Robert Bălașa: Dreptul este linia cea mai scurtă pe care o putem trasa între drepturi și obligații
14 aprilie 2015 | Ioana LIVESCU
Ioana Livescu: Buna, Robert. Anul III, Facultatea de Drept, Universitatea din București. De ce Drept? Când te-ai hotărât să urmezi Dreptul și ce a fost hotărâtor în luarea deciziei?
Robert Bălașa: Dreptul este linia cea mai scurtă pe care o putem trasa între drepturi și obligații. Să nu mă înțelegi greșit, însă, dreptul nu este o linie care desparte aceste două puncte, ci o linie care le unește. De ce Dreptul? Pentru că l-am perceput ca pe o modalitate de a înțelege binele și răul, iar când am realizat că între acestea două se desfășoară întreaga viață a oamenilor, m-am hotărât să urmez acest drum al dreptății. O dreptate însă care trebuie să se sprijine pe adevăr, pentru că dreptatea fără adevăr nu valorează nimic. Hotărâtoare în luarea deciziei a fost și biblioteca părinților mei, plină cu cărți de drept pe care am avut curiozitatea să le răsfoiesc la momentul acela și pe care o să le citesc mult timp de acum înainte.
Ioana Livescu: Cea mai atractivă materie de până acum din cele studiate?
Robert Bălașa: Cu siguranță cea mai plăcută materie pentru mine rămâne Dreptul Internațional Public, dintotdeauna am fost interesat să aflu regulile după care statele se ghidează în raporturile dintre ele, pe lângă aceasta, am manifestat mereu un interes pentru cunoașterea altor popoare și chiar sunt surprins de procesul prin care încă se formează state noi și se schimbă granițele cunoscute în secolul XXI. O a doua materie care mă atrage este Dreptul civil, probabil pentru complexitatea sa și nenumăratele posibilități de interpretare și asociere a acestor norme.
Ioana Livescu: Mai ești interesat de Diplomație? Ai fost la un curs (Diplomație și Siguranță Națională) și la o școală de vară (New Perspectives on Diplomacy). Te-ai gândit că, într-o bună zi, vei deveni mare diplomat sau ai fost curios ce posibilități îți oferă diplomația?
Robert Bălașa: Sunt interesat de orice construcție în domeniul dreptului, iar diplomația rămâne în continuare un domeniu de referință. Cursurile de diplomație au fost benefice pentru a lua un prim contact cu profesioniștii și diplomații de carieră, iar școala de vară la care am participat a fost într-adevăr o ocazie de a pune în practică teoria și de a interacționa cu studenți străini în domeniul politicii externe. M-am gândit desigur, ca orice student care încearcă să-și stabilească și să atingă ținte importante încă de la începutul drumului, că voi deveni un diplomat și păstrez cumva deschisă această cale chiar dacă momentan am alte planuri.
Ioana Livescu: Abraham Lincoln spunea: „Diplomaţia este arta de a-i lăsa pe alţii să facă de bună voie… ceea ce le spui tu” – Ai fost pus vreodată într-o astfel de situație?
Robert Bălașa: Abraham Lincoln a fost un învingător. Vedeți, a ridicat diplomația la rang de artă. Arta persuasiunii, arta oratoriei, arta mânuirii informațiilor sunt doar câteva dintre abilitățile ce pot aduce victorii în domeniul politicii externe. Referitor la mine, am fost pus într-o astfel de situație când am avut șansa de a lua parte la simularea unor runde de negocieri diplomatice, care m-au ajutat să înțeleg amploarea și nu în ultimul rând importanța acestui domeniu, și spun important pentru că dinamica relațiilor internaționale ne influențează viața de zi cu zi, în fiecare clipă, mai mult decât am crede noi.
Ioana Livescu: Cum a fost interviul pentru internship-ul la Societatea de Științe Juridice?
Robert Bălașa: Interviul pentru Societatea de Științe Juridice a fost primul meu interviu serios. Eram la început de drum, anul I. Interviul a constat într-un test de logică și o discuție liberă cu interlocutorii mei. Acest internship mi-a dat șansa de a mă dezvolta într-un mediu competitiv și desigur de a mă menține conectat direct la nucleul percepției juridice din România. Pot spune chiar că a reprezentat o etapă importantă în maturizarea modului meu de gândire.
Ioana Livescu: Ești responsabil de un proiect foarte interesant dezvoltat de JURIDICE.ro și anume TopLegal. Cum te înțelegi cu echipa, ce fac ei, cine sunt?
Robert Bălașa: Da, TopLegal este un proiect relativ tânăr dezvoltat de JURIDICE.ro, ce are ca scop diseminarea informațiilor din mediul legal și de business din România, fiind destinat vorbitorilor de limbă engleză și desigur vorbitorilor de limbă română interesați de engleza juridică sau de afaceri. Membrii echipei TopLegal sunt în mare parte studenți care au trecut prin internship-ul SSJ, cu o predilecție spre limba engleză, activitatea principală a acestora constând în traducerea sau rezumarea unor texte scrise. Cu privire la relațiile cu colaboratorii TopLegal, pot spune doar că rezonăm pe aceeași frecvență și suntem cu toții dedicați acestui proiect.
Ioana Livescu: Să revenim la Facultate. Cum înveți? Preferi biblioteca sau liniștea casei?
Robert Bălașa: Prefer biblioteca chiar dacă nu îmi oferă liniștea de acasă, îmi oferă prospețime pentru minte și mă motivează când învăț cot la cot cu încă 100 de studenți, am senzația că facem front comun și suntem o echipă care luptă pentru aceeași cauză, chiar dacă nu ne cunoaștem. Aici, în bibliotecă, simți o energie extraordinară care te face să vrei să cunoști mai mult.
Ioana Livescu: Ce profesori îți întăresc convingerea că ești pe drumul cel bun? Că e bine că faci școala de Drept?
Robert Bălașa: Domnul profesor Valeriu Stoica este pentru mine un model de inspirație, de la care am învățat să descopăr tainele Dreptului civil și nu numai, un profesor desăvârșit la ale cărui cursuri găseam legături minunate între raporturile de drept privat și poezii, prelegeri despre fericire, filozofie și multe alte sfaturi care desigur îmi întăresc convingerea că fac ceea ce îmi place.
Ioana Livescu: Ce orașe din țară și din afară țării te-au impresionat și de ce?
Robert Bălașa: Din țară m-au impresionat orașele cu o istorie bogată și cu o arhitectură estetică precum Sibiu și Brașov. Desigur și Bucureștiul îmi place pentru că este un oraș în continuă schimbare în care spontaneitatea este întotdeauna surprinzătoare. În afara țării cred că orașul Brugge este cel care m-a impresionat cu o stare de fericire continuă și buna-dispoziție a oamenilor.
Ioana Livescu: Și la anul, când o să termini cursurile, încotro?
Robert Bălașa: Înainte, tot înainte! Voi urmări promovarea examenului de intrare în profesia de avocat și voi rămâne deschis tuturor oportunităților pe care sper să le observ la timp și să le valorific.
Ioana Livescu: Mulțumesc, Robert, pentru interviu! Un mesaj, te rog, pentru toți studenții care ne urmăresc.
Robert Bălașa: Să fie mai buni, mai fericiți, în continuare onești și întotdeauna conștienți că în acest domeniu al dreptului în JURIDICE.ro au un partener de nădejde.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro