Suspendarea executării silite în condițiile art. 718 C. proc. civ. | Octavian Popescu, Călin Dobre
8 aprilie 2015 | Ioana-Bianca TOFAN
Octavian Popescu și Călin Dobre au publicat, în Revista Română de Executare silită nr. 1/2014, articolul intitulat: „Suspendarea executării silite în condițiile art. 718 C. proc. civ.”
Suspendarea executării silite reprezintă „incidentul procedural care constă în oprirea temporară a executării silite, intervenind, cel mai adesea, după ce executarea silită a fost pornită”. Suspendarea devine incidentă și are drept scop protejarea intereselor debitorului față de eventualele neregularități privind desfășurarea executării silite, prin sistarea temporară a efectuării oricăror acte de executare.
Unul dintre cele mai frecvente cazuri de suspendare a executării silite întâlnite în practică este suspendarea executării silite, formulată în cadrul contestației la executare, întemeiată pe dispozițiile art. 718 C. proc. civ.
Dispozițiile art. 718 C. proc. civ. prevăd un caz de suspendare judecătorească a executării silite, ce dăinuie până la soluționarea contestației la executare. Cererea de suspendare a executării silite poate fi formulată fie odată cu contestația la executare, fie prin cerere separată.
Instanța de judecată poate admite cererea de suspendare formulată în temeiul art. 718 alin. (1) C. proc. civ., numai dacă se va constata existența unor motive temeinice și numai după ce, în prealabil, partea interesată face dovada achitării cauțiunii și în cuantumul stabilit expres de dispozițiile legale.
Instituirea obligației de plată a cauțiunii, ca o condiție a suspendării executării, are o dublă finalitate: aceea de a constitui o garanție pentru creditor, în ceea ce privește acoperirea eventualelor daune suferite ca urmare a interzicerii executării silite, prin efectul suspendării acesteia, și de a preveni și a limita eventualele abuzuri în valorificarea unui atare drept de către debitorii rău platnici.
Prin mecanismul instituit, constatatorul poate anticipa cuantumul cauțiunii ce urmează a fi stabilit de către instanță și poate consemna cauțiunea chiar înainte de primul termen de judecată, ceea ce ar aduce un plus de previziune și celeritate procedurii soluționării cererii de suspendare a executării silite.
Noțiunea de „motive temeinice” trebuie să se raporteze la necesitatea măsurii solicitate, ce urmează să fie apreciată de instanță în raport de iminența producerii unui prejudiciu în patrimoniul contestatorului dacă măsura nu ar dispusă.
Textul articolului reglementează în mod expres situațiile în care suspendarea executării silite se impune, indiferent de situația debitorului, art. 718 alin. (4) instituind trei situații în care suspendarea este obligatorie, iar cauțiunea nu este necesară.
Suplimentar cererii de suspendare prevăzute de art. 718 alin. (1) c. proc. civ., care poate fi soluționată de către instanța de judecată, dispozițiile alin. (7) ale aceluiași text dau posibilitatea formulării unei cereri de suspendare provizorie a executării silite până la soluționarea cererii de suspendare.
În ceea ce privește efectele suspendării silite, generic, principalul efect al instituției constă în oprirea temporară a fluxului execuțional pe toată perioada cât durează suspendarea. Prin urmare, odată dispusă această măsură, procedura execuțională se va opri în stadiul în care se găsea anterior dispunerii suspendării, fără că actele efectuate până la acel moment să fie desființate.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro