorupţie Buzău şi Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Buzău.
Menţionăm, totodată, că cercetările în acest dosar au avut ca punct de plecare verificările efectuate în cadrul dosarului penal în care, la data de 23 martie 2015, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului M. V. director la Liceul Tehnologic Verneşti şi a altor persoane pentru fapte de corupţie aflate în legătură cu acelaşi examen de bacalaureat.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
:: sursa: www.mpublic.ro
Georgiana-Camelia LUCIU
Elena TOMACINSCHI
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro