ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
2 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Despre ce vor sa faca PSD+PC cu Justitia
20.09.2008 | JURIDICE.ro, Andrei E. Savescu


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Marti, la hotelul Sofitel din Bucuresti, sala New York, s-a desfasurat o masa rotunda despre ce vrea PSD(+PC) ref. Justitie. Fusesem invitat si eu, in calitate de simplu profesionist. Din moment ce o sa va spun cum a fost, e limpede ca m-am dus, asa apolitic cum sunt.
O sa va relatez, pe scurt, ce au zis Mircea Geoana, Titus Corlatean, Victor Ponta, Dan Sova, Bogdan Radulescu (de la Partidul Social Democrat), Dragos Dumitriu si Maria Grapini (de la Partidul Conservator) si Gavril Iosif Chiuzbaian (de la Uniunea Juristilor din Romania).
S-a discutat destul de mult, microfoanele s-au tot plimbat. O sa incerc sa pun cu liniuta ce au spus fiecare, in ordinea in care au vorbit prima oara. De asemenea, ce-am zis eu, in calitate de om pe afara, si ce mi-a raspuns Victor Ponta (foarte interesant).
La discutii au asistat tineri si alti oameni, precum si cateva camere de filmat.

Mircea Geoana

Mircea Geoana (Presedinte PSD)
– E important sa avem tribunale specializate.
– E importanta sistematizarea legislatiei, si, in acest context, codificarea.
– Justitia trebuie sa fie previzibila.
– Guvernul nu trebuie sa se substituie Parlamentului in activitatea de legiferare. Nu e normal sa se legifereze prin ordine ale ministrilor.
– Trebuie sa fie intarit CSM.
– Trebuie modificata modalitatea de alegere a membrilor CSM.
– Trebuie evaluata functionarea institutiilor, cu referire concreta la Avocatul Poporului, care trebuie fie intarit, fie trebuie sa i se ceara o mai mare implicare.

Titus Corlatean

Titus Corlatean (Secretar General PSD)
– Este membru al Comisiei Juridice a Parlamentului European.
– Proiectul e-Justice merge inainte, iar noi inca nu am pus la punct Codul penal si Codul de procedura penala.
– PSD vrea ca in desemnarea Procurorului General al Romaniei CSM sa aiba un rol hotarator.
– Nu este firesc rolul pe care il are Presedintele Romaniei in numirea Presedintelului ICCJ.

Victor Ponta

Victor Ponta (Vicepresedinte PSD)
– Magistratii sa raspunda cand gresesc.
– Justitia trebuie despartita de politic si de economic.
– Oamenii de afaceri sunt atacati pe considerente politice.
– Ref. revenirea Monicai Macovei in politica: "ar avea un loc in Guvernul Stalin".
– Procurorii ar trebui sa se ocupe in principal de infractiunile de violenta, periculoase, iar abia apoi de cele de afaceri
Maria GrapiniMaria Grapini (Vicepresedinte PC)
– E necesara o "curatare" a legilor de contradictii si reglementari greoaie sau neclare. Codul comercial nu reglementeaza suficient de clar notiunea de "fond de comert", ceea ce are drept consecinta, evident, o practica judiciara neunitara.
– Este foarte importanta stabilitatea legilor. De exemplu legea societatilor comerciale.
– Este o atmosfera incarcata si o perceptie gresita, dar sustinuta de presa, in sensul ca toti oamenii de afaceri sunt incorecti, ca si cum a face afaceri este ilegal.
Ref. Maria Grapini am de facut o mentiune speciala: Mi-a facut o impresie excelenta. Nu o vazusem nicodata, doar la TV. Este mult interesanta decat apare la televizor!
Dragos DumitriuDragos Dumitriu (deputat PC)
– Justitia nu mai este a juristilor, ci este un amalgam de interese, ceea ce nu este normal.
– Activitatea a Avocatului Poporului nu are nici un efect concret, la fel ca si activitatea comisiilor pentru abuzuri ale camerelor Parlamentului.

