ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Tradiția populară românească – izvor de veșnicie
14.04.2015 | Rodica Aida POPA


În fiecare zi trăim veșnicia începutului și sfârșitului care se contopesc și se repetă ciclic.

Așa și cu anotimpurile care se succed într-o firească rotație, care marchează existența noastră.

Renașterea spiritualității românești își are izvorul în tradiția populară, în care lutul pământului frământat de olar și ars dobândește viață prin creație, așa încât ulciorul umplut cu apă devine nesecat izvor al existenței ființei noastre.

Lemnul ales și meșteșugit cu artă capătă viață și devine nai, căruia artistul îi conferă o muzicalitate, ce taie respirația celui care îl ascultă, căci artistul lemnar îi dăruiește artistului muzician comoara făurită cu migală pentru ca noi cei care ascultăm glasurile reunite ale lor să vibrăm etern.

Artista care coase cu migală modelele geometrice, romburi sau cercuri, brâuri și funii împletite universale și infinite în culori vegetale da viață iilor, fotelor, ilicelor, într-un cuvânt costumelor populare care îmbrăcate și jucate devin tablouri vii prin hore, ale satelor românești.

pozăOuăle încondeiate sunt biserici ale credinței, căci oul înseamnă începutul existenței noastre, iar pictat cu formele geometrice în linii, cruce, funie, brăduț, dobândește sacralitate, culorile, motivele ilustrând în miniatură bucuria renașterii spirituale.

Sufletul românesc se încarcă în mod firesc de frumusețe sacră prin lemn, apă, lut, credință, purificându-se etern, vibrând pe aceste meleaguri veșnic.

Cea mai importantă bogăție de autenticitate este tradiția populară care rămâne impregnată în ființa noastră prin limbă și credință, două pietre unghiulare care definesc acest popor.

Românitatea noastră va dăinui, pentru că spațiul în care trăiește este alimentat etern de vibrația cea mai pură a iubirii, generozității și recunoștinței, care se clădește prin trăinicia și simplitatea gesturilor, cuvintelor și faptelor care conferă solidaritate comunității.

Arta populară românească este cheia sufletului și ființei acestui popor, care alimentează fibra sa autentică în mod permanent.

Acum, când primăvara își reintră în drepturile ei, ciclurile firești ale anotimpurilor se îmbogățesc cu noi coordonate ale artei populare, sub diferite forme, prin joc și cântec, prin tradiții regionale, care acum sunt redescoperite și puse în practică, adunând sâmbetele și duminicile comunitățile rurale la un loc, deschizând comunicarea sufletească, prin schimbul ideilor, al bunurilor, întărind apartenența unuia altuia.

Bogăția spiritualității românilor este dată și de credință, cea mai puternică legătură care definește existența noastră, care se concretizează prin preceptele urmate de fiecare, zi de zi.

Fiecare din noi suntem moștenitorii unui tezaur de artă populară pe care o avem genetic dobândită prin apartenența la acest pământ impregnat de vibrație, îmbogățit prin aerul și muzicalitatea pădurilor și apelor, care ne înnobilează prin autenticitate.

Bucuria, optimismul, iertarea și toleranța sunt virtuți ale românului, care îl definește, fiind dobândite prin arta civilizației și culturii populare, izvor de veșnicie.

Judecător dr. Rodica Aida POPA
Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate