« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept comercial
CRAZNIC
 
2 comentarii

Întrebare preliminară cu privire la mențiunile nutriționale și de sănătate
06.04.2015 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Judecătorul german se întreabă cu privire la mențiunile nutriționale și de sănătate. (C-19/15)

Situația de fapt:
1. domeniul de aplicare material al regulamentului ce armonizează mențiunile nutriționale și de sănătate
2. aplicarea și în cazul comunicărilor comerciale din publicitatea pentru alimente livrate consumatorului final chiar și atunci când comunicarea comercială sau publicitatea este adresată exclusiv sectorului profesioniștilor.

Dispoziții incidente: articolul 1 alin. (2) din Regulamentul 1924/2006/CE
Articolul 1
Obiect și domeniu de aplicare
(1) Prezentul regulament armonizează actele cu putere de lege și actele administrative ale statelor membre referitoare la mențiunile nutriționale și de sănătate pentru a asigura funcționarea eficientă a pieței interne oferind, în același timp, un nivel ridicat de protecție a consumatorilor.
(2) Prezentul regulament se aplică mențiunilor nutriționale și de sănătate formulate în cadrul comunicărilor comerciale, fie că apar la etichetarea, prezentarea sau publicitatea produselor alimentare care urmează să fie livrate ca atare consumatorului final.
Articolul 7 și articolul 10 alineatul (2) literele (a) și (b) nu se aplică în cazul produselor alimentare care nu sunt preambalate (inclusiv produse proaspete cum ar fi fructele, legumele sau pâinea) vândute către consumatorul final sau către colectivități și nici în cazul produselor alimentare ambalate la punctul de vânzare la cererea cumpărătorului sau preambalate în vederea vânzării lor imediate. Până la adoptarea măsurilor comunitare, în conformitate cu procedura menționată la articolul 25 alineatul (2), se pot aplica dispozițiile de drept intern.
Prezentul regulament se aplică, de asemenea, produselor alimentare destinate aprovizionării restaurantelor, spitalelor, școlilor, cantinelor și altor restaurații colective similare.

(3) Marca comercială sau denumirea comercială care apar la etichetarea, prezentarea sau publicitatea unui produs alimentar și care poate fi înțeleasă ca mențiune nutrițională sau de sănătate, poate fi folosită fără a trebui să fie supusă procedurilor de autorizare prevăzute de prezentul regulament, cu condiția ca etichetarea, prezentarea sau publicitatea menționate anterior să fie însoțite de o mențiune nutrițională sau de sănătate conformă cu dispozițiile prezentului regulament.
(4) În cazul denumirilor generice care sunt folosite în mod tradițional, se poate acorda o derogare de la alineatul (3) în conformitate cu procedura menționată la articolul 25 alineatul (2), la cererea operatorilor din sectorul alimentar în cauză, pentru a indica o particularitate a unei clase de produse alimentare sau băuturi care ar putea avea un efect asupra sănătății umane. Cererea se transmite autorităților naționale competente dintr-un stat membru, care o va înainta de îndată Comisiei. Comisia adoptă și face publice normele aplicabile operatorilor din sectorul alimentar conform cărora se depun astfel de cereri, pentru a garanta că cererea este tratată în mod transparent și într-o perioadă de timp rezonabilă.
(5) Prezentul Regulament se aplică fără a aduce atingere următoarelor dispoziții comunitare:
(a) Directiva 89/398/CEE și directivele adoptate privind produsele alimentare destinate unei alimentații speciale;
(b) Directiva 80/777/CEE a Consiliului din 15 iulie 1980 de apropiere a legislațiilor statelor membre privind exploatarea și comercializarea apelor minerale naturale (12);
(c)Directiva 98/83/CE a Consiliului din 3 noiembrie 1998 privind calitatea apei destinate consumului uman (13);
(d) Directiva 2002/46/CE.

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Sociale, Universitatea din Craiova

 
Secţiuni: CJUE, Drept comercial, Dreptul sanatatii, Dreptul Uniunii Europene, Media & Publicitate, Protecția consumatorilor | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Întrebare preliminară cu privire la mențiunile nutriționale și de sănătate”

  1. Avocatul general propune:

    Articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare trebuie interpretat în sensul că dispozițiile regulamentului menționat se aplică mențiunilor nutriționale și de sănătate privind produse alimentare destinate a fi livrate ca atare consumatorului final care sunt formulate în comunicări comerciale atunci când acestea se adresează exclusiv unor profesioniști, dar au ca obiectiv să ajungă în mod indirect la consumatori prin intermediul acestora.

  2. Curtea declară:

    Articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) nr. 1047/2012 al Comisiei din 8 noiembrie 2012, trebuie interpretat în sensul că intră în domeniul de aplicare al acestui regulament mențiunile nutriționale sau de sănătate formulate într‑o comunicare comercială cu privire la un produs alimentar care urmează să fie livrat ca atare consumatorului final, în cazul în care comunicarea respectivă este adresată nu consumatorului final, ci exclusiv unor profesioniști din domeniul sănătății.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD