Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Ion Ilie-Iordăchescu: Decanul este obligat să-şi desfăşoare activitatea în fiecare zi în mijlocul avocaţilor


17.04.2015 | Alina MATEI
Secţiuni: Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

* JURIDICE.ro s-a adresat candidatilor la demnitatea de Decan al Baroului Bucuresti adresandu-le cateva intrebari, pentru ca avocatii sa-i cunoasca mai bine. Publicam raspunsurile in ordinea in care le primim.

Alina Matei: Multumim ca ati acceptat sa acordati un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. De ce ati decis sa candidati pentru demnitatea de Decan, cea mai inalta functie din cadrul Baroului Bucuresti?

Ion Ilie-Iordachescu: Am decis sa candidez la demnitatea de Decan al Baroului Bucuresti in scopul realizarii integrale a dezideratelor pe care mi le-am propus prin platforma electorala din anul 2011.

Alina Matei: Avocatii bucuresteni trebuie sa aleaga dintre 16 candidati. Este bine că si-au depus candidatura asa multi colegi avocati?

Ion Ilie-Iordachescu: In conditiile in care Baroul Bucuresti este apreciat ca cel mai mare Barou din Sud-Estul Europei este normala participarea unui numar mare de candidati la demnitatea de Decan.

Alina Matei: Credeti ca printre candidati se numara si candidati in sustinerea adevaratului candidat?

Ion Ilie-Iordachescu: Este posibil ca unii candidati, in realitate, sa sustina candidatura altor colegi. Asemenea practici au fost folosite si cu alte ocazii.

Alina Matei: Dintre cei 16 candidati, doar o colega avocat si-a depus candidatura. Prefera avocatii sa fie condusi de un barbat avocat. Sau nu a venit vremea femeilor avocat?

Ion Ilie-Iordachescu: La demnitatile de Decan si Consilier au participat, la Adunarile Elective anteriorare, si colege. Nu am idei preconcepute privind participarea colegelor la demnitatile din conducerea Baroului Bucuresti. Am toata pretuirea pentru femeia-avocat. In fata instantelor de judecata o femeie pledeaza ca avocat si nicidecum ca ”avocata”. In pofida unor prejudecati,  important in profesia de avocat nu este sexul, ci pregatirea profesionala si stapanirea abilitatilor specifice acestei profesii.

Alina Matei: Spuneti-ne, va rugam, cateva din ideile proiectului pe care l-ati gandit pentru functia de Decan. Ce intenții aveti? Care sunt scopurile, obiectivele? Ce doriti sa faceti?

Ion Ilie-Iordachescu: Apreciez ca in ipoteza in care voi fi ales Decan al Baroului Bucuresti sunt obligat sa transpun in practica programul pe care il sustin in campania electorala. Este normal sa ma refer la unele obiective pe care le apreciez ca fiind de o importanta deosebita. Demersurile facute de mine in scopul asigurarii unei protectii penale a avocatilor, prin propunerile adresate catre UNBR si Parlamentul Romaniei, cu referire la modificarile continutului unor articole din Noul Cod penal si din Noul Cod de procedura penala relative la presiuni asupra justitiei, favorizarea faptuitorului, intrebuintarea de cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene, de natura sa perturbe activitatea instantei de catre o persoana care participa sau asista la o procedura care se desfasoara in fata instantei, revizuirea art. 271 alin. 2 NCP si a art. 90 alin. 1 lit. c NCPP, vor continua.

Este de dorit sa ma ocup de solicitarea invocarii exceptiilor de neconstitutionalitate adresate Avocatului Poporului in privinta textelor de lege care afecteaza grav activitatea avocatilor. Recent, am simtit nevoia sa solicit invocarea neconstitutionalitatii art. 62 din proiectul noului Cod de procedura fiscala referitor la obligativitatea avocatilor de a raporta zilnic, operatiunile in lei sau in valuta  despre care au luat cunostinta cu ocazia desfasurarii activitatii.

Consider ca se impune, si pe viitor, excluderea posibilitatii includerii avocatilor in sistemul unic de pensii. Militez, in continuare, pentru excluderea tuturor ”infractiunilor” din toate actele normative care vizeaza sanctionarea eventualelor atitudini ireverentioase ale avocatilor in cadrul unei proceduri judiciare. Apreciez ca trebuie mentinuta, si in mandatul viitor, situatia creata in privinta neobligarii justitiabililor si a avocatilor de a participa la procedura medierii.

Sunt nevoit sa fac demersuri pentru inlaturararea oricarei prevederi din legislatia profesiei de avocat referitoare la asimilarea avocatului aflat in exercitarea atributiilor sale cu functionarul public. Cu toate ca s-au facut eforturi deosebite in stabilirea unor relatii profesionale corespunzatoare intre magistrati si avocati prin incheierea intre Baroul Bucuresti, Curtea de Apel Bucuresti si Tribunalul Bucuretsi a unor protocoale, totusi persista, izolat, practici negative care nu au nimic comun cu actul de justitie.

Inteleg sa continui diligentele, alaturi de conducerea UNBR, in vederea incheierii noului Protocol dintre UNBR si Ministerul Justitiei privind plata onorariilor din oficiu. Nu s-au inregistrat derapaje in activitatea pe care o conduc de coordonare a Directiei de coordonare a asistentei judiciare (DCAJ). Din cauze independente de pozitia UNBR si a Baroului Bucuresti, incheierea acestui protocol treneaza inca in momentul de fata.

Diligente deosebite vor fi depuse, in continuare, in vederea asigurarii fondurilor pentru plata onorariilor avocatilor din oficiu. In ultima perioada aceste fonduri au fost alocate in mod corespunzator.

Am initiat si realizat propriul program de pregatire profesioanala continua pus la dispozitia tuturor membrilor Baroului Bucuresti in mod gratuit. Aplicatia informatica de pastrare a evidentei orelor de pregatire efectuate de membrii Baroului Bucuresti, care da posibilitatea fiecarui avocat sa se inscrie online pe site-ul acestui barou la cursurile de pregatire organizate in sistem propriu, este in curs de desfasurare.

Imi propun sa mentin taxele si contributiile lunare la formarea Bugetului Baroului Bucuresti si al Bugetului UNBR existente la nivelul anului 2008, si anume de 35 lei si respectiv 12 lei, in privinta avocatilor definitivi si de 15 lei si 8 lei, ca obligatie pentru avocatii stagiari. Contributiile la filiala CAA Bucuresti sunt platite distinct la aceasta institutie care are personalitate juridica, buget si patrimoniu propriu fara a fi stabilite si percepute de Baroul Bucuresti.

Este necesara mentinerea indemnizatiilor pentru cresterea copiilor avocatilor din partea CAA. Imi doresc sprijinirea tuturor formelor de exercitare a profesiei. Cabinetele individuale de avocat s-au mentinut, unele societati civile profesionale au fuzionat si au aparut societati profesionale cu raspundere limitata. Preconizez ca in fiecare an va fi sarbatorita – ziua Baroului Bucuresti – in luna septembrie in locatia oferita de Palatul Parlamentului, precum si Serbarea Pomului de Craciun dedicata copiilor avocatilor in luna decembrie a fiecarui an.

Este necesara identificarea si sanctionarea tuturor cazurilor in care se ingaduie nepermis si contrar legii avocatura clandestina. Cu toate ca au fost facute demersuri personale in vederea largirii continutului activitatii profesionale a avocatului printr-o reglementare legala referitoare la posibilitatea colegilor nostri de a autentifica actele pe care le redacteaza, situatia a ramas neschimbata datorita opozitiei reprezentantilor altor profesii liberare.

Urmeaza ca, in perioada imediat urmatoare, sa depunem eforturi in vederea continuarii dialogului constructiv purtat intre Baroul Bucuresti si magistrati. Evident, trebuie mentinuta colaborarea Baroului Bucuresti cu UNBR si celelalte Barouri din tara in vederea stabilirii, in comun, a directiilor de politica profesionala.

Militez pentru mentinerea platformei comuna online intre Baroul Bucuresti si Filiala CAA care a fost constituita in scopul implementarii unui program prin care sa se pot accesa si vizualiza informatii referitoare la fiecare avocat, asa cum reiese din sistemul informatic comun  al celor doua institutii.

Alina Matei: Care apreciati ca sunt principalele probleme cu care se confrunta avocatii din Baroul Bucuresti? Care sunt solutiile? In puterea cui sunt solutiile?

Ion Ilie-Iordachescu: Datorita resurselor tot mai limitate ale avocatilor, generate de numarul mare de avocati si de instabilitatea economica si legislativa, accesul la portofoliul de clientela al avocatilor s-a diminuat.

Apreciez ca este necesara aplicarea corespunzatoare a prevederilor protocoalelor incheiate intre Barou, Curtea de Apel si Tribunalul Bucuresti. De asemenea, se impune ca o necesitate deosebita cresterea calitatii serviciilor de asistenta judiciara.

Alina Matei: Cum ar trebui sa fie Decanul celui mai mare barou din tara? Un profil scurt, va rog.

Ion Ilie-Iordachescu: Decanul Baroului Bucuresti trebuie sa fie un bun manager. El trebuie, sa puna in practica, deciziile luate, sa raspunda de coordonarea actului de management al Baroului Bucuresti. Din punctul meu de vedere, Decanul Baroului Bucuresti trebuie sa abordeze toate problemele cu care se confrunta avocatii in activitatea lor profesionala.

Pentru realizarea acestui deziderat, Decanul este obligat sa-si desfasoare activitatea in fiecare zi in mijlocul avocatilor.

Alina Matei: Va cunoasteti contracandidatii? Daca nu ati candida, pe cine ati vota?

Ion Ilie-Iordachescu: Nu cunosc activitatea tuturor contracandidatilor, si, ca atare, nu pot emite aprecieri in privinta calitatii lor profesionale. Apreciez ca ar fi o greseala din partea mea sa ma hazardez in a emite aprecieri la adresa candidatilor.

Alina Matei: Care dintre decanii de pana acum ai Baroului Bucuresti considerati ca si-au făacut cel mai bine treaba?

Ion Ilie-Iordachescu: Nu am criterii care sa-mi dea posibilitatea sa fac aprecieri asupra activitatii decanilor din mandatele anterioare anului 2008.

 Alina Matei: Cum credeti ca se va desfasura campania pentru alegerea decanului?

Ion Ilie-Iordachescu: In ceea ce ma priveste, am participat alaturi de Consiliul Baroului Buucresti la organizarea in cele mai bune conditii a campoaniei pentru alegerea demnitatii de decan, inlaturand pe cat posibil, orice tentativa de incalcare a normelor de deontologie profesionala.

Modalitatea in care se desfasoara adunarea electiva inlatura orice tentativa de frauda.

Alina Matei: Daca veti fi ales, o sa faceti parte si din Consiliul UNBR. Ce intentii aveti la nivelul UNBR?

Ion Ilie-Iordachescu: Este prematur sa-mi exprim vreo intentie in legatura cu alegerile de demnitati ce urmeaza sa se desfasoare la nivelul UNBR.

Alina Matei: Cum vedeti formarea profesionala a avocatilor? Ati schimba ceva?

Ion Ilie-Iordachescu: Opinez pentru inmultirea formelor de pregatire profesionala in cadrul programului propriu al Baroului Bucuresti. Exista demersuri, in momentul de fata de constituire a unui centru regional INPPA Bucuresti in vederea formarii profesionale a avocatilor.

Alina Matei: Ce parere aveti despre mediere si relatia/confuziunea avocat-mediator?

Ion Ilie-Iordachescu: Colaborarea avocatilor cu mediatorii trebuie sa aiba ca scop final interesul justitiabililor. Dubla calitate de avocat si mediator reprezinta un castig pentru actul de justitie. Chiar in conditiile in care medierea a devenit o procedura voluntara, ca urmare a unei decizii a CCR pronuntatata in anul 2014, trebuie remarcat ca ea a obtinut un rol important in relatia cu sistemul juridic. Stresul unui proces poate fi inlaturat printr-o intelegere amiabila intre partile in litigiu cu pastrarea confidentialitatii procedurii.

Alina Matei: Va simtiti mai apropiat de avocatii care lucreaza individual sau de avocatii corporatisti?

Ion Ilie-Iordachescu: In activitatea pe care o desfasor in momentul de fata, atat de avocat cat si de decan, ma simt apropiat de toate formele de exercitare a profesiei de avocat. Am avut posibilitatea sa observ realitati diferite privind organizarea si modalitatea practica de desfasurare a activitatii profesionale in cadrul celor doua forme la care ati facut referire.

Alina Matei: Va simtiti mai apropiat de avocatii de litigii sau de avocatii de consultanta?

Ion Ilie-Iordachescu: Avocatii de litigii cat si cei care practica avocatura de consultanta imi sunt apropiati, deoarece schimbarile survenite in legislatie in materie civila si penala ma determina sa port ample discutii pe marginea interpretarii textelor de lege. In contextul legislativ actual, desi avocatii au o formare juridica generala, s-a ajuns, datorita complexitatii problemelor de drept in diverse domenii de activitate, la specializarea lor pe diferite ramuri ale dreptului. Granita dintre prestatiile avocatiale ale avocatului de litigii si cele ale avocatului consultant este relativa in conditiile in care oricare avocat poate pleda si poate oferi, in acelasi timp, consultanta in domeniul juridic.

Alina Matei: Credeti ca tinerii avocati ar trebui sa primeasca o atentie speciala, sau sunt la fel ca oricare avocat?

Ion Ilie-Iordachescu: Tinerii avocati in mod obligatoriu trebuie sa beneficieze de o atentie deosebita in activitatea lor profesioanala, deoarece ei reprezinta viitorul Baroului Bucuresti. Tinerii avocati au beneficat de organizarea de conferinte tematice axate pe interpretarea corespunzatoare a noilor texte de lege in materie civila si penala. Programul propriu al Baroului Bucuresti le-a oferit posibilitatea paticiparii lor in mod gratuit. Unii avocati aflati in perioada de stagiu au sustinut diverse teme juridice si chiar au fost premiati de catre Baroul Bucuresti.

De asemenea, Baroul Bucuresti a inteles sa plateasca partial taxa pentru cursurile organizate de INPPA – stagiul de formare profesioanala initiala. In urma colaborarii cu barouri din strainatate, unii tineri avocati au beneficiat de burse de pregatire profesionala. INPPA, prin cursurile pe care le organizeaza, contribuie la intarirea coeziunii dintre tinerii avocati. Baroul Bucuresti s-a implicat in procedura de identificare a avocatilor care pot fi indrumatori pentru tinerii avocati stagiari.

Alina Matei: Ce va diferentiaza fata de ceilalti candidati?

Ion Ilie-Iordachescu: Apreciez ca singura diferenta fata de ceilalti candidati o constituie experienta pe care am acumulat-o in calitate de Decan incepand cu anul 2008 pana in momentul de fata. Am fost un decan-jucator, implicat activ in luarea si aplicarea unor decizii cat mai adecvate bunului mers al activitatii Baroului Bucuresti.

Am considerat ca un Decan al unui barou nu poate sa stea in pasivitate, in etapa actuala, in care asistam la schimbari rapide in toate domeniile de activitate.

Alina Matei: Ce mesaj doriti sa adresati colegilor pentru a va vota?

Ion Ilie-Iordachescu: Imi exprim dorinta ca toti avocatii din corpul profesional al Baroului Bucuresti sa participe la Adunarea Electiva din 17 mai 2015. Printr-o solidaritate profesionala reala vom asigura protectia profesiei de avocat. Printr-o participare masiva la aceasta adunare ne exprimam devotamentul fata de profesie.

Alina Matei: Va multumesc pentru ca ati raspuns interesului utilizatorilor JURIDICE.ro si pentru ca ati stat de vorba cu mine. Mult succes!

Ion Ilie-Iordachescu: A fost o placere deosebita sa raspund interviului dumneavoastra. Multumesc!

 

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti