Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Flux informații

Executarea hotararilor judecatoresti. Studiu de caz

29 septembrie 2008 | JURIDICE.ro, SoJust

Societatea pentru Justitie (SoJust) atrage atentia opiniei publice si a autoritatilor statului asupra nerespectarii hotararilor judecatoresti. Astfel, expertii SoJust au identificat mai multe situatii prin care autoritati centrale si locale nu s-au supus deciziilor defintive si/sau irevocabile ale judecatorilor.

Cel mai recent caz, ce a atras si ingrijorarea institutiilor europene, este cel privind Autoritatea de Reglementare in Comunicatii. Astfel, in decurs de 3 ani, Guvernul a adoptat trei acte normative prin care a modificat structura acestei institutii (transformand-o, pe rand, din ANRC in ANRCTI si apoi in ANC) pentru a ocoli decizii ale Curtii de Apel Bucuresti, respectiv ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin care s-a dispus reintegrarea in functie a presedintilor acestei autoritati.

Astfel, in anul 2005, primul ministru decide inlocuirea lui IS, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), cu IG. Atacand in justitie aceasta decizie, IS obtine o hotarare irevocabila prin care primul ministru este obligat la reintegrarea lui in functia de presedinte al ANRC. Imediat, Guvernul adopta o ordonanta de urgenta prin care ANRC este reorganizata in Autoritatea Na?ionala pentru Reglementare in Comunicatii ?i Tehnologia Informatiei (ANRCTI), al carui presedinte este tot IG, astfel incat reintegrarea nu mai putea avea loc.

In anul 2008 istoria se repeta: primul ministru il revoca din functie pe presedintele IG si il inlocuieste cu L.N. Atacand decizia in justitie, IG obtine in prima instanta dreptul de a fi reintegrat in functie. Pana la judecarea recursului, Guvernul adopta o noua ordonanta de urgenta prin care ANRCTI este reorganizata in Autoritatea Nationala de Comunicatii (ANC), al carui presedinte ramane LN. Situatia, nu fara precedent in Romania, a atras reactia Comisarului European privind societatea Informa?ional?, dna Viviane Reading, care a cerut explicatii cu privire la aceste schimbari.

SoJust a intocmit un studiu pe acest caz pe care il ataseaza prezentului comunicat. Concluziile asociatiei sunt ca in Romania independenta justitiei este incalcata si prin nerespectarea autoritatii hotararilor judecatoresti, hotarari care reprezinta scopul unui proces civil sau penal. Membrii asociatiei mai atrag atentia autoritatilor responsabile de executarea hotararilor ca exista mijloace civile si chiar penale de a se impune acest lucru. Nu in ultimul rand, expertii SoJust atrag atentia ca nu a existat nicio reactie din partea organizatiilor profesionale ale magistratilor si nici din partea Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la aceste situatii, ceea ce a dus la incurajarea perpetuarii lor.

Citeşte mai mult:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică