Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim marţi
Interviuri
Alina MATEI

Alina MATEI

Senior Editor JURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Ion Ilie-Iordachescu in dialog cu Andrei Savescu, despre profesia de avocat in Baroul Bucuresti
22.09.2008 | JURIDICE.ro

Ion Ilie-Iordachescu – Program electoral | CV

Andrei Savescu: In opinia dumneavoastra, care este situatia avocatului din Bucuresti in preajma Adunarii Elective din 5 octombrie 2008?
Ion Ilie-Iordachescu: Cei mai multi membrii ai Baroului Bucuresti sunt avocati obisnuiti care se confrunta cu nesiguranta materiala din momentul intrarii in profesie si pana la pensionare, cu sursa portofoliului de clientela, cu discreditarea lor prin comportamentul public violent de catre ceilalti parteneri ai justitiei, cu practicarea avocaturii clandestine, cu supraaglomerarea sistemului, cu greutati in  asigurarea substituirii intr-o anumita cauza, cu indispozitiile clientilor si chiar cu imposibilitatea platii de catre unii a contributiilor si taxelor catre Barou, UNBR si CAA. Avocatii din Baroul Bucuresti nu trebuiesc priviti numai prin prisma titularilor unor cabinete de avocati sau a unor asociati din societatile profesionale care se mandresc cu "brandul-imagine" pe care il detin.
Andrei Savescu: O sa fiti preferat la alegerile pentru Decan din 5 octombrie?
Ion Ilie-Iordachescu: Apreciez ca sunt preferat de colegii mei, avand in vedere ca eu cunosc disfunctiile intalnite de avocati, ca ma bucur de popularitate in randul lor, ca sustin un program realist si ca nu desfasor o alta profesie paralela care sa imi ocupe mare parte din timpul alocat activitatii ca viitor Decan. Zilnic, in activitatea mea profesionala, sunt alaturi de cei care doresc schimbari majore in starea corpului de avocati.
Andrei Savescu: Cum privesc avocatii Baroul Bucuresti?
Ion Ilie-Iordachescu: Din discutiile purtate cu multi avocati am constatat ca Baroul Bucuresti este perceput de ei ca o institutie care colecteaza contributii, nicidecum ca un organism care sa le apere interesele sau sa-i reprezinte corespunzator in raporturile cu ceilalti factori participanti la actul de justitie.
Andrei Savescu: Credeti ca avem o situatie de criza in ce priveste profesia de avocat in Bucuresti?
Ion Ilie-Iordachescu: M-am implicat direct in solutionarea unor situatii de criza sau in rezolvarea unor probleme majore cu care s-a confruntat corpul avocatilor din Bucuresti. Constat, cu regret, ca solutiile adoptate in disfunctiunile activitatii noastre nu au dus intotdeauna la rezultatele scontate. Forma de protest numita impropriu "greva avocatilor", generata de problema barourilor paralele, nu numai ca nu a dus la o reglementare corespunzatoare a acestei situatii de criza, dar a avut urmari dezastruoase pentru corpul profesional. In acest sens, unii avocati au fost sanctionati pecuniar iar Parchetul de pe langa C.A.B s-a sesizat din oficiu cu cercetarea acestei forme de protest. De asemenea, amanarea adunarilor ordinare si extraordinare ale Baroului Bucuresti din martie 2008 a constituit o veritabila risipa de resurse financiare. Pe de alta parte, cu sprijinul colegilor mei, am reusit sa facem propuneri corespunzatoare privitoare la restrangerea prerogativelor organelor judiciare implicate in infaptuirea actului de justitie si garantarea bunei indepliniri de catre avocat a misiunii sale cu ocazia discutiilor purtate pe marginea Legii de modificare a Codului de Procedura Penala. In aceeasi nota, am propus inlaturarea din cuprinsul proiectului Legii privind ajutorul public judiciar in materie civila, a textelor care permiteau partii asistate sa formuleze plangeri la instanta de judecata in legatura cu modul de indeplinire a obligatiilor profesionale de catre avocatul desemnat. Alaturi de o parte din corpul profesional din Bucuresti am militat pentru neadoptarea asa-numitei "taxa pe pledoarie" propusa de Baroul Suceava.
Andrei Savescu: Care este optica dumneavoastra in privinta pregatirii profesionale continue a avocatilor?
Ion Ilie-Iordachescu: Prin lege, aceasta forma continua de pregatire profesionala a avocatilor este obligatorie. Congresul avocatilor din 21 iunie 2008 a adoptat o hotarare care vine in intampinarea acestei obligatii prin participarea avocatilor la actiuni juridico-profesionale organizate de centrele regionale de formare profesionala sau institutiile universitare, prin participarea la colocvii sau conferinte cu caracter juridic, prin publicarea de lucrari cu caracter juridic sau prin absolvirea unui curs de master sau de doctorat in cadrul unei institutii acreditate de Ministerul Educatiei. Apreciez ca si Baroul Bucuresti poate organiza  conferinte cu caracter juridic sau professional fara plata vreunei taxe de participare din partea avocatilor, deoarece beneficiaza de spatii adecvate desfasurarii unor asemenea actiuni precum si de un corp de formatori alcatuit din avocati recunoscuti.
Andrei Savescu: Cum vedeti evolutia profesiei de avocat?
Ion Ilie-Iordachescu: Datorita interesului manifestat de investitorii straini pe piata locala, consider ca va spori numarul avocatilor specializati in domeniile dreptului comercial, dreptului fiscal, dreptului concurentei si dreptului financiar-contabil. Legislatia actuala consacra libertatea formelor de exercitare a profesiei de avocat. Sunt convins ca, si pe viitor, vor exista societati profesionale, cabinete asociate si cabinete de avocat, asa cum, de altfel, se intalnesc in intreaga Europa. Este posibil sa apara tendinta coagularii societatilor de avocatura in entitati mai mari sau firme mari din strainatate sa isi deschida reprezentante in Romania.
Andrei Savescu: Maestre, va multumesc pentru interviu si timpul acordat.
Ion Ilie-Iordachescu: Si eu va multumesc!

Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.