Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti

ICCJ. Ucidere din culpă


10 aprilie 2015 | Paula VÂRBAN

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Asigurări, Drept penal, RNSJ

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că fapta conducătorului unui autoturism care nu a respectat regimul legal de viteză stabilit pentru sectorul de drum pe care circula, încălcând dispoziţiile art. 35 alin. (1) şi art. 48 din OUG nr. 195/2002, şi a accidentat victima care traversa neregulamentar strada, producând decesul acesteia, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de ucidere din culpă prevăzută în art. 192 alin. (1) şi (2) C. pen., care are corespondent în prevederile art. 178 alin. (1) şi (2) C. pen. anterior, instanţa stabilind proporţia culpelor în producerea accidentului. Mai mult decât atât, s-a reținut că, în cazul accidentelor produse de autoturisme, prin care s-a cauzat decesul victimei, asigurătorul de răspundere civilă este obligat în mod direct, conform art. 54 alin. (1) din Legea nr. 136/1995, în limitele prevăzute de dispoziţiile legale, la repararea prejudiciului cauzat părţii civile prin infracţiunea de ucidere din culpă săvârşită de asigurat, inclusiv la plata sumelor reprezentând daune morale. (Decizia nr. 352/A din 30 octombrie 2014 pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect uciderea din culpă)

Avocat Paula VÂRBAN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică