Secţiuni » Articole » Revista revistelor juridice
Revista revistelor juridice
JURIDICE

Rolul judecătorului în procesul civil în realizarea principiilor contradictorialității și al dreptului la apărare | Andreea Anamaria Chiș


13 aprilie 2015 | Ioana-Bianca TOFAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Lector. univ. dr. Andrea Anamaria Chiș a publicat, în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 1/2015, articolul intitulat: „Rolul judecătorului în procesul civil în realizarea principiilor contradictorialității și al dreptului la apărare”.

Principiul contradictorialității, ca o garanție a dreptului la apărare al părților din proces, presupune, în primul rând, ca acestea să cunoască existența procesului și termenele de judecată stabilite în vederea soluționării cauzei. Citarea are rolul de a le aduce la cunoștință aceste împrejurări.

Procesul se desfășoară, de regulă, cu citarea părților, așa cum rezultă din dispozițiile legale. Instanța nu poate hotărî asupra unei cereri decât dacă părțile au fost legal citate, cu respectarea cerințelor prevăzute de lege, în caz contrar fiind obligată să dispună amânarea judecății și refacerea procedurii de citare, sub sancțiunea nulității, precum și ale art. 219 C. proc. civ.

Excepțiile de la regulă pot fi grupate în două categorii. O primă categorie o constituie procedurile în cadrul cărora legiuitorul stabilește că o anumită cerere se soluționează fără citarea părților. O altă categorie de proceduri sunt acelea în cazul cărora legiuitorul lasă judecătorului posibilitatea de a aprecia dacă are sau nu nevoie de concursul părților în soluționarea unei cereri și, în funcție de aceasta, să dispună sau nu citarea acestora.

În alin. (7) al art. 22 ”Rolul judecătorului în aflarea adevărului”, legiuitorul vorbește despre puterea de apreciere a judecătorului și limitele acesteia. Judecătorul trebuie să-și exercite puterea de apreciere în mod diligent, ceea ce presupune ca, atunci când este cazul, să-și motiveze opțiunea, chiar dacă actul său nu mai poate fi supus cenzurii vreunei alte instanțe.

Dacă pentru părți este un drept acela de a-și expune punctul de vedere asupra oricărei chestiuni de fapt sau de drept invocate în cursul procesului de orice participant la proces, inclusiv de instanță din oficiu, pentru instanță constituie o obligație punerea în discuția părților a tuturor cererilor, excepțiilor, împrejurărilor de fapt sau de drept invocate.

Principiul contradictorialității trebuie văzut în strânsă legătură cu cel al oralității, deși contradictorialitatea poate fi asigurată și în scris, existând proceduri ce nu presupun prezența părților, excluzând, astfel oralitatea.

În ceea ce privește dreptul la apărare, acesta poate fi abordat dintr-o dublă perspectivă. Din punct de vedere al conținutului, acesta constă în posibilitatea părților de a fi încunoștiințate de existența procesului, de cuprinsul dosarului, de a-și exprima sau nu punctul de vedere cu privire la acesta, de a exercita sau nu căile de atac, sub acest aspect, dreptul la apărare coincide în mare măsură cu contradictorialitatea.

Încălcarea principiului contradictorialității atrage întotdeauna și încălcarea dreptului la apărare, însă există situații în care, deși a fost respectat principiul contradictorialității, dreptul la apărare este încălcat.

Importanța celor două principii se reflectă inclusiv în ordinea de soluționare a excepțiilor procesuale. Din această perspectivă, prima este întotdeauna lipsa procedurii de citare, pentru că soluționarea oricărei cereri sau apărări cu încălcarea acestei premise încalcă principiul contradictorialității sub celelalte aspecte.

Principul contradictorialității și cel al dreptului la apărare se află într-o strânsă legătură, presupunând din partea instanței o serie de atribuții referitoare nu doar la salvgardarea dreptului părții de a pune concluzii în legătură cu orice cerere, apărare, excepții, incident procedural invocate în cauză, ci și la asigurarea faptului că partea va pune concluzii în cunoștință de cauză, fie pentru că înțelege singură obiectul asupra căruia i se cere să se pronunțe, fie pentru că dispune de asistență juridică necesară realizării acestui scop.

În realitate, principiul contradictorialității distribuie echilibrat rolul părților și al judecătorului, părțile nu au doar drepturi, ci și obligații, alături de judecător, în legătură cu acest principiu fundamental al procesului civil.

Cu privire la principiul dreptului la apărare, rolul instanței dobândește noi valențe, judecătorul având obligația de a se asigura că partea beneficiază de o apărare adecvată.

Ioana-Bianca TOFAN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii