Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Proiectul profesional de candidatură pentru funcția de Consilier în Baroul București
14.04.2015 | Gabriela Gyongy MIHUȚ

JURIDICE - In Law We Trust

În anul 1992 deveneam studentă a Facultății de Drept a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj. Nu știam prea multe despre avocatură însă eram extrem de mândră de faptul că am realizat cu succes primii pași către profesia de avocat care se bucura de un statut special. Am exclamat cu mândrie, ca și dumneavoastră probabil: ”Sunt avocat!”.

Au trecut mulți ani de atunci, ani soldați cu multe experiențe inerente, uneori neplăcute, ale activității de avocat: relația de multe ori delicată cu instanțele de judecată, orele îndelungi petrecute în instanță, frustrarea trăită de cele cinci minute în care ți se permite să pledezi, cea trăită de statul la rând la arhivele instanțelor sau la registratură, instabilitatea legislativă, termenele mari în instanță, pierderea posibilității avocatului de a certifica contractele de vânzare-cumpărare de imobile ca urmare a modificărilor dispozițiilor legate de Cartea Funciară, frustrarea trăită la ANPC atunci când, însoțindu-mi clientul, nu am fost tratată cu importanța cuvenită unui profesionist, taxele mari pentru stagiari, practica neuniformă și ar mai fi multe de menționat.

Sigur că sunt și experiențe frumoase și anumite situații care s-au schimbat, există și contextul care mă determină să afirm că este momentul și este posibil să construim un sistem de avocatură modern. A nu se înțelege că nesocotesc tot ceea ce a însemnat avocatura până acum, însă apreciez că ultimii doi ani reprezintă ani de schimbare în tot ceea ce înseamnă sistemul judiciar, avocatura trebuie să i se adapteze, iar problemele avocaților trebuie să-și găsească rezolvarea.

De ce candidez? Întrucât am trăit alături de dvs. toate aceste experiențe, vreau să depun toate eforturile necesare în vederea eliminării acestora și realizării unei construcții benefice pentru toți actorii implicați și, totodată, întrucât sunt printre candidați care au experiență și rezultate în conducerea unei profesii. Această experiență m-a învățat că nu este simplu să conduci o breaslă, să faci față tuturor provocărilor existente pe piață, să așezi profesia cât mai avantajos pe cadrul legislativ existent sau în curs de adoptare și totodată în mediul concurențial în care există și alte profesii care au interese concurente.

Prin urmare, îmi propun ca în mandatul din 2015-2019 să întreprind măsurile necesare în vederea atingerii următoarelor obiective:

1. Creșterea imaginii și statutului avocatului în raport cu sistemul de justiție prin:
– construirea dialogului cu forurile de conducere din domeniul magistraturii și Ministerul de Justiție, în vederea acceptării avocatului drept partener în actul de justiție (judecată sau cercetare penală).
– obținerea consultării forurilor de conducere ale profesiei cu ocazia modificărilor legislative care afectează sau interesează profesia;
– luarea în considerare a specificului activității avocaților la fixarea termenelor de judecată și fixarea de ore pentru strigarea cauzei;
– intervenția activă în toate modificările legislative care vizează profesia. De exemplu, în modificările Codului Fiscal și a Codului de procedură fiscală, în legislația privind sistemul asigurărilor de sănătate, în legislația privind protecția consumatorului, în modificările Codului de procedură civilă și ale Codului de procedură penală etc.;
– promovarea corespunzătoare a profesiei;
– colaborarea pe baze continue cu celelalte profesii.

2. Ușurarea activității avocaților prin:
– demersuri la nivelul Ministerului Justiției și CSM în vederea introducerii sistemului de arhivare electronică, care să permită avocaților accesul la dosarele în care au calitate de avocat, pe baza unei parole transmise prin citație, sistem practicat, de altfel, de Curtea Constituțională.

Un asemenea sistem permite avocatului să consulte și să descarce în orice moment documentele din dosar fără a fi nevoit să se deplaseze la sediul instanțelor și totodată să evite deficiențele constând în: termenele de procedură largi, lipsa comunicării documentelor în termenul legal, amânarea judecării cauzei etc.

Acest sistem trebuie însoțit de posibilitatea comunicării electronice a documentelor de către avocat și către avocat.

Toate acestea sunt permise de Strategia de Dezvoltarea a Justiției pe 2015-2020.

Termene mai scurte de judecată și pentru judecata în Camera de Consiliu.

atragerea de fonduri europene în vederea susținerii activității baroului și reducerea cotelor plătite de avocați;
– un regim fiscal, inclusiv din punct de vedere al declarațiilor, mai ușor în special pentru avocații începători;
– respectarea confidențialității relației avocat-client la vizitele în penitenciar și respectarea dreptului la apărare, inclusiv prin eliminarea atitudinilor de împiedicare a studierii dosarelor în faza de cercetare penală.

3. Avocații stagiari, avocații care asigură asistența juridică din oficiu și asistența judiciară gratuită prin:
– două cursuri de formare profesională continuă gratuite pe an;
– programe de formare în sistemele de drept ale altor state;
– onorarii mai mari și plătite la timp, pentru avocații care asigură apărarea din oficiu sau asistența judiciară gratuită.

4. O structură a Baroului București care să cuprindă și departamentele de promovare și fonduri europene, prin intermediul cărora să se realizeze promovarea și să se acceseze fonduri

5. Consultarea avocaților cu ocazia luării deciziilor importante pentru profesie prin sistemul consultării publice sau al comisiilor consultative, sistem care este un instrument util pentru avocați.

Avocat Gabriela Gyongy MIHUȚ
Baroul BucureștiPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.