Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 1 comentariu

Legea locuintei. Noile norme metodologice
25.09.2008 | JURIDICE.ro, BADEA CLIFFORD CHANCE

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 665 din data de 24 septembrie 2008 a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 1.097 din 18 septembrie 2008 privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii locuintei nr. 114/1996, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.275/2000.

Hotararea nr. 1.097 din 18 septembrie 2008 ("Hotararea") aduce o serie de modificari Capitolului II din Normele metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii locuintei nr. 114/1996 ("Normele metodologice") referitor la dezvoltarea constructiei de locuinte proprietate personala realizate cu sprijin financiar de la bugetul de stat.

Astfel, incepand cu data intrarii in vigoare a Hotararii, sursele de finantare si fondurile constituite in vederea finantarii construirii locuintelor proprietate personala realizate cu sprijin financiar de la bugetul de stat se vor evidentia in afara bugetelor consiliilor judetene, Consiliului General al Municipiului Bucuresti si ale consiliilor locale, dupa caz.

Modificari insemnate sunt aduse prevederilor din Normele metodologice referitoare la sistemul de finantare a construirii locuintelor sociale si a celor de necesitate. Astfel, in situatiile in care la unele blocuri de locuinte sociale si de necesitate se impune realizarea de spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta, pentru activitati comerciale, de prestari servicii sau altele asemenea, finantarea lucrarilor corespunzatoare se va realiza de catre viitorii beneficiari. Se introduce obligatia autoritatilor administratiei publice locale de a urmari ca in contractele de executie a celor doua categorii de locuinte sa fie cuprinse clauze speciale care sa prevada ca influentele in costurile pentru constructii, rezultate din depasirea termenului-limita de receptie, in conditii de inflatie, sa fie suportate de partea care a generat depasirea termenului respectiv. Verificarea situatiilor de lucrari si a stadiului fizic de executie se va efectua de comisii stabilite prin hotarare a consiliilor locale, respectiv prin Hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau dupa caz, prin hotarare a consiliilor locale ale sectoarelor Municipiului Bucuresti, din care vor face parte administratorii delegati de primar/primarul general si dirigintii de santier nominalizati de unitatile specializate in raspunderea carora a fost data derularea investitiei. In termen de 30 zile dupa aprobarea bugetului de stat anual Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, impreuna cu autoritatile administratiei publice locale, vor analiza si vor efectua prioritizarea investitiilor in constructia de locuinte sociale si de necesitate propuse a se realiza, si vor corecta in mod corespunzator programul de finantare ce consta in lista de obiective de investitii pentru respectivele categorii de locuinte.

In materie de finantare a constructiilor de locuinte, a locuintelor sociale si a celor de necesitate, constituirea, repartizarea si utilizarea sumelor la nivelul consiliilor locale, la nivelul Consiliului General al Municipiului Bucuresti si, dupa caz, la nivelul consiliilor locale ale sectoarelor Municipiului Bucuresti se atribuie in competenta autoritatilor administratiei publice locale, acestea avand obligatia de a urmari si de asigura respectarea prevederilor legale.

Un alt aspect de noutate il reprezinta si reglementarea procedurii pe care trebuie sa o urmeze consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucuresti sau consiliile locale ale sectoarelor Municipiului Bucuresti pentru primirea alocatiilor de la bugetul de stat cu destinatia finantarii constructiilor de locuinte.

Hotararea a intrat in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

Pentru STIRI.JURIDICE,

BADEA CLIFFORD CHANCE

Badea Clifford Chance

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti