Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
10 comentarii

Justiţia lu’ Trăsnea. Justiţia română este administrată de nişte tâmpiţi
10.04.2015 | Gheorghe MOROȘANU

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Să mă explic, să exemplific.

De la Poiana Teiului la Piatra Neamţ sînt 80 de kilometri. Această distanţă a parcurs-o un căuzaş al Tribunalului Neamţ ca să „scoată copie” a unui act (o pagină) dintr-un dosar al său. Arhivara i-a spus că trebuie să plătească o „taxă judiciară de timbru de 1 leu. Omul s-a deplasat la Direcţia de taxe şi impozite a oraşului, unde funcţionara l-a întrebat: „De unde sînteţi?”; „De la Poiana Teiului”; „Deci nu puteţi plăti aici. Mergeţi la primăria comunei de domiciliu”. Niciun comentariu, nicio derogare, nicio altă variantă, nimic nu e posibil, decît cum s-a spus, asta-i legea.

Cu funcţionarul român nu ai altă variantă decît să faci cum spune el. Cu cel ce face legile, nu mai zic. De asta m-am convins şi eu, chiar şi eu, care am crezut multă vreme că pot revoluţiona lumea şi o pot modifica în stil liberal. ESTE LEGE, DOM’LE! Adică Ordonanţa Guvernului nr. 80/2013, care chiar aşa scrie. Aşadar, omul nostru a plecat acasă, a plătit la primăria pendinte şi s-a întors a doua zi la Tribunal cu chitanţa de 1 leu.

Bilanţ: 4 x 80 km = 320 km, adică 20 litri de combustibil, două zile pierdute din viaţă.

Revedeţi afirmaţia din titlu: dacă nu e aşa, eu sînt tîmpitul.

Gheorghe MOROŞANU
Judecător pensionar

PS: Pe timpuri (preistorice epoci) într-o cameră a Judecătoriei Piatra Neamţ era un birou unde se primeau taxele de timbru. Evident, nu era ceva bun. A fost desfiinţat.

PSS: Banii din taxele de timbru sînt produşi de noi, cei care facem justiţie. Normal ar fi să revină organelor de justiţie. Ştiţi unde merg în realitate aceşti bani? Nici eu.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti