BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
Print Friendly, PDF & Email

Caracterul subsidiar al răspunderii patrimoniale a salariatului vinovat

24.04.2015 | Diana Mihaela ENACHE
Abonare newsletter

Răspunderea subsidiară intervine în cazul în care salariatul se face vinovat de plata ilegală a unei sume de bani, de predarea unui bun sau de prestarea unui serviciu necuvenit. Specificul acestei răspunderi constă în împrejurarea că ea va interveni numai ulterior răspunderii principale și numai dacă aceasta nu a produs efecte, cu alte cuvinte, numai în ipoteza în care recuperarea pagubei de la cel vinovat (persoana care a primit suma de bani sau bunul nedatorate ori căreia i s-a prestat serviciul necuvenit) nu s-a putut realiza în întregime sau în parte. Așadar, numai după urmărirea acestei din urmă persoane, fără a se obține repararea integrală a prejudiciului, vorbim despre un prejudiciu cert în sarcina salariatului care a înlesnit producerea prejudiciului, chemat să răspundă în subsidiar. La fel, în cazul în care paguba s-a produs prin fapta penală săvârșită de un salariat, se poate angaja răspunderea subsidiară a altui salariat, din neglijența căruia s-a putut comite infracțiunea, numai în caz de insolvabilitate a salariatului autor al infracțiunii care a produs paguba. Într-o astfel de situație, pentru a se putea angaja răspunderea subsidiară, instanța va trebui să constate starea de insolvabilitate a salariatului autor al infracțiunii și, de asemenea, să verifice dacă salariatul a cărui răspundere subsidiară se pretinde a fi angajată, se face vinovat de neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu care au făcut posibilă comiterea infracțiunii. (CodulMuncii.ro apud Alexandru Țiclea, Tiberiu Țiclea, Specificul răspunderii pentru daune în raporturile juridice de muncă, în Revista română de dreptul muncii nr. 3/2014)

Nota JURIDICE.ro: Participanții la conferința ION TRAIAN ȘTEFĂNESCU și invitații – Probleme dificile de dreptul muncii | 28 aprilie 2015 (Ediția a IV-a) beneficiază de reducere 170 lei pentru Codul muncii PRO [www.codulmuncii.ro].

Diana Mihaela ENACHE

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week