Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
 1 comentariu

ICCJ. Contract nenumit vs. contract de antrepriză
14.04.2015 | Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât, într-un litigiu desfășurat sub imperiul vechiului Cod civil, că încheierea unui contract în forma simplificată nu justifică prin sine concluzia că acel contract este unul nenumit, de natură să justifice sustragerea sa din categoria contractelor cu reglementare expresă. În acest sens, nu poate fi considerat automat nenumit un contract dacă prin conținutul său acesta stipulează o clauză specifică unui contract determinat și reglementat ca atare, împrejurare dedusă din simplul fapt al neîncheierii acelui contract în forma scrisă și al stabilirii conținutului său prin mijlocirea altor probe decât înscrisurile. În speță, a fost probat conținutul contractului dintre părți ca reprezentând ordinul pârâtei de executare a unei construcții, urmat de executarea sa, fie și în parte, de către pârâtă, ceea ce justifică calificarea acestuia ca fiind un contract de antrepriză. Înalta Curte a reținut, însă, că în cauză nu a fost realizată proba prețului contractului, astfel că în lipsa determinării prețului antreprizei ca element esențial al contractului sinalagmatic, contractul este lovit de nulitate. (Decizia nr. 3814 din 2 decembrie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pretenții)

Notă: În conformitate cu prevederile art. 1854 alin. (2) NCC, atunci când contractul de antrepriză nu cuprinde clauze referitoare la preţ, beneficiarul datorează preţul prevăzut de lege ori calculat potrivit legii sau, în lipsa unor asemenea prevederi legale, preţul stabilit în raport cu munca depusă şi cheltuielile necesare pentru executarea lucrării ori prestarea serviciului, avându-se în vedere şi uzanţele existente.

Corina CIOROABĂ

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “ICCJ. Contract nenumit vs. contract de antrepriză”

  1. Silvia NICOLESCU spune:

    Va rog sa-mi spuneti si mie daca, intr-un proiect POSDRU, se poate incheia un contract de antrepriza intelectuala si ce implica asta. Am fost admisa in urma unui apel de selectie si m-am trezit in fata acestui tip de contract, cu toate ca pozitia mea in proiect este de expert pe termen scurt (2 luni), iar in contract ma numesc „antreprenor” (desi nu sunt). Am citit fel de fel de informatii, dar nu am gasit nimic concret. Mentionez ca am mai lucrat in proiecte POSDRU, dar este prima oara cand ni s-au pus in fata aceste contracte. Va multumesc!
    Cu respect, prof. psiholog Silvia Nicolescu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.