Gavril Iosif ChiuzbaianGavril Iosif Chiuzbaian (participa din partea Uniunii Juristilor din Romania)
– Uniunea Juristilor din Romania a organizat mai multe dezbateri cu privire la codificare.
– Ref. codificare, ar fi important si un Cod al mediului si un Drept al urbanismului.
– Reglementarea actuala a statutului procurorului este ambigua, inclusiv la nivel constitutional.
– Critica Freedom House, organizatie din raportul careia a preluat Raportul UE ref. Justitie de asta-vara.
– Este importanta reglementarea profesilor juridice.
Dl. Gabril Iosif Chiuzbaian este initiatorul si conducatorului Centrului de protectie a profesiilor juridice de pe langa Organizatia Natiunilor Unite.
Bogdan Radulescu (avocat)
– Trebuie ca puterile Presedintelui CSM sa fie mai mari.
– CSM trebuie largit si cu reprezentanti ai altor profesii juridice.
– Centru de greutate al activitatii CSM trebuie sa fie la nivelul Plenului, nu la nivelul Sectiilor.
– Ref. litigiile magistratilor cu privire la drepturile lor salariale, sa fie mai atent legiuitorul. Insista cu privire la responsablitatea actului legislativ.
Dan SovaDan Sova (Vicepresedinte al Departamentului de Justitie al PSD)
– Sustine ideea unei Justitii independente, total apolitice. Este de parere ca investirea DIICOT si DNA sa fie institutionala, adica sa fie sesizate doar de subiecte calificate, pentru a se elimina situatiile in care oricine face o sesizare si omul de afaceri se trezeste cu procurorii la usa. "Nu se poate desfasura activitate economica avand procurorul la usa."
– Toata lumea critica modul de aplicare a justitiei, insa problema fundamentala este la nivelul legiferarii. Constitutia nu vorbeste despre legiferarea prin hotarari de guvern si prin ordine ale ministrilor. Magistratii nu au la dispozitie reguli clare. In acest conditii este normal ca avem o practica neunitara.
– Trebuie reglementat cu limpezime conflictul de legi. Constitutia prevede suprematia tratatelor internationale cu privire la drepturile omului, iar despre celelalte spune ca "fac parte din dreptul intern", fara insa a preciza pozitia acestor tratate in sistemul legilor, care este rangul acestor tratate internationale (tratate comerciale, conventii, acorduri).
– Sustine ideea ca jurisprudenta ICCJ sa fie izvor de drept, reglementarea unui mecanism in acest sens, in detaliu, precum si modul in care se poate modifica jurisprudenta ICCJ.
Andrei SavescuAndrei Savescu (adica eu, fara implicare politica)
– Spun ca sunt optimist ref. viitorul domeniului legal, avand in vedere ca juristii sunt atat de bine plasati in cadrul PSD (Titus Corlatean, Victor Ponta, Dan Sova), ceea ce inseamna ca domeniul juridic va beneficia de o atentie speciala. Prin urmare, din aceasta perspectiva, o sa fie bine daca PSD va guverna.
– Avand in vedere ca Mircea Geoana s-a referit, in treacat, la modificarea regulilor de desemnare a membrilor CSM, am cerut detalii cu privire la acest subiect.
Mi-a raspuns Victor Ponta:
– In esenta vrea mai multe drepturi pentru CSM, dar si sa ceara mai mult de la CSM.
– "CSM se comporta ca un sindicat, ar trebui sa fie ca un Guvern."
– Membrii CSM trebuie sa aiba o raspundere mai mare, nu sa raspunda doar in fata judecatorilor si procurorilor, din 6 in 6 ani, cand sunt alegeri pentru CSM.
– Mandatul membrilor CSM ar trebui sa fie mai scurt, si ar trebui sa nu fie posibile doua mandate consecutive.
– Din CSM ar trebui sa faca parte si reprezentantii avocatilor si ai altor profesii, precum si reprezentanti ai ONG-urilor.
– "Am fost magistrat si o sa tin intodeauna cu magistratii."
– Judecatorii si procurorii nu au salarii prea mari, ci ar trebui sa aiba salarii mai mari.
– "Judecatorii trebuie sa aiba o alta atitudine fata de justitiabili, mai apropiata de oameni."
Dupa care am baut putina cafea, am mancat putine piscoturi si m-am intors la munca.
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Despre ce vor sa faca PSD+PC cu Justitia”

 1. vrancea mariana spune:

  Teorie multa… vin alegerile. Au fost la GUVERNARE si nu au facut nimic din toate astea, numai experiente legislative, fiecare guvern urmator s-a intrecut in a le modifica sau abroga incat la ora actuala misiunea unui magistrat avocat, jurist… mi se pare cea mai dificila…. poate asa s-a dorit.

 2. Liviu Zidaru spune:

  Propunerile sunt vagi si lipsite de substanta. Ele nu releva o viziune coerenta asupra justitiei.
  Pe de alta parte, in ce priveste "indemnul" domnului Ponta, ca justitia sa se concentreze asupra infractiunilor de violenta si sa lase in planul doi cele de afaceri (!), ca si indemnul domnului Sova, ca DNA sa nu mai poate fi sesizat prin plangere de orice subiect de drept, ci numai de subiecti oficiali, citez din ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung de azi:
  "Abia cu ocazia procedurilor penale pentru coruptie la concernul Siemens am descoperit amploarea infractiunilor economice in Germania. Aceasta afirmatie a fost facuta de ministrul justitiei Brigitte Zypries la o conferinta organizata de auditorul Price Waterhouse Coopers in Frankfurt. "Prin acest proces am aflat mai multe despre acele structuri ale intreprinderilor care sustin manevre corupte" a afirmat ministrul. "Cercetarile desfasurate in ultimul an ne-au aratat caror provocari trebuie sa le facem fata. Multi cetateni au impresia ca viata economica este un spatiu anomic (nereglementat de norme juridice). De aceea este important sa sanctionam criminalitatea economica, si inca intr-o maniera publica".

  Asadar, intreprinderile mari pot genera coruptie, iar sanctionarea infractiunilor economice este esentiala pentru statul de drept. Ba inca acest lucru trebuie sa aiba un impact public serios. Asta spune ministrul justitiei al GERMANIEI despre eforturile justitiei de a sanctiona coruptia din intreprinderi.
  Presupun ca daca acelasi lucru se intampla in Romania, mai degraba s-ar gasi un ministru (ori ministeriabil) care sa puna la punct organele judiciare, ca isi permit sa "afecteze" un investitor important.

  „Durch das Verfahren haben wir mehr über die Unternehmensstrukturen erfahren, die korrupte Machenschaften unterstützen“, sagte die SPD-Politikerin zu der Verurteilung eines früheren Siemens-Direktors vor vier Wochen zu einer Bewährungsstrafe. „Die Ermittlungen, die uns im letzten Jahr aufgeschreckt haben, verdeutlichen, vor welch großer Aufgabe wir stehen.“ Bei vielen Bürgern sei der Eindruck entstanden, das Wirtschaftsleben werde zu einem rechtsfreien Raum. Umso wichtiger sei es, Wirtschaftskriminalität zu ahnden – „und zwar öffentlich“.
  Este de inteles de ce unele medii de afaceri doresc imunitate penala, dar nu este acceptabil ca un asemenea "deziderat" sa devina politica penala.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate