Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Interviuri
Alina MATEI

Alina MATEI

Senior Editor JURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Zeno Sustac in dialog cu Andrei Savescu, despre mediere
26.09.2008 | JURIDICE.ro

Andrei Savescu: Tocmai ai lansat o carte. De ce?

Zeno Sustac: Este un proiect comun al meu si al colegului si prietenului meu, Claudiu Ignat. Era necesara, exista foarte putine materiale in Romania pe aceasta tema. Lucrarea este structurata in 8 capitole este o monografie care trateaza atat modalitatile de solutionare a conflictelor traditionale cat si cele alternative. Cartea prezinta evolutia solutionarii conflictelor de-a lungul timpului, evolutie influentata de traditii, credinte si zone geografice, in incercarea de a identifica nevoile lumii actuale mereu in schimbare. Pentru a intelege procesul decizional cu privire la alegerea metodei de solutionare a disputei, este necesara cunoasterea mecanismului complex al conflictului precum si optiunile pe care le au partile in solutionarea lui. Dintre toate aceste metode, sunt tratate in mod special medierea si negocierea, cele mai uzitate si eficiente variante de stingere a conflictul prin care partile isi satisfac interesele in mod eficient si durabil. Pe langa caracterul teoretic lucrarea are si un caracter practic oferind practicienilor din domeniul ADR o alta perspectiva asupra metodelor de solutionare a conflictelor.

Andrei Savescu: Spune-mi mai multe despre Congresul Uniunii Centrelor de Mediere, editia a doua. Am vazut multa lume luminata in weekend-ul trecut la Congres…

Zeno Sustac: Intr-adevar, simpla parcurgere a numelor invitatilor de onoare ai congresului ne fac sa credem ca acest eveniment s-a bucurat de un real succes. Ne-au onorat in mod deosebit mesajele transmise congresului de catre Presedintele Romaniei si Premierul Romaniei. Putem afirma cu certitudine, medierea va avea o vizibilitate diferita in Romania dupa acest eveniment. Si ca UCMR-ul si-a consolidat pozitia detinuta pe "piata" medierii din Romania. In calitate de PR si mai nou Director UCMR, pot spune ca am avut o oarecare contributie la ascensiunea Uniunii Centrelor de Mediere din Romania.

Andrei Savescu: Felicitari! Este o functie de mare responsabilitate. Spune-mi, ce se doreste a fi UCMR-ul? Un corp profesional al mediatorilor? Un fel de UNBR al mediatorilor?

Zeno Sustac: UCMR-ul este o federatie a centrelor de mediere din Romania. In fiecare judet exista cel putin un centru de mediere membru al Uniunii. Cu ocazia celui de-al doilea congres, Centrul Avocatilor Mediatori „Cristian Iordanescu” a devenit membru al UCMR. Mihail Neagoe, Adi Gavrila, Claudiu Ignat, Mihai Ghervase sunt doar cateva dintre cei care au facut ca acest proiect gandit cu ani in urma la Craiova sa aiba in acest moment amploare nationala. Pentru a-ti raspunde la intrebarea referitoare la corpul profesional, iti voi spune ca la congres, printre alti invitati de marca, a fost prezent si Thierry Garbi, Presedintele si Fondatorul Forumului Mondial al Centrelor de Mediere. Pana la infiintarea prin lege a unui corp profesional al mediatorilor (dupa modelul barourilor) UCMR-ul poate fi considerat un corp profesional al mediatorilor.

Andrei Savescu: Se fac bani din mediere in Romania?

Zeno Sustac: Da si nu! Deocamdata se fac bani din formare, mai putin din medierea propriuzisa. Totusi, "piata" incepe sa se miste si aici.

Andrei Savescu: De ce mediere si nu instanta?

Zeno Sustac: Cred ca o sa scriu o carte pe tema asta… Pentru ca e mai elegant, mai eficient, mai rapid si mai putin costisitor. Nimeni nu poate decide ce este mai convenabil pentru tine decat o poti face tu! Niciodata instanta de judecata prin hotararea pe care o va pronunta nu va cunoaste interesele si dorintele tale mai bine decat tine.

Andrei Savescu: Am o presimtire. Vei candida pentru un loc in Consiliul de Mediere?

Zeno Sustac: Nu doresc sa vorbesc despre acest subiect. Deocamdata avem un Consiliu care reprezinta interesele mediatorilor autorizati. La momentul potrivit voi decide. Sau am decis deja…

Andrei Savescu: Multumesc, Zeno, mult succes!

Zeno Sustac: Eu iti multumesc, Andrei.


Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.