Carmen Tufariu: Nu angajăm cauze în care nu credem
6 aprilie 2015 | Alina MATEI

Alina Matei: Multumesc, doamna avocat, pentru ca ati acceptat sa acordati un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro.
Carmen Tufariu: Buna ziua, doamna Matei. Eu va multumesc pentru ca, in mod constant, in preocuparea JURIDICE.ro este dorinta de a lua pulsul avocaturii, nu doar din Bucuresti, ci si din tara. Si va mai multumesc ca va indreptati privirea spre LIGIA CATUNA & ASOCIATII, a carei activitate o coordonez de ceva vreme.
Alina Matei: Lucrati, asadar, alaturi de avocati care merg des in instanta, va intalniti la bara cu adversari avocati, iar in fata stau judecatorii. Sa-i luam pe rand. In opinia dumneavoastra, cum trebuie sa fie specia de avocat litigant/litigator?
Carmen Tufariu: Dintru inceput vreau sa va spun ca pozitia mea de coordonator al echipei de litigii de la societatea noastra nu este intamplatoare. Cand am intrat in profesie, avocatura reprezenta in procent de 90% avocatura de bara. Am inceput ca avocat pledant si inceputul meu ca avocat de bara si-a pus amprenta asupra evolutiei mele profesionale. Desi mi-ati pus o singura intrebare, in realitate trebuie sa vorbim despre toate aspectele mentionate de dumneavoastra inainte de formularea intrebarii.
Desi sunt tanara, sunt adepta clasicismului in modul de exercitare a profesiei in instanta. Cred in respectul care trebuie sa existe in for: respectul fata de client, respectul fata de adversar, respectul fata de instanta, respectul fata de modul in care iti pregatesti dosarul. Nu as numi aceasta activitate ca fiind o activitate desfasurata de o specie de avocat: litigant /litigator. Ce ii trebuie unui avocat in sala de judecata sunt principii care, paradoxal, nu tin de profesie, ci tin de codul de procedura civila: buna credinta, legalitate, egalitate, nemijlocire, contradictorialitate, aflarea adevarului si, nu in ultimul rand, respectul cuvenit justitiei.
Avocatul pledant intra nemijlocit in contact cu ceea ce se numeste politia sedintei de judecata. Prezenta avocatului in sala de judecata si comportamentul sau in spiritul principiilor de mai sus contribuie la o stare de detensionare a atmosferei care, de la inceput, este incarcata de patima clientului si de dorinta lui de a avea doar el dreptate.
Nu stiu cum trebuie sa fie specia de avocat litigant/litigator, dar stiu cum suntem noi. Fermi, non agresivi, dar in acelasi timp combatanti, buni cunoscatori ai dosarului, jurisprudentei si literaturii de specialitate, cu un mod de comportare care imi place sa cred ca ne permite tuturor sa iesim din sala de judecata cu fruntea sus. Orator, bun manuitor de logica juridica, cu spirit de analiza si de sinteza, spontan … De fapt, avocatul litigant il recunosti pe holurile tribunalelor. Cu roba intr-o mana, cu dosarul in cealalta, cu codurile fundamentale si cu o siguranta in priviri care vine dinauntrul sau.
Alina Matei: Cu ce i-ati asemana?
Carmen Tufariu: As spune ca avocatul de bara este partea care se vede din munca unei intregi echipe care munceste ca sa apere drepturile si interesele clientului. Sunt niste gardieni ai justitiei, fara de care justitia ar fi foarte saraca.
Alina Matei: Pregatirea unui dosar de instanta presupune si cunoasterea avocatului/avocatilor partii adverse. Notorietatea avocatului partii adverse face sa simtiti mai greu dosarul? Sau atentia este concentrata pe formarea unei cat mai bune convingeri a judecatorului?
Carmen Tufariu: Cand esti in sala de judecata nu se poate vorbi de o inegalitate din perspectiva notorietatii avocatului. Pentru fiecare client, avocatul lui este cel mai bun, pentru ca altfel nu si-ar fi predat cauza avocatului. Exista notorietate mai mare decat aceasta? La noi la birou regula este ca nu angajam cauze in care nu credem. Si, odata convinsi de crezul nostru in cauza, intram in sala cu o convingere pe care incercam sa o transmitem si judecatorului pe baza de tehnica in redactarea actelor si sustinerea pledoariilor.
Am lucrat ca maestru cu mai tineri colegi, stagiari ai biroului. O sa zambiti, dar din toata echipa eu sunt considerata cea mai dura in formarea unui avocat stagiar pentru ca am afirmat in mai multe randuri, desi nu este benefic pentru avocatul om, ca in avocatura, daca trebuie, se muncesc 25 de ore din 24. Cand esti avocat nu poti fi linistit pana nu gasesti argumentele si cheia cu care se poate deschide corect din punct de vedere juridic un dosar.
Alina Matei: Ajungem la judecatori si va intreb daca simtiti diferente de abordare in privinta conducerii sedintelor de judecata, a motivarii hotararilor, intre judecatorii proaspat intrati in profesie si judecatorii generatiei 40 de ani, de exemplu?
Carmen Tufariu: Colegii magistrati sunt oameni ca si noi si, la fel ca si noi, se confrunta cu stresul profesiei si cu foarte mult timp dedicat acesteia. Fiecare sala de judecata poarta amprenta personalitatii fiecarui judecator. Judecatorii mai tineri provoaca prin seriozitatea tanarului care doreste sa faca totul bine si corect. Judecatorii cu o vechime mai mare provoaca prin dorinta de a-si mentine prestigiul de judecator serios, care face totul corect.
Alina Matei: Cum vedeti clientii, si in special, cei de corporate? Dar clientii cum va aleg ca si avocat, cum aleg sa lucreze cu SCA Ligia Catuna si Asociati? A fi stabil, azi, pe piata avocaturii din Romania, inseamna a avea clienti care platesc serviciile avocatiale. In practica, se intampla si altfel…
Carmen Tufariu: Indiferent daca intru in sala de judecata pentru un client persoana fizica sau pentru o companie, ma comport la fel. De fapt, stiti care este diferenta? Daca reprezinti o companie de cele mai multe ori cand intorci capul in sala nu te intalnesti cu ochii clientului, pe cand daca sustii o cauza a unei persoane fizice de cele mai multe ori, cand intorci ochii, prima privire pe care o intalnesti in sala de judecata este privirea clientului tau. Depinde de perceptia fiecaruia daca aceasta privire este un suport moral sau un element de stres suplimentar.
Ma intrebati cum sunt aleasa ca si avocat eu sau biroul unde lucrez? Cred ca e un noroc ca suntem de aproape 30 de ani in Timisoara ca birou de avocatura si mai cred ca e un noroc ca pot vorbi despre o traditie juridica la mine in familie, ambii mei parinti fiind slujtori ai acestui domeniu. Asta intr-un fel inseamna a fi stabil pe piata avocaturii din Romania. Cand cresti intr-o locuinta in care parintii vorbesc despre lumea dreptatii zilnic, pe care au slujit-o zilnic, nu ai teama ca nu vei avea de lucru. Stii cum este intr-o profesie liberala si asa cum mi-a spus si maestra mea, Ligia, in avocatura trebuie sa stii sa faci de toate, de la o pensie de intretinere si o poprire pana la un litigiu complex de contencios. Evident ca aceasta regula nu exclude o specializare, paradoxal, chiar o implica.
In opinia mea, a plati servicii avocatiale, adica a incasa un onorariu, este doar una dintre laturile profesiei. Nu am avut pana acum situatii in care munca noastra sa nu fie onorata. De fapt, a primi un onorariu nu reprezinta doar contravaloarea prestarii unui serviciu, ci si o forma de manifestare a respectului pe care clientul ti-l poarta.
Alina Matei: Difera in functie de nationalitatea clientului? Cel roman, din fire, e mai carcotas…
Carmen Tufariu: Civilul naste clienti carcotasi pentru ca in multe situatii civilul, aici ma refer si la comercial, implica bani, cateodata multi bani. De aici si frustrarile sau pretentiile clientului de a castiga. Dar primul judecator al cauzei suntem noi si explicam fiecarui client in parte care este rationamentul nostru in aparare, care este strategia, de ce gandim asa, si nu altfel si, pana la urma, in urma acestei discutii, clientii isi asuma odata cu noi calea pe care mergem. Este mai greu sa fii carcotas in aceste conditii.
Este foarte adevarat ca in jurul anilor 2000, clientii de alta nationalitate decat cea romana erau in mod evident mai constienti cu privire la ceea ce inseamna un avocat, fie el consultant sau pledant. Constat insa, ca pe zi ce trece, clientul devine mai responsabil in modul in care isi gestioneaza problemele juridice si multi dintre clientii nostri (pentru ca spun cu mandrie ca nu prea am fost parasiti de clienti, ei revenind la noi) prefera sa obtina un consiliu decat sa ajunga la litigii.
Alina Matei: Un mesaj, va rog, pentru uitlizatorii JURIDICE.ro.
Carmen Tufariu: Ramaneti fideli acestui site!
Alina Matei: Multumesc pentru ca ati stat de vorba cu mine.
Carmen Tufariu: Va multumesc si eu mult.