Prorogarea unor termene prevăzute de Legea nr. 165/2013 privind finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate abuziv
6 aprilie 2015 |
JURIDICE.ro
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 226 din data de 2 aprilie 2015 a fost publicată Legea nr. 65/2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2013 pentru instituirea unui nou termen în care să se finalizeze situaţia prevăzută la art. 6 alin. (1) din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, precum şi pentru prorogarea unor termene.
Noua lege prorogă, până la data de 1 mai 2015, termenul în care Agenţia Domeniilor Statului va publica pe pagina de internet şi va transmite Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor lista imobilelor din Fondul naţional. Inițial, ADS trebuia să publice lista imobilelor până la 1 ianuarie 2015.
De asemenea, se prelungește, până la data de 15 aprilie 2015, termenul în care Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară va realiza, pentru fiecare judeţ şi la nivel naţional, situaţia comparativă a cererilor şi disponibilului de teren. Termenul anterior era 1 septembrie 2014.
Totodată, se introduc noi prevederi referitoare la imobilele pentru care se menține afectaţiunea de interes public.
Astfel, menţinerea afectaţiunii de interes public se stabileşte de către entitatea învestită de lege, prin decizia de restituire în natură, la propunerea motivată a deţinătorului actual al imobilului.
În perioada menţinerii afectaţiunii de interes public, obligaţia privind plata cheltuielilor de întreţinere aferente imobilului revine deţinătorului actual al acestuia.
În perioada menţinerii afectaţiunii de interes public, noul proprietar beneficiază de plata unei chirii, care se stabileşte în funcţie de valoarea imobilului prin raportare la grila notarială valabilă la data încheierii sau prelungirii contractului de închiriere. În cazul construcţiilor cu o suprafaţă de până la 300 mp, la calculul valorii se aplică grila notarială aferentă construcţiilor cu destinaţia de locuinţă. Pentru suprafaţa care excedează limitei de 300 mp se aplică grila notarială aferentă construcţiilor cu destinaţie de spaţiu industrial.
Cuantumul anual al chiriei nu poate depăşi 6% din valoarea construcţiei, respectiv 4% din valoarea terenului.
Noul proprietar şi deţinătorul actual al imobilului vor încheia un contract de închiriere, în formă scrisă, în termen de 60 de zile de la data emiterii deciziei privind restituirea în natură.
Plata obligaţiilor care decurg din contractele de închiriere se asigură din fondurile prevăzute cu această destinaţie în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate, în condiţiile legii.
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro,
detalii aici!
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro