Dreptul securităţii sociale

Ministerul Public ref. cererile de recalculare a drepturilor de pensie în temeiul Legii nr. 263/2010
20.04.2015 | Andrei PAP

Secţiuni: Comunicate parchete, Dreptul securitatii sociale, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Public a formulat un punct de vedere cu privire la problema de drept ce formează obiectul Dosarului nr. 4/2015 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul competent  să judece recursul în interesul legii privind: „Statuarea asupra incidenţei Deciziei nr. 19/2011, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cauzele care au ca obiect contestaţii împotriva deciziilor emise în temeiul Legii nr. 263/2010, prin care se soluţionează cererile de recalculare a drepturilor de pensie”, cu termen pentru depunerea raportului la data de 5 mai 2015 și termen de judecată la data de 25 mai 2015.

Optica jurisprudenţială

Potrivit actului de sesizare reprezentat de recursul în interesul legii declarat de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Bacău, în această problemă de drept s-au conturat următoarele opinii, după cum urmează:

1. Unele instanțe au reținut că Decizia în interesul legii nr. 19 din 17 octombrie 2011, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se aplică și în privința situațiilor juridice care intră sub incidența Legii nr. 263/2010, întrucât noua Lege privind sistemul unitar de pensii cuprinde dispoziții identice cu cele din Legea nr. 19/2000, în interpretarea cărora a fost pronunțată această decizie, iar dispoziţiile din „menţiunea” privind veniturile din acord global de la pct. VI din Anexa nr. 15 la Normele de aplicare a Legii nr. 263/2010 sunt identice cu cele din finalul Anexei la Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 4/2005.

2. Alte instanțe nu au reținut incidența deciziei în interesul legii nr. 19/2011 pronunțată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe considerentul că aceasta a fost dată în interpretarea dispozițiilor anterioare Legii nr. 263/2010, iar litigiile cu care au fost învestite urmează a fi soluționate în raport de dispoziţiile Legii nr. 263/2010.

S-a arătat că potrivit art. 518 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, decizia în interesul legii își încetează aplicabilitatea integral de la data modificării, abrogării sau constatării neconstituționalității dispozițiilor legale care au făcut obiectul interpretării, iar Legea nr. 19/2000 și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 4/2005 au fost abrogate prin art. 196 lit. a) și n) din Legea nr. 263/2010.

Procurorul General al României apreciază că prima orientare a jurisprudenței este în litera şi spiritul legii.

:: Punctul de vedere al Ministerului Public

Andrei PAP

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti