Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Expertul în legislaţia muncii – o profesie necesară | Corneliu Benţe
20.04.2015 | Andreea BREBU

Secţiuni: Dreptul muncii, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Lector univ. dr. Corneliu Benţe a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 3/2015 articolul intitulat „Expertul în legislaţia muncii – o profesie necesară”.

Tendinţa actuală de flexibilizare a relaţiilor de muncă dintre angajat şi angajator a determinat o serie de modificări şi în legislaţia muncii din România cu privire la contractul individual de muncă, perioada de probă, concediul de odihnă, situaţia muncitorilor temporari precum şi în alte aspecte ce ţin de relaţia angajat-angajator. La toate aceste modificări se adaugă şi Legea nr. 62/2011 a dialogului social ce conţine numeroase dispoziţii ce nu se află neapărat în concordanţă cu prevederile Codului muncii, fapt ce determină de foarte multe ori o interpretare eronată a prevederilor legale în materia dreptului muncii. Situaţia economică prin care statul român trece, care determină angajatorii să depună toate diligenţele necesare pentru a preveni declinul pieţei muncii, eforturi care de multe ori se finalizează prin nerespectarea prevederilor legale în materia dreptului muncii, precum procedura în cazul concedierii sau alte asemenea, reprezintă o altă problemă ce influențează în mod negativ viziunea de ansamblu asupra relaţiei angajat-angajator. În acest iureş al prezentului se creionează tot mai mult necesitatea existenţei unui expert în legislaţia muncii care să aibă rolul, în primul rând, de a preveni încălcarea dispoziţiilor legale în cadrul raportului dintre angajat şi angajator.

Contextul actual pare a fi tot mai favorabil dezvoltării acestei profesii cuprinse şi în Standardul ocupaţional aprobat de către Autoritatea Naţională pentru Calificări, activitatea expertului în legislaţia muncii fiind independentă şi confidenţială. Legea română nu impune nicio interdicţie cu privire la categoriile de angajatori pentru care poate profesa un expert în legislaţia muncii cu atât mai mult cu cât activitatea acestuia de consultanţă în materia dreptului muncii este menită să vină în sprijinul unei bune desfăşurări a relaţiilor de muncă şi implicit să diminueze numărul de litigii existente în acest domeniu prin posibilitatea concilierii conflictelor colective sau individuale de muncă pe care o are expertul în legislaţia muncii.

Deşi nu sunt specificate criteriile conform cărora o persoană poate fi numită expert în legislaţia muncii, totuşi se impune ca aceasta să aibă o experienţă relevantă anterioară în dreptul muncii şi să fie în măsură să aplice toate dispoziţiile legale privind relaţiile de muncă, actualizându-şi permanent bagajul de cunoştinţe în concordanţă cu modificarea dispoziţiilor legale. Conform Standardului ocupaţional, un expert în legislaţia muncii trebuie să aibă mai multe competenţe: să fie în măsură să aplice legislaţia naţională, europeană şi internaţională în domeniul muncii şi securităţii sociale, să poată elabora strategii şi politici în materia muncii şi securităţii sociale astfel încât riscul destabilizării angajatorului prin politicile salariale implementate, fluctuaţia de personal sau chestiunile administrative precum concediile de odihnă să fie reduse pe cât posibil şi să nu afecteze buna desfăşurare a activităţii din domeniul angajatorului. Expertul în legislaţia muncii trebuie în aceeaşi măsură să cunoască modalitatea de redactare a actelor specifice legislaţiei muncii şi securităţii sociale şi să le avizeze. În raport direct cu reducerea litigiilor dintre angajaţi şi angajatori, expertul în legislaţia muncii este în măsură să concilieze situaţiile conflictuale în raporturile de muncă sau de serviciu, să cerceteze abaterile disciplinare şi să acorde consultanţă de specialitate în legislaţia muncii şi securităţii sociale.

În concluzia articolului, autorul evidenţiază, în urma amplei prezentări a specificului acestei profesii, necesitatea unei astfel de persoane care să aplice în cunoştinţă de cauză prevederile legale în materie, înlăturându-se pe cât posibil în această manieră cazurile de încălcare a normelor aplicabile în raporturile dintre angajaţi şi angajatori.

Andreea BREBU

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti