Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti
2 comentarii

Întrebare preliminară cu privire la mențiunile nutriționale și de sănătate


6 aprilie 2015 | Mihaela MAZILU-BABEL

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Judecătorul german se întreabă cu privire la mențiunile nutriționale și de sănătate. (C-19/15)

Situația de fapt:
1. domeniul de aplicare material al regulamentului ce armonizează mențiunile nutriționale și de sănătate
2. aplicarea și în cazul comunicărilor comerciale din publicitatea pentru alimente livrate consumatorului final chiar și atunci când comunicarea comercială sau publicitatea este adresată exclusiv sectorului profesioniștilor.

Dispoziții incidente: articolul 1 alin. (2) din Regulamentul 1924/2006/CE
Articolul 1
Obiect și domeniu de aplicare
(1) Prezentul regulament armonizează actele cu putere de lege și actele administrative ale statelor membre referitoare la mențiunile nutriționale și de sănătate pentru a asigura funcționarea eficientă a pieței interne oferind, în același timp, un nivel ridicat de protecție a consumatorilor.
(2) Prezentul regulament se aplică mențiunilor nutriționale și de sănătate formulate în cadrul comunicărilor comerciale, fie că apar la etichetarea, prezentarea sau publicitatea produselor alimentare care urmează să fie livrate ca atare consumatorului final.
Articolul 7 și articolul 10 alineatul (2) literele (a) și (b) nu se aplică în cazul produselor alimentare care nu sunt preambalate (inclusiv produse proaspete cum ar fi fructele, legumele sau pâinea) vândute către consumatorul final sau către colectivități și nici în cazul produselor alimentare ambalate la punctul de vânzare la cererea cumpărătorului sau preambalate în vederea vânzării lor imediate. Până la adoptarea măsurilor comunitare, în conformitate cu procedura menționată la articolul 25 alineatul (2), se pot aplica dispozițiile de drept intern.
Prezentul regulament se aplică, de asemenea, produselor alimentare destinate aprovizionării restaurantelor, spitalelor, școlilor, cantinelor și altor restaurații colective similare.

(3) Marca comercială sau denumirea comercială care apar la etichetarea, prezentarea sau publicitatea unui produs alimentar și care poate fi înțeleasă ca mențiune nutrițională sau de sănătate, poate fi folosită fără a trebui să fie supusă procedurilor de autorizare prevăzute de prezentul regulament, cu condiția ca etichetarea, prezentarea sau publicitatea menționate anterior să fie însoțite de o mențiune nutrițională sau de sănătate conformă cu dispozițiile prezentului regulament.
(4) În cazul denumirilor generice care sunt folosite în mod tradițional, se poate acorda o derogare de la alineatul (3) în conformitate cu procedura menționată la articolul 25 alineatul (2), la cererea operatorilor din sectorul alimentar în cauză, pentru a indica o particularitate a unei clase de produse alimentare sau băuturi care ar putea avea un efect asupra sănătății umane. Cererea se transmite autorităților naționale competente dintr-un stat membru, care o va înainta de îndată Comisiei. Comisia adoptă și face publice normele aplicabile operatorilor din sectorul alimentar conform cărora se depun astfel de cereri, pentru a garanta că cererea este tratată în mod transparent și într-o perioadă de timp rezonabilă.
(5) Prezentul Regulament se aplică fără a aduce atingere următoarelor dispoziții comunitare:
(a) Directiva 89/398/CEE și directivele adoptate privind produsele alimentare destinate unei alimentații speciale;
(b) Directiva 80/777/CEE a Consiliului din 15 iulie 1980 de apropiere a legislațiilor statelor membre privind exploatarea și comercializarea apelor minerale naturale (12);
(c)Directiva 98/83/CE a Consiliului din 3 noiembrie 1998 privind calitatea apei destinate consumului uman (13);
(d) Directiva 2002/46/CE.

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Sociale, Universitatea din Craiova

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică