Secţiuni » Selected
Selected
Comunicate profesionişti

Ce noutăți aduce Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020 pentru avocați?


3 aprilie 2015 | JURIDICE.ro
Secţiuni: SELECTED, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității joi, 2 aprilie 2015, un comunicat cu privire la măsurile adoptate în cadrul reuniunii de lucru pentru definitivarea Planului de acţiune aferent Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020, ce a avut loc pe 1 aprilie și la care au participat și reprezentanții Uniunii.

UNBR informează că s-au adoptat următoarele măsuri:

1. S-a propus şi s-a acceptat ca preşedintele UNBR să participe la toate şedinţele Consiliului de Management Strategic (format din conducerea la vârf a MJ, CSM, MP, ICCJ).

2. S-a decis ca reprezentanţii UNBR să facă parte din comisiile/grupurile tehnice: (1) CT managementul resurselor umane în sistemul judiciar, (2) CT de monitorizare a implementării noilor coduri (3) CT practică judiciară unitară, (4) CT transparență și acces, (5) CT resurse materiale, (6) CT statistică judiciară și IT, inclusiv resurse, (7) CT Monitorizare, evaluare, revizuire a Planului de acțiuni, astfel că UNBR va fi implicat în toate măsurile stabilite în Plan ce vizează aceste domenii.

3. A fost acceptat ca UNBR să fie implicat în măsurile care vizează pregătirea sistemului de probaţiune pentru implementarea noilor reglementări, iar, dacă se va constitui o comisie tehnică în materie, să facă parte din aceasta.

4. S-a căzut de comun acord ca UNBR să fi autoritate responsabilă alături de MJ în ce priveşte adaptarea şi optimizarea aplicaţiei ECRIS, pentru aplicaţiile privind tabloul avocaţilor şi asistenţa judiciară, care vor fi incluse obligatoriu în acest sistem.

5. S-a agreat ca UNBR să fie implicat în activităţile ce ţin de aplicarea măsurii privind Consultarea sistemului judiciar în procesul de revizuire a Constituţiei atunci când modificările vizează funcționarea sau eficiența sistemului judiciar, statutul judecătorilor și/sau al procurorilor, principiile statului de drept.

6. S-a acceptat ca măsură obligatorie de implementat Codul de conduită pentru relația avocat-judecător; urmând să se poarte discuţii ca acesta să fie obligatoriu şi în cazul procurorilor.

7. A fost agreată inserarea unei măsuri obligatorii având ca obiect Protocolul dintre MJ şi UNBR privind prestaţiile din oficiu, UNBR având calitatea de instituţie responsabilă.

8. S-a căzut de acord cu privire la inserarea unei măsuri privind asigurarea spaţiilor pentru avocaţi (inclusiv dotări) în condiţiile art. 38 din Legea nr. 51/1995, măsura urmând să aibă un buget clar (va fi avută în vedere şi la instanţele deja existente şi la cele ce vor fi construite); pentru aceasta, trebuie ca UNBR să comunice un set minim de reguli privind mărimea şi dotarea acestor spaţii în funcţie de instanţe.

Pentru aceasta, barourile trebuie să comunice până marţi, 7 aprlie 2015, un astfel de necesar, ţinând cont de instanţele existente pe raza lor şi, eventual, de numărul avocaţilor din cadrul acestuia) pentru a fi transmis cât mai curând la MJ.

9. S-a căzut de acord asupra implementării măsurii privind realizarea sau modificarea/completarea codurilor de conduită de la nivelul tuturor profesiilor juridice organizate în mod autonom şi a mediatorilor, inclusiv în ce priveşte avocaţii etc., care are stabilită finanţare externă nerambursabilă (POCA – Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020).

10. S-a convenit includerea ROLII şi a UNBR, alături de MJ, CSM etc. ca organisme responsabile pentru implementarea măsurii privind programul informatic îmbunătăţit pentru accesarea jurisprudenţei naţionale relevante, cu motoare eficiente de căutare; măsura are prevăzută finanţare şi de la bugetul de stat şi necesită acordul ROLII dacă doresc să devină autoritate responsabilă.

11. S-a căzut de acord cu privire la reformularea sau eliminarea măsurii „Dezvoltarea sistemului de acordare de asistență juridică gratuită, de către membrii profesiilor juridice, anterior apelării la instanță”, iniţiativă care aparține reprezentanţilor societăţii civile (dintre care au fost enumerate Expert Forum, Funky Citizen, So Just).

12. S-a agreat implicarea UNBR în măsura privind educaţia juridică în structurile învăţământului preuniversitar.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro