« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Avocatura este sarea si piperul libertatii
02.10.2008 | JURIDICE.ro, Gheorghe Groza

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Candidez pentru functia de Decan al Baroului Bucuresti.

Sunt ultimul candidat inscris pe lista ce a devenit definitiva, si pentru mine dupa multa munca de convingere.

Am fost acceptat la o saptamana si cateva zile dupa ce am fost respins de comisia de validare. Eram ultimul venit.

Cui sa ii fie frica de mine?

Toata aceasta epopee a mea cu candidatura, l-a facut pe un confrate sa ma asemuie cu Sorin Oprescu.

Poate e putin exagerata asemanarea.

Am inceput campania cu un handicap de timp enorm, fata de ceilalti contracandidati.

A fost o lupta si un zbucium care mi-a luat 12 zile, dupa ce lista definitiva din care eu lipseam era adusa la cunostiinta publica.

Ulterior am aflat ca aceia care cred in mine, care ma cunosc si ma apreciaza, vazind ca am fost singurul candidat respins, si-au indreptat optiunile de vot spre alt candidat, astfel ca am ramas si fara sustinerea unor avocati de caracter, care, daca eram acceptat de la inceput, ar fi fost alaturi de mine.

Sunt avocati tineri si mai presus, oameni de o inalta tinuta morala si cu un caracter puternic.

De ce spun asta ?

O spun pentru ca atunci cand am apelat la ei sa ma sustina, nu m-au mintit, declarand ca deja si-au dat cuvantul ca il vor sprijini pe un alt candidat, al carui nume nu il dau, petru ca au vazut ca sunt respins.
Sunt mandru ca am asemenea colegi.

Iti multumesc Olteanu Sebastian.
Iti multumesc Cristi Zaharia.

* * *

Gheorghe Groza

 

Eu cred ca avocatura este sarea si piperul libertatii.

Ai vazut o padure fara pasari cantatoare, cum iti inchipui un codru fara ele ?
Ai vazut o tara fara poeti ?
Se intelege o justitie fara avocati ?

PROFESIA DE AVOCAT ESTE O MARE PROFESIE

Suntem de profesie avocati. Avocati din toata fibra fiintei noastre, pe care natura a creat-o pentru aceasta mare profesie.

In mod natural, avocatul nu poate disparea din planul vietii sociale, oricat de mult si-ar dori acest lucru cei care vor sa-si impuna vointa in dispretul legii.

Noi suntem garantul libertatilor individuale si ultima speranta si ultimul bastion impotriva abuzurilor.

Avocatul inseamna indrazneala plus legea, dar daca nu esti generos, nu te arunca in lupta pentru ca in avocatura, daca nu dai totul, inseamna ca nu dai nimic si nu supravietuiesti in memoria celor ce i-ai ajutat, dupa ce dispari ca fiinta fizica.

PROTECTIA PROFESIEI SI A DEMNITATII FIECARUI AVOCAT IN PARTE

Este una dintre principalele obligatii ale Decanului, de a lua atitudine ferma, impotriva atacurilor discriminatorii la adresa profesiei, fie directe si venite, din partea fostilor nostri colegi de facultate, fie ei judecatori, sau procurori dar si din partea personalului auxiliar al acestora, fie indirecte, din partea unor avocati colegi de ai nostri, care prin comportamentul lor alimenteaza uneori atitudinea celor care ne discrediteaza ca profesie.

In calitate de Decan imi propun:

1. Sa incurajez ATITUDINEA de SOLIDARITATE intre AVOCATI, ca MASURA DE PROTECTIE A PROFESIEI pe care trebuie sa o manifestam constant, fata de toti aceea care aduc atingere demnitatii profesiei si a avocatului, fie ei politicieni, magistrati, jurnalisti sau oameni simpli, fata de care sa luam atitudine permanenta pentru protectia corpului avocatilor, si sa nu lasam nesanctionate orice atac constient sau inconstient la adresa noastra.

Imi doresc ca atunci cand un magistrat, are atitudine ireverentioasa fata de noi in salile de judecata, toti avocati care sunt de fata sa ia atitudine solidara si sa paraseasca sala de sedinta prezidata de acel judecator si insasi Decanul Baroului sa se prezinte si sa-l anunte ca in completul pe care il prezideaza, ca avocatii Baroului Bucuresti nu vor mai pune concluzii, pana nu isi va schimba atitudinea.

Protectia profesiei poate si trebuie realizata si din interior. In viitor imi pun sa punem accentul mai mult pe calitatea membrilor Baroului, trecand astfel de la acumularile cantitative la cele calitative.

Doresc sa dezvoltam in fiecare avocat mandria apartenentei la casta noastra a avocatilor.

2. DEMNITATEA PROFESIEI DE AVOCAT

Nu poate exista mandria de a fi avocat si de a apartine acestei caste, daca nu vom impune celorlalti respect fata de profesia noastra. Dar, respectul trebuie sa-l castigam impunandu-l prin felul in care ne prezentam, incepand cu atitudinea vestimentara si continuand cu pregatire profesionala, probitatea morala si nu in ultimul rand respectandu-i pe ceilalti.

3. SCHIMBAREA ONORARIILOR  MINIMALE

La inceputul vietii profesionale, traiesti cu sentimentul amar al incepatorului in asteptarea clientului care nu mai vine.

Cat de greu ne-a fost fiecaruia dintre noi si cat de greu este si azi unui incepator, care pe langa umilirea la care este supus de catre judecatori, grefieri, arhivari, mai vine si umilinta de zi cu zi a neajunsurilor financiare.

De aceea, in privinta onorariile minimale stabilite de UNBR, care sunt depasite, trebuie sa le adaptam astfel incat sa asigure un venit al incasarilor care sa ne permita sa ne respectam. Sa luam exemplu notarilor si executorilor judecatoresti si sa ne stabilim onorarii protectioniste.

Multi dintre avocati nu stiu sa faca un pret corect al muncii sale pe care o presteaza consumatorului de servicii juridice. De aceea, imi doresc, si voi ca Baroul Bucuresti sa stabileasca in mod amanuntit,  o GRILA DE TARIFARE care sa stabileasca onorarii avocatiale cu o limita  minima si una maxima, pe fiecare lucrare savarsita de avocat, ce este bine sa fie cunoscuta atat de avocat cat si de consumatorul de servicii juridice. Adica onorarii la vedere, asa cum practica si notari si executorii judecatoresti.

Unii avocati din Baroul Bucuresti lucreaza cu asemenea tarifare si lasa o impresie corecta asupra muncii prestate, care are efecte benefice si asupra profesiei noastre: alti avocati nu au asemenea repere unanim acceptate de toti confratii.

Cunoasteti cu toti modul de taxare al notarilor, executorilor judecatoresti, traducatorilor. Cunoasteti ca numai la angajarea unui avocat si stabilirea onorariului de proces, spre exemplu, clientul negociaza, se plange, vine prost imbracat ca sa impresioneze avocatul. De cele mai multe ori onorariile avocatului se fixeaza si dupa cum este imbracat clientul, ce masina are si cat are de castigat din proces.

La notar, taxele sunt cunoscute dinainte si clientul plateste atat cat i se cere si nu se poate spune ca un notar munceste mai mult ca noi si nici ca este supus la atatea  umilinte si incertitudini.

Sistemul este benefic,  mai ales pentru avocatii pledanti, dar nu prejudiciara nici marile case de avocatura, care pot taxa in mai multe modalitatii.

Acest sistem este foarte vechi, fiind practicat de multe tari din Uniunea Europeana.

Avantajul acestui sistem este ca se elimina concurenta neloaiala practicata de unii avocati, care aproape ca se prostitueaza pentru a agata un client, solicitand onorarii derizorii.

Un alt avantaj este acela ca se impiedica imixtiunea judecatorului, care intervine si sa modifica acest element important al mandatului avocatului, care este pretul muncii lui, de cele mai multe ori in dauna noastra

4. ELIMINAREA TOTALA A PENALITATILOR PERCEPUTE DE C.A.A. LA PLATA CU INTARZIERE A CONTRIBUTIILOR

Am fost mereu impotriva perceperii penalitatilor de intarziere la plata contributiilor. La Congresul UNBR din anul 2007, la Eforie, am fost singurul delegat al Baroului Bucuresti, care in plenul congresului am solicitat Presedintelui Gheorghe Florea, sa faca tot ce este posibil pentru eliminarea acestor penalitati-sanctiune. Am sustinut ca procentul de 0,5 %, pe zi de intarziere, este nu numai excesiv, dar si neproductiv si nu iti atinge scopul.

Am gasit intelegere la Presedintele UNBR, astfel ca la Congresul din 2008, de la Costinesti, procentul a fost stabilit la 0,15 %, pe zi de intarziere.

Voi milita pentru eliminarea totala a acestor penalitati, avand si dand in acelasi timp Presedintelui UNBR, tot sprijinul pentru realizarea acestui deziderat.

5. REFORMA CORPULUI PROFESIONAL

Este una dintre prioritatile Dl. Gheorghe Florea, Presedintele UNBR, pe care o imbratisez cu mult entuziasm si doresc sa fiu printre Decani care o vor pune in opera. 

6. REINVIEREA PASARII PHONIX A "DACIADEI JURISTILOR", SUB DENUMIREA DE "TRACIADA JURISTILOR"

Pentru tinerii avocati, aceasta eveniment poate nu are nici o semnificatie, nu trezeste nici o amintire, insa va asigur ca in privinta acestei manifestari si tineretea este un dezavantaj, in sensul ca nu ati apucat sa traiti asa ceva.

Pe scurt, aceasta manifestare a avocatilor si in general a juristilor avea loc anual inainte de 1989, fiind organizata de Baroul Bucuresti, insa sufletul ei era unul dintre avocati de marca ai Baroului, domnul LIMONA ALEXANDRU, Vicepresedinte al Uniunii Juristilor din Romania.

Daciada Juristilor, avea loc anual, in luna septembrie, in Poiana Brasov, incepand de joi si terminandu-se duminica si strangea la olalta juristi, magistrati si avocati din barourile din tara.

Seara se organizau la Cazinoul din Poiana spectacole teatrale, muzicale, pantomima, turneuri de tenis, sah, table, campionate de fotbal intre barouri, castigatorii fiind premiati si popularizati. Era un fel de Olimpiada a juristilor.

Evenimentul ne oferea prilejul sa ne intalnim cu colegii de facultate din orasele mai indepartate ale tarii, pe care riscam sa nu-i mai vedem, si trezea amintirile studentiei sau ale Daciadei precedente.

Din pacate, dupa anul 1998 nu stiu din ce motiv s-a renuntat la aceasta actiune a noastra. O data cu disparitia Daciadei, ne-am instrainat tot mai mult unii de altii, astfel ca acum se pune problema stringenta a strangerii randurilor in fata atacurilor de tot felul.

O data cu Daciada a disparut si unitatea profesiei, fapt ce a avut consecinte pe termen lung, pe care le simtim din plin, cu toti acum. De asemenea, a disparut si sentimentul apartenentei la casta profesionala respectata.

Era si continui sa cred ca va deveni un eveniment mult asteptat si un prilej de socializare si solidarizare a tuturor profesiilor juridice. Ea va avea menirea de a asigura coeziunea avocatilor si astfel, cred eu, se va evita conflictele intre membrilor Baroului Bucuresti.

Imaginea Daciadei, cazuta in adancul, uneori de nepatruns a memoriei mi-a fost readusa la suprafata in dupa amiaza  frumoasei zile de joi 2 octombrie 2008, de mai tanarul meu coleg, avocatul  Vasile  Roman, cu care dupa  e s-a inchis Tribunalul Mare, pe scarile din fata ale acestuia, incalzindu-se la soarele de toamna tarzie, imi spune, citez: "nu pricep de ce conducerea baroului nu organizeaza evenimente, care sa dea prilejul avocatilor sa socializeze, sa se cunoasca si sa traiasca si altceva decat lupta si confruntarea la bara".

Asa este.

Suntem depozitarii unor conflicte care nu ne apartin, dar care ne afecteaza. Tot spatiul judecatoriilor, in care traim zi de zi este umplut de energii negative, fara sa constientizam cat de nociv este pentru sanatatea noastra fizica si mentala.

Cred din toata fiinta mea ca "macar o data la un an" putem sa traim si sa gandim altfel.

Am dat dreptate colegului avocat si i-am promis ca in situatia in care voi fi incarcat cu responsabilitatea conducerii Baroului Bucuresti voi organiza in anul 2009 acest eveniment.

Avocat Gheorghe Groza

 
Secţiuni: Data protection, Opinii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD