Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
3 comentarii

ICCJ. Instanța nu poate modifica conținutul unei clauze abuzive


20 aprilie 2015 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

* a se vedea dezbaterea Clauze abuzive, franci elvețieni și altele asemenea [DEZBATERI.JURIDICE]

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că este greşită interpretarea reclamanților că instanţa poate interveni asupra clauzei constatate ca abuzivă, în sensul modificării ei, în forma solicitată de reclamanţi, deoarece instanţa poate interveni asupra contractului doar în sensul anulării acelei clauze sau părţi din clauză care este găsită abuzivă, contractul urmând să continue doar dacă părţile acceptă acest lucru. Acest fapt rezultă și din jurisprudenţa CJUE, prin care s-a statuat că instanţa naţională nu poate modifica conţinutul unei clauze abuzive care figurează într-un contract încheiat între un vânzător sau un furnizor şi un consumator. Atunci când constată existența unei astfel de clauze, instanţa naţională trebuie să dispună că aceasta nu se aplică. (Decizia nr. 3234 din 23 octombrie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatare clauză abuzivă)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii