Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Activitățile Asociației “Henri Capitant” / aprilie 2015


17 aprilie 2015 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Asociaţia “Henri Capitant” a Prietenilor Culturii Juridice Franceze – România a dat publicității joi, 16 aprilie 2015, informarea aferentă lunii aprilie cu privire la activitățile asociației.

Prima jumătate a anului 2015 este plină de evenimente pentru grupul român al Asociației Henri Capitant. Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți, persoanele interesate pot urmări site-ul oficial și pagina de Facebook a asociației.

De asemenea, persoanele interesate au posibilitatea de a face cunoscute pe aceste două căi orice activităţi desfăşurate sau în care sunt implicate şi care au legătură cu cultura juridică franceză. Potrivit Statutului Asociaţiei, aceasta este o comunitate ştinţifică, un cadru minim de organizare: fiecare aderent este liber să ia iniţiativa de a organiza ceva şi este concomitent invitat să facă cunoscute intenţiile sau realizările sale, pentru a le putea difuza în cadrul reţelei internaţionale Capitant şi a-i sprijini, dacă este nevoie, realizarea.

Despre activitățile asociației:

1. Colocvii bilaterale

În data de 13 martie 2015, a avut loc la Facultatea de Drept a Universității din Istanbul colocviul comun turco-român al Asociaţiei Capitant, cu tema ”Recodificarea”. Invitaţia a fost adresată de colegii din grupul turc, proaspăt revigorat anul trecut după câţiva ani de intrare în umbră. Acesta va fi urmat de organizarea reciproc similară a unui colocviu româno-turc în România, în toamna anului 2015. Din partea grupului român au participat asist. univ. dr. Andra-Roxana Trandafir, asist. univ. dr. Laura Toma (ambele de la Facultatea de Drept, Universitatea din București) și asist. univ. dr. Mihai David (Facultatea de Drept, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca).

2. Congresul internaţional anual 

Congresul internațional anual al Asociației Henri Capitant va avea loc în Panama, în perioada 18-22 mai 2015, cu tema ”Terții”. Lucrările se vor desfășura atât în orașul Panama, cât și în Chitre.

Grupul român va participa anul acesta prin redactarea rapoartelor naționale de către membrii săi: Paul Vasilescu (Tiers et contrat), Laura Toma (Tiers et biens), Sebastian Spinei (Tiers et procédure), Ovidiu Podaru (Tiers et droit public).

Participarea la congres este liberă pentru orice membru doritor, nefiind condiţionată de prezentarea vreunui raport.

3. Colocviul Creditori vs. debitori – perspectiva Hexagonului

Pe 24 aprilie 2015, Facultatea de Drept Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Asociaţia „Henri Capitant” România organizează colocviul cu tema Creditori vs. debitori – perspectiva Hexagonului, ce se va desfășura concomitent cu competiția Hexagonul Facultăților de Drept.

Colocviul este structurat în două secțiuni paralele. Prima va avea titlul ”Creditori vs. debitori, în diversele lor avataruri” și va cuprinde prezentările dlor. Mircea Bob, Simona Gherghina, Codrin Macovei, Paul Vasilescu, Sebastian Spinei, Daniel Ghiță, Bogdan Dumitrache și Sergiu Bogdan.

În cea de-a doua secțiune, cu titlul ”Creditori vs. debitori, la întâlnirea cu profesioniştii”, vor fi prezentate lucrările dlor. Oana Ghiță, Mihai Selegean, Lucian Săuleanu, Andra-Roxana Trandafir, Lucian Bercea, Radu Rizoiu, Radu Catană, Valerian Cioclei.

Programul evenimentului și detaliile privind înscrierea pot fi consultate aici.

4. Cercul de drept francez

În toamna anului 2014 a fost iniţiat Cercul de drept francez. Este voba de reuniuni lunare, în cadrul cărora sunt atraşi în primul rând studenţii facultăţilor din Hexagon. Cadrul de dezbatere este flexibil, propunându-se spre discuţie o temă de actualitate şi de interes comun pentru dreptul francez şi cel român. Dezbaterea se realizează în limba franceză sub îndrumarea profesorilor, cu implicarea activă a studenţilor şi cu posibilitatea de atragere a practicienilor şi a invitaţilor străini francofoni. Ideea centrală este de a porni de la rădăcina legislativă (sau/şi jurisprudenţială ori doctrinară) comună franceză a respectivei probleme şi a vedea astăzi care sunt punctele comune sau separate de soluţionare a acesteia. Globalizarea juridică actuală permite în final abordarea a cvasi orice temă, iar dezbaterea nu poate fi decât benefică pentru viitorii şi actualii jurişti.

După edițiile de anul trecut de la Cluj, București și Timișoara, anul 2015 a adus noi întâlniri în cadrul Cercului.

Astfel, pe 24 martie 2014, a avut loc la Cluj dezbaterea cu tema Codificarea civilă în Olanda și în România – care e locul influenței franceze?, cu participarea d-nei. prof. Diana Dankers-Hagenaars, Universitatea din Amsterdam, iniţiatoarea Cercului de drept francez şi președinte a grupului olandez al Asociaţiei, respectiv a d-lui. Mircea Bob, preşedintele grupului român al Asociației. Totodată, pe data de 9 aprilie 2014, a avut loc Cercul cu tema Răspundere fără culpă și culpă fără răspundere, cu participarea prof. Paul Vasilescu, organizatorul dezbaterii.

Dezbaterile vor continua la București, unde, pe 28 aprilie 2015, va avea loc întâlnirea cu tema Exploatarea patrimonială a unei persoane vulnerabile – manifestare penală a leziunii civile?, cu participarea profesorilor Valerian Cioclei, Ioana Laura Toma, Andra Roxana Trandafir şi Mircea Bob. La dezbateri pot participa orice alte persoane – profesori, studenți ori absolvenți, fără înscriere prealabilă.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii