Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
2 comentarii

Dosarul Imobilului Indiferent, sau Despre caracterul personal și ne-real al acordării despăgubirilor
03.04.2015 | Cristina ZAMȘA

Secţiuni: Drept civil, Opinii, RNSJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea, evocând fondul, admite în parte acțiunea formulată de reclamanta A C… în contradictoriu cu pârâta RN… Se va propune acordarea de despăgubiri… pentru imobilul situat… la nr. 198… Respinge ca neîntemeiat capătul de cerere privind acordarea daunelor morale.” (Curtea de Apel București, Sectia a III-a, civilă, decizia nr. 80A/2009)

Criticile hotărârii instanței de apel vizează nelegalitatea ei sub mai multe aspecte… Se susține că lipsită de temei legal este și mențiunea din dispozitiv prin care instanța dispune a se propune acordarea de despăgibiri pentru un imobil cu nr. 198 pe care recurenta nu îl deține, întrucât OS (din subordinea recurentei – n.n.) se află la nr. 196… se reține fără posibilitate de echivoc că s-a dovedit cu adresa nr… emisă de Primăria municipiului F că… în prezent imobilul are nr. 196 și este ocupat de OS (din subordinea recurentei – n.n.) și a aparținut proprietarului AI (autorul intimatei-reclamante AC – n.n.)” (ÎCCJ, Secția civilă și de proprietate intelectuală, decizia nr. 2341/2010).

I. Oare satira se pocăiește? Ar trebui?

În apropierea Sărbătorilor Pascale era de așteptat ca inclusiv o rubrică de satiră juridică să conțină o anumită doză de compasiune, de iertare, de puritate – și nu pentru că ar promova, în restul anului, aspecte opuse acestor valori! – chiar dacă ar reveni, apoi, ca mai toată lumea, la vechile simțiri și obiceiuri. Un respiro, un contrapunct, o schimbare totală de gen, din motive circumstanțiale, mai mult sau mai puțin dogmatice? Nicidecum, doar o atentă poziționare în calendarul religios al lunii aprilie, prin alegerea unei teme ceva mai inocente prin comparație, de exemplu, speța Giumbix contra Dex.

Pentru moment, ceva mai inocent, mai curat decât Dosarul Imobilului Indiferent și care să fie, deopotrivă, încadrabil rubricii noastre, nu am găsit. Nu puteam avea un exemplu mai bun decât cel de azi pentru a ilustra caracterul personal al acordării despăgubirilor, prin contrapondere cu caracterul real – in rem – al acțiunii în revendicare.

II. Ignorarea numărului imobilului, consecință a caracterului personal, deci ne-real al acordării despăgubirilor

Reclamanta a solicitat, în contradictoriu cu pârâta RN (o regie națională) restituirea în natură/despăgubiri prin echivalent pentru un imobil situat la nr. 198. După reluarea ciclului procesual, Curtea de Apel, prin decizia nr. 80A/2009, admite acțiunea și propune acordarea de despăgubiri în baza art. 7, art. 21 din Legea nr. 10/2001.

Se formulează recurs, unul dintre motive fiind că “este lipsită de temei legal și mențiunea din dispozitiv prin care instanța dispune a se propune acordarea de despăgibiri pentru un imobil cu nr. 198 pe care recurenta nu îl deține, întrucât OS (din subordinea recurentei-n.n.) se află la nr. 196” (pag. 4 din decizia nr. 2341/2010, ICCJ, Secția civilă și de proprietate intelectuală). (Nu ne mai interesează de ce nu figurează și OS ca parte în litigiu, întrucât se presupune că are personalitate juridică…)

În continuare, instanța supremă, după ce reține la pagina 5 că “s-a dovedit cu adresa nr… emisă de Primăria… că imobilul… în prezent are numărul 196 și este ocupat de OS (sediul din subordinea recurentei) și a aparținut proprietarului AI (autorul intimatei-reclamante – n.n.)”, decide respingerea recursului.

Că imobilul figurează la numărul 198 sau 196, nu mai contează. Nici cui aparține, de asemenea. Eroare materială sau de fond, de salutat intenția prioritară a instanțelor de aplicare a măsurii reparatorii prin echivalent în favoarea persoanei fizice. În plus, dispozitivul deciziei este ușor de pus în practică, în considerarea caracterului personal al acordării de despăgubiri, aspect care nu impune cu necesitate o identificare exagerat de riguroasă a unui imobil, ca în cazul restiturii în natură.

Cât despre pârât, el ori a fost în proximitatea imobilului revendicat, ori a avut rolul de a salva aparența principiului contradictorialității. Ne și imaginăm discuția cu avocatul: “Alo, domnu’ avocat? Cum n-am pierdut, dom’le? Ah, nu plătim noi despăgubirile? Și nici măcar nu e vorba de imobilul nostru? Atunci, pentru ce am fost târâți atâția ani prin tribunale? Am putea, măcar, să cerem repararea prejudiciului ăluia, cum îi spune,… sensibil? Prejudiciu moral, așa… Cam greu, dar te mai gândești…“.

Dacă a fost prea multă satiră, ne pare rău. Dacă a fost prea puțină, pe data viitoare!

lector univ. dr. Cristina ZAMȘA
Facultatea de Drept a Universității din București

* ZAMSHE este o altfel de rubrică, de autor, în care ineditul comentariului este dat de ineditul unor hotărâri judecătorești (prin soluție, motivare, părți, noutatea aspectelor de drept ș.a). Obiectul rubricii este ales aleatoriu, obiectiv, fără intenții ascunse. Stilul este asumat și totodată controlat de autor, accentele ironice, satirice neurmărind aruncarea în derizoriu a problemelor de drept tratate. Concluziile vor fi întotdeauna pozitive și constructive. O rubrică numai pentru consumatorii genului!

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti