Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Conferința Tax & Law a pus pe masa de discuții noul Cod Fiscal și noile schimbări legislative ale anului 2015
09.04.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Fiscalitate, Telecom
JURIDICE - In Law We Trust

Tax&Law 2015Prezenta in cadrul celei de-a 14-a editii a conferintei Tax & Law, organizata de Business Review, Oana Iacob, Sef Serviciu, Directia de Legislatie in domeniul TVA din cadrul Ministerului de Finante, a vorbit despre principalele modificari ale legislatiei in materie de TVA. Unele dintre cele mai importante schimbari se aplica serviciilor de telecomunicatii, radiodifuziune si serviciilor electronice. Incepand cu 1 ianuarie 2015 s-au schimbat regulile referitoare la locul prestarii din punct de vedere al TVA pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, prestate de catre persoane impozabile stabilite in UE catre beneficiari – persoane neimpozabile din UE. Locul prestarii se considera locul unde este stabilit beneficiarul, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita, in cazul in care aceste servicii sunt prestate catre o persoana neimpozabila. Alte modificari legate de TVA, care intra in vigoare in acest an, au de a face cu stabilirea bazei impozabile a TVA, inregistrarea sau anularea inregistrarii in scopuri de TVA si taierea TVA la 9 la suta pentru pachetele de cazare, in functie de tipul de oferta turistica.

Un alt subiect intens dezbatut in cadrul conferintei a fost legat de aplicarea criteriilor de inregistrare in scopuri de TVA. Astfel, persoanele care solicita inregistrarea in scopuri de TVA trebuie sa depuna concomitent cu cererea de inregistare/mentiuni (formularele 098, 010 sau 099) si declaratia pe propria raspundere – Formularul 088, trebuind sa demonstreze atat intentia si capacitatea de a desfasura activitati economice. Formularul 088 trebuie sa fie prezentat nu numai de societatile care doresc sa se inregistreze in scopuri de TVA, dar si de companii care sunt supuse unor modificari de proprietate, a declarat Ioana Hockl, Partener ZRP Tax. „Companiile care au dovedit pana acum capacitatea de a desfasura activitati economice se afla in situatia de a avea numarul de inmatriculare TVA anulat, trebuind astfel sa se supuna acestui proces birocratic si discretionar inca o data. Acest lucru nu este normal”, a explicat Ioana Hockl.

In ultima perioada, prima pagina a ziarelor a fost ocupata de subiectul controalelor fiscale efectuate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Acesta a fost subiect de dezbatere si in cadrul conferintei, unde participantii au concluzionat ca desi aceste masuri reprezinta o veste buna in lupta impotriva evaziunii fiscale, ele au starnit totodata cresterea preocuparilor legate de abuzurile ANAF.

„Aceasta ramane o problema in Romania, faptul ca legile continua sa fie elaborate pentru companiile care deja respecta legea si nu ajung la cele care nu o fac”, a declarat Dragos Doros, Director, Taxation Services in cadrul KPMG. „In momentul in care autoritatile fiscale doresc sa infiinteze filtre pentru prevenirea evaziunii fiscale, ceea ce fac in realitate este sa seteze bariere pentru afaceri in general”, a adaugat Dragos Doros.

Luisiana Dobrinescu, Avocat, DOBRINESCU DOBREV SCA, a declarat, cu privire la controalele fiscale, ca autoritatile au in general abordarea „prezumtiei de vinovatie” si multe dintre masurile luate impotriva companiilor suspectate de nereguli fiscale nu sunt doar contraproductive, ci de multe ori chiar abuzive.

„Avem nevoie de legislatie pentru a sprijini lupta impotriva evaziunii fiscale, dar acest lucru nu ar trebui sa genereze victime colaterale. Legislatia existenta dezavantajeaza contribuabilii in relatia cu autoritatile fiscale”, a subliniat Luisiana Dobrinescu.

Noul Cod fiscal, odata ce va fi implementat, va introduce mai multe stimulente fiscale menite sa atraga noi investitori in Romania, insa slaba relatie dintre autoritatile fiscale si contribuabili actioneaza ca un contraargument. „Atitudinea ANAF fata de contribuabili este cel mai mare regres in incercarea de a convinge investitorii ca Romania este o destinatie buna de business”, a declarat Gabriel Biris, partener la Biris Goran SPARL.

Una dintre vestile bune in acest an pentru contribuabili are de a face cu impozitul pe profit. „Dupa mai mult de doi ani, normele pentru activitatile de cercetare si dezvoltare (R&D) au fost in cele din urma aprobate. Aceasta este cea mai importanta schimbare in domeniul impozitului pe profit si este una spre bine”, declara Florin Gherghel, Director al departamentului de Taxe, Noerr Finance & Tax. Unul dintre beneficiile companiilor care investesc in cercetare si dezvoltare reprezinta deducerea suplimentara de 50% pentru cheltuielile eligibile de R&D.

In cadrul celor doua sesiuni de keynotes si dezbateri ale conferintei Tax & Law, au fost de asemenea abordate si subiecte care au detaliat noutatile in materie de preturi de transfer, evolutiile in fiscalitate pe plan global, regimul holdingurilor in Romania, noutatile privind Codul de procedura fiscala si impozitarea PFA-urilor si a persoanelor fizice.

In cadrul panelurilor de discutii si-au spus cuvantul specialisti in domeniu precum: Oana Iacob, Sef Serviciu, Directia de legislatie in domeniul TVA, Dragos Doros, Director, Taxation Services, KPMG Romania, Gabriel Biris, Partner, Biris Goran SPARL, Dan Schwartz, Managing Partner, RSM Scot, Alexandra Smedoiu, Senior Manager, Consultanta Fiscala – PwC, Tax And Legal Services Leader Romania and South East Europe, Luisiana Dobrinescu, Avocat, DOBRINESCU DOBREV SCA, Florin Gherghel, Head of Tax Department, Noerr Finance & Tax, Mitel Spataru, Tax Manager, FiNEXPERT, Ioana Höckl, Partner, ZRP Tax, Silviu Badescu, Tax Director, NNDKP Tax Advisory Services, Alexandru Aron, Director Executiv Asociatia Freelancerilor, Cristina Saulescu, Tax Manager, PKF Finconta.

Evenimentul organizat de Business Review a fost la cea de-a 14-a editie in acest an si a avut loc la Hotel Howard Johnson, Bucuresti. Conferinta a fost structurata pe doua sesiuni de prezentari si discutii, in cadrul carora au fost dezbatute unele dintre cele mai de actualitate subiecte, continuate de o serie de workshop-uri dedicate si networking.

Avand deja o traditie de 13 ani si fiind totodata primul astfel de forum organizat in Romania, de catre Business Review, conferinta aduce in fiecare an cele mai importante noutati in materie de fiscalitate si legislatie, concentrandu-se pe dezbateri si aplicatii practice pentru mediul de afaceri.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti