Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Transportul de deseuri pe teritoriul Romaniei. Detalii
02.10.2008 | JURIDICE.ro, BADEA CLIFFORD CHANCE

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 672 din data de 30 septembrie 2008 a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 1.061 din 10 septembrie 2008 privind transportul deseurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul Romaniei ("Hotararea").

Hotararea stabileste procedura de reglementare si control al transportului pe teritoriul Romaniei al deseurilor periculoase si nepericuloase prevazute in anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 856/2002.

Conform Hotararii, transportul deseurilor se realizeaza numai de catre operatorii economici care detin autorizatie de mediu conform legislatiei in vigoare pentru activitatile de colectare/ stocare temporara/ tratare/ valorificare/ eliminare a deseurilor.

Transportul deseurilor periculoase se efectueaza de la generator sau detinator (definit in Hotarare "expeditor"), catre operatorul economic care realizeaza operatia de colectare,/stocare temporara/tratare, valorificare/eliminare, (definit in Hotarare "destinatar").

In anexele Hotararii sunt prevazute o serie de formulare necesare pentru desfasurarea procedurii de transport a deseurilor periculoase si nepericuloase.

Expeditorul va avea in vedere, pe cat posibil, la stabilirea destinatarului si al traseului de transport al deseurilor periculoase, respectarea principiului proximitatii, care presupune ca deseurile sa fie valorificate si eliminate cat mai aproape de locul de generare.

In cuprinsul Hotararii sunt prezente dispozitii referitoare la atributiile conferite agentiei judetene pentru protectia mediului in a carei raza teritoriala se afla instalatia de tratare/valorificare/ eliminare, in legatura cu transportul deseurilor periculoase.

Ruta de transport al deseurilor periculoase se stabileste de catre expeditor si transportator, avandu-se in vedere pe cat posibil ocolirea oraselor, se autorizeaza de catre inspectoratul pentru situatii de urgenta al judetului in a carui raza teritoriala se afla expeditorul, inscriindu-se in documentele de insotire ale transportului deseurilor periculoase.

Personalul angajat, inclusiv transportatorul deseurilor periculoase, trebuie sa detina echipament special si sa fie instruit asupra utilizarii acestuia, precum si pentru luarea primelor masuri de interventie in cazul unei poluari accidentale.

Deseurile periculoase care fac obiectul transportului trebuie sa fie ambalate si etichetate in conformitate cu prevederile legale referitoare la transportul marfurilor periculoase, ambalajele deseurilor periculoase reprezentand de asemenea deseuri periculoase care intra sub incidenta Hotararii.

In cazul in care deseurile periculoase sunt transportate de catre un detinator temporar in vederea colectarii sau stocarii temporare, transportul deseurilor periculoase se realizeaza in doua etape, etapa transportului deseurilor periculoase de la expeditor la detinatorul temporar al deseurilor periculoase care realizeaza colectarea sau stocarea temporara a acestora si etapa transportului deseurilor periculoase de la detinatorul temporar al deseurilor la destinatarul final al acestora care realizeaza tratarea, valorificarea sau eliminarea deseurilor periculoase.

Hotararea reglementeaza de asemenea procedura transportului deseurilor nepericuloase precum si cea a transportului deseurilor rezultate din activitatea medicala.

In cazul in care sunt incalcate prevederile Hotararii, persoanele raspunzatoare vor fi sanctionate civil sau contraventional, in cazul raspunderii contraventionale prevazandu-se ca pedeapsa principala amenda in limite cuprinse intre 3.000 lei si 30.000 lei, iar ca pedeapsa complementara, confiscarea mijlocului de transport destinat sau folosit la savarsirea faptei.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre personalul imputernicit din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile si Ministerului Internelor si Reformei Administrative, alaturi de personalul imputernicit din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Transporturilor, Ministerului Sanatatii Publice sau Ministerului Economiei si Finantelor, dupa caz, conform normelor acestor institutii.

Hotararea va intra in vigoare la 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial. La data intrarii in vigoare a Hotararii se abroga Ordinul ministrului agriculturii, apelor si mediului, al ministrului transportului, constructiilor si turismului si al ministrului economiei si comertului nr. 2/ 211/ 118/ 2004.

Pentru STIRI.JURIDICE,

BADEA CLIFFORD CHANCE

Badea Clifford Chance

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti