Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Marius Vicențiu Coltuc: Decanul Baroului București ar trebui sa fie un exemplu de manager pentru profesie și nu neapărat o somitate a avocaturii


15 aprilie 2015 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

* JURIDICE.ro s-a adresat candidaților la demnitatea de Decan al Baroului București adresându-le câteva întrebări, pentru ca avocații să-i cunoască mai bine. Publicăm răspunsurile în ordinea în care le primim.

Alina Matei: Multumim ca ati acceptat sa acordati un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. De ce ati decis sa candidati pentru demnitatea de Decan, cea mai inalta functie din cadrul Baroului Bucuresti?

Marius Vicentiu Coltuc: Reactia principala a mea in vederea candidaturii a fost determinata de lipsa, as spune cronica, de comunicare a Baroului cu avocatii sai. Mai mult, cred ca a sosit timpul pentru schimbarea de generatii, sa depasim cutuma ”la vremuri noi, tot noi”. Anul 2015 ar trebui sa fie in avocatura “momentul zero”, cand toate departamentele Baroului ar trebui “restartate”. Cand am luat aceasta decizie, unii colegi credeau ca nu am nicio sansa, ca lucrurile deja sunt aranjate, insa ma incapatanez sa cred ca anul 2015 va fi anul schimbarii si de generatii si de gandire. Va dau un singur exemplu: castigarea alegerilor de catre domnul Razvan Burleanu la FRF, cand nimeni nu ii dadea nicio sansa de a castiga. Si exemplele pot continua.

Alina Matei: Avocatii bucuresteni trebuie sa aleaga dintre 16 candidati. Este bine ca si-au depus candidatura asa multi colegi avocati?

Marius Vicentiu Coltuc: Si in 2008, respectiv 2011, a fost tot cam acelasi numar de candidati. Nu este o surpriza ca in 2015 sa avem 16 candidati. Problema este ca 90% din cei 16 au tot candidat din 2008 incoace. Baroul Bucuresti are 9.703 de avocati cu drept de exercitare a profesiei si un numar de 16 nu pot spune ca este un numar mare.

Alina Matei: Credeti ca printre candidati se numara si candidati in sustinerea adevaratului candidat?

Marius Vicentiu Coltuc: Exista cel putin 5 candidati “iepure” care sustin indirect pe alt candidat. Acestia cu siguranta vor declara public inainte de alegeri ca sustin un anume candidat. Ideea este cu acesti candidati ca pur si simplu isi bat joc de optiunea colegilor avocati, dar cum Regulamentul de organizare a alegerilor nu interzice aceste lucruri, atunci ele sunt “legale”.

Alina Matei: Dintre cei 16 candidati, doar o colega avocat si-a depus candidatura. Prefera avocatii sa fie condusi de un barbat avocat. Sau nu a venit vremea femeilor avocat?

Marius Vicentiu Coltuc: In Baroul Bucuresti exista peste 70% femei avocat. M-as fi bucurat, si chiar votat, sa avem un candidat-femeie cu sanse reale de a fi ales. In 2015 nu pot spune ca a venit vremea decanului-femeie din simplul motiv ca trebuie sa alegem din candidatii validati.

Alina Matei: Spuneti-ne, va rugam, cateva din ideile proiectului pe care l-ati gandit pentru functia de Decan. Ce intentii aveti? Care sunt scopurile, obiectivele? Ce doriti sa faceti?

Marius Vicentiu Coltuc: Ideea principala a programului electoral al avocatului Marius Vicentiu Coltuc este de a asculta si rezolva problemele oamenilor si de aceea intreaga campanie electorala se va desfasura pornind de la intrebarile colegilor avocati.
De aceea, pe site-ul de campanie veti gasi postate intrebarile primite de la colegii avocati.

Program electoral candidat Marius Vicentiu Coltuc 
Principalele puncte ale programului:
– crearea Cabinetului de Avocat Virtual
– eliminarea TVA pentru avocati
– sustinerea adoptarii unui Cod deontologic al avocatilor si al magistratilor
– crearea dosarului profesional online al avocatului
– accesul online pe baza de user si parola la sistemul ECRIS
– chemarea in judecata directa a Baroului Bota pentru eliminarea acestuia.

Sustin “momentul zero” in avocatura in 2015. Ce ar insemna pentru fiecare dintre noi, stimati/e colegi/e avocati/e, un “moment zero” in avocatura? Momentul zero ar trebui sa insemne pentru Baroul Bucuresti intarirea increderii in acest barou si sporirea eficientei acestuia. Momentul zero ar trebui sa insemne rezolvarea definitiva a problemei avocaturii clandestine. Momentul zero ar trebui sa insemne o mai mare autonomie fata de UNBR. Momentul zero ar trebui sa insemne un nou inceput, cu oameni si structuri noi. Momentul zero a trebui sa insemne sa fim mai uniti noi, avocatii din Baroul Bucuresti.

Alina Matei: Care apreciati ca sunt principalele probleme cu care se confrunta avocatii din Baroul Bucuresti? Care sunt solutiile? In puterea cui sunt solutiile?

Marius Vicentiu Coltuc: Principalele probleme ale avocatilor din Baroul Bucuresti ar fi:
– lipsa de comunicare a organelor de conducere cu avocatii sai
– lipsa unui sistem informatic bazat pe user si parola pentru a avea acces la dosarele de instanta (putem solicita gratis de la Curtea de Apel Cluj)
– existenta avocaturii clandestine in 2015
– lipsa de transparenta in luarea deciziilor de catre organele de conducere
– subordonarea exagerata a Baroului Bucuresti fata de UNBR
– taxele, inca extrem de mari, pentru avocati
– plata cu intarziere de 4 luni a onorariilor pentru avocatii care participa la oficii
– inexistenta unor solutii reale pentru sprijinirea tinerilor avocati. Si multe altele…

Lista cu probleme reale primite de la avocati este disponibila aici.

Solutiile ar fi, din punctul meu de vedere, un “moment zero” in avocatura, cand ar trebui sa se faca o schimbare reala pe fiecare departament al Baroului. Decanul, conform Legii nr. 51/1995, modificata, are destul de putine atributii in realizarea acestor deziderate. As putea spune ca doar “ordonantarea cheltuielilor Baroului” ar fi principala atributie a Decanului. Insa, trebuie unite fortele intre principalele organe de conducere a Baroului (Decan, Consiliu si Adunarea Generala) pentru realizarea unui deziderat comun si anume: schimbarea in bine a celui mai mare Barou din tara.

Alina Matei: Cum ar trebui sa fie Decanul celui mai mare barou din tara? Un profil scurt, va rog.

Marius Vicentiu Coltuc: Decanul Baroului Bucuresti ar trebui sa fie un exemplu pentru toti decanii din tara prin implicarea reala in problemele avocatilor. Decanul Baroului Bucuresti ar trebui sa asculte zilnic problemele avocatilor, nu la 4 ani. Decanul Baroului Bucuresti ar trebui sa apare avocatii daca celelalte organe de conducere savarsesc abuzuri. Decanul Baroului Bucuresti ar trebui sa fie un exemplu de manager pentru profesie si nu neaparat o somitate a avocaturii.

Alina Matei: Va cunoasteti contracandidatii? Daca nu ati candida, pe cine ati vota?

Marius Vicentiu Coltuc: Imi cunosc contracandidatii, pentru ca majoritatea dintre ei tot candideaza din 2008. I-am vazut si alesi, le-am vazut si “realizarile” din 2008 pana in 2015. Daca nu as candida, as alege o persoana care nu a participat pana acum in calitate de candidat la alegeri (acum imi este destul de greu, chiar imposibil sa gasesc acea persoana pe listele de candidati).

Alina Matei: Care dintre decanii de pana acum ai Baroului Bucuresti considerati ca si-a facut cel mai bine treaba?

Marius Vicentiu Coltuc: Idealul de decan pentru mine este fostul Decan al Baroului Dolj, av. prof. univ. dr. Ion Turculeanu, care s-a luptat intr-adevar pentru drepturile avocatilor. Din Baroul Bucuresti nu as alege pe nimeni.

Alina Matei: Cum credeti ca se va desfasura campania pentru alegerea decanului?

Marius Vicentiu Coltuc: Ca si campania electorala: o campanie anosta, lipsita de vreo reactie din partea unor candidati. Ideal la alegeri ar fi daca ar participa foarte multi avocati care sa doreasca schimbarea in bine. Deocamdata avem niste grupuri de interese formate in jurul unor avocati mai vechi. Ideal ar fi la alegeri ca avocatii, macar la 4 ani, sa fie uniti.

Alina Matei: Daca veti fi ales, o sa faceti parte si din Consiliul UNBR. Ce intentii aveti la nivelul UNBR?

Marius Vicentiu Coltuc: Principala intentie declarata ar fi adaptarea si schimbarea Legii nr. 51/1995 fata de realitatile anului 2015. Si, nu in ultimul rand, eradicarea avocaturii ilegale prin actionarea directa de catre UNBR in instanta a “Baroului Bota”.

Alina Matei: Cum vedeti formarea profesionala a avocatilor? Ati schimba ceva?

Marius Vicentiu Coltuc: Din punctul meu de vedere, INPPA isi face treaba foarte bine, dar putem imbunatati activitatea acestuia. Conform Hotararii nr. 14 a Congresului avocatilor din anul 2008, obligatia participarii la formarea continua este indeplinita prin:
a) participarea la actiuni cu caracter juridic sau profesional, organizate de catre centrele regionale de formare profesionala sau institutiile universitare;
b) participarea la colocvii sau conferinte cu caracter juridic si avand legatura cu activitatea profesionala a avocatilor;
c) publicarea de lucrari cu caracter juridic;
d) absolvirea unui curs de master sau de doctorat in cadrul unei institutii acreditate de Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Deci, principala schimbarea ar fi sprijinirea tinerilor avocatilor in activitatile sus-mentionate.

Alina Matei: Ce parere aveti despre mediere si relatia/confuziunea avocat-mediator?

Marius Vicentiu Coltuc: Relatia dintre avocati si mediatori, doua categorii profesionale importante in realizarea actului de justitie, pare sa fie din ce in ce mai incordata pe fondul importantei tot mai mari pe care medierea tinde sa o capete in Romania si nu numai, in cadrul evolutiei generale europene, al alinierii la aceste standarde si al reformei justitiei. Este notoriu faptul ca marea majoritate a avocatilor duce o miscare de rezistenta impotriva medierii. Sunt multe lucruri pe care avocatii le pot invata de la mediatori si invers. Cunoasterea ar asigura o mai profunda apreciere pentru traditiile sau calitatile celeilalte parti. Problema este insa ca, de cele mai multe ori, avocatii si mediatorii se considera rivali si nu parteneri in solutionarea litigiilor. Exista neincredere reciproca si chiar ostilitate. Ar trebui sa schimbam aceste lucruri prin semnarea unui procol intre cele doua profesii.

Alina Matei: Va simtiti mai apropiat de avocatii care lucreaza individual sau de avocatii corporatisti?

Marius Vicentiu Coltuc: Apreciez toti avocatii. Am colaborat foarte bine in dosarele pe care le instrumentez cu fiecare din aceste doua forme.

Alina Matei: Va simtiti mai apropiat de avocatii de litigii sau de avocatii de consultanta?

Marius Vicentiu Coltuc: Am fost intotdeauna un avocat de litigii. Acest lucru nu inseamna ca nu apreciez munca unui avocat de consultanta. Fiecare trebuie sa isi indeplineasca sarcina incredintata, indiferent de specializarea avocatului.

Alina Matei: Credeti ca tinerii avocati ar trebui sa primeasca o atentie speciala, sau sunt la fel ca oricare avocat?

Marius Vicentiu Coltuc: De aproximativ 10 ani, tinerii avocati sunt lasati “prada” pietei avocaturii fara niciun sprijin real din partea Baroului. In afara de participarea la INPPA nu a existat nicio alta forma de sprijinire. In maxim 3 luni de la alegeri ar trebui infiintata o asociatie a tinerilor avocati care sa le apare interesele. Mai mult, cred ca avocatii stagiari ar trebui sa primeasca o bursa pana vor obtine venituri proprii din avocatura.

Alina Matei: Ce va diferentiaza fata de ceilalti candidati?

Marius Vicentiu Coltuc: In primul rand, nu am participat niciodata ca si candidat la alegeri. Doresc sa dau un suflu tanar, dinamic, eficient avocaturii. La restul candidatilor am avut 10 ani sa ne dam seama de ce schimbari pot face in avocatura.

Alina Matei: Ce mesaj doriti sa adresati colegilor pentru a va vota?

Marius Vicentiu Coltuc: Stimati(e) colegi/colege, puteti vota in 2015 schimbarea in bine in avocatura. Numai dvs. puteti decide si va multumesc anticipat daca ma veti alege.

Alina Matei: Va multumesc pentru ca ati raspuns interesului utilizatorilor JURIDICE.ro si pentru ca ati stat de vorba cu mine. Mult succes!

Marius Vicentiu Coltuc: Multumesc si eu!

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii