« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Ministerul Justiției ref. cererea ministrului de încuviințare a reținerii și arestării unui senator
03.04.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Ministerul Justiției a dat publicității joi, 2 aprilie 2015, un comunicat cu privire la informațiile apărute în mass-media privind cererea ministrului Justiției de încuviințare a reținerii și arestării senatorului Dan Șova.

Ministerul Justiției face următoarele precizări:
1. TOATE cererile ministrului Justiției adresate Parlamentului care vizează încuviințarea percheziției, reținerii sau arestării preventive, au fost fundamente pe următoarele temeiuri juridice:
a. Art. 72 din Constituția României, republicată;
b. Art. 24 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată;
c. Art. 172 din Hotărârea nr. 28/2005 privind Regulamentul Senatului, cu modificările și completările ulterioare;
d. Art. 195 din Hotărârea nr. 8/1994 privind Regulamentul Camerei Deputaților, Republicată.
2. Temeiurile de mai sus sunt invocate în cererile adresate camerelor Parlamentului exclusiv prin raportare la atribuțiile ministrului justiției în această procedură.
3. Solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție adresată titularului cererii, ministrul Justiției, nu avea cum să cuprindă o referire la art. 24 Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată, acesta reglementând conduita pentru următorii subiecți: ministrul Justiției, Președintele Camerei/Senatului, Biroul Permanent al Camerei/Senatului, Comisia Juridică a Camerei/Senatului, Plenul Camerei/Senatului.
4. După cum se poate observa din lectura art. 24 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată, referitor la ministerul justiției, acesta reglementează următoarele:
a. Alineatul 1 – cererea de reținere, arestare sau percheziție a deputatului ori a senatorului se adresează preşedintelui Camerei din care acesta face parte, de către ministrul justiţiei.
b. Alineatul 4, tezele II și III – hotărârea Camerei se comunică de îndată ministrului justiției și se publică în Monitorul Oficial, iar data comunicării către ministrul justiţiei este data intrării în vigoare a hotărârii.
5. Ministrul Justiției nu are nicio posibilitate legală de a opta pentru o modalitate sau alta de soluționare a cererilor sale, în interiorul procedurii parlamentare. De altfel, obligația de verificare a competenței și cadrului juridic aplicabil revine fiecărei autorități și instituții publice sesizate potrivit legii.
6. Condițiile de cvorum și majoritate pentru adoptarea Hotărârilor Senatului sunt reglementate de art.173 din Regulamentul Senatului, după cum chiar autorul materialului precizează în conținutul articolului.
7. Ministerul Justiției a susținut permanent necesitatea ca Parlamentul să dea curs tuturor solicitărilor formulate de Procurorul General al României.
8. Toate aceste aspecte juridice ar fi putut să fie lămurite dacă, deontologic, autorul articolului ar fi adresat o solicitare Ministerului Justiției anterior publicării acestuia.

 
Secţiuni: Drept penal, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